Mérő László: Ha Szlovákia kibírta Meciart és Ficót, Magyarország is kibírhatja Orbánt

2022. február 14. 09:58

Az ellenzékkel kapcsolatban a pszichológus elmondta: már nem Márki-Zay Péterrel van a legnagyobb baja, hanem a DK „fanklubjával”.

2022. február 14. 09:58
null

A Denník N a pszichológus és matematikus Mérő Lászlóval készített interjút, aki szerint Orbán Viktor természetére leginkább Robert Fico volt szlovák miniszterelnökére hasonlít, Meciartól (szintén egykori szlovák miniszterelnök) pedig főleg abban különbözik, hogy Orbán labdarúgó és nem bokszoló. Mérő szerint azt szokták mondani, hogy Orbán Viktor tehetséges miniszterelnök és ez igaz.

A tehetség viszont egy ígéret, és egy ötvennyolc éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, tulajdonképpen sértés.

Ez azt jelenti, hogy valamit nem váltott be” – mondata Mérő és hozzátette, hogy a magyar miniszterelnök egészen kiemelkedő képességű politikus, aki érzi, hogy merre fog fújni holnap a szél. Az interjúalany szerint külföldön egyre gyakrabban kell szégyellnie magát a miniszterelnök miatt. „Nyakra-főre vétóz hülyeségekért, és ezzel elértékteleníti a vétó fogalmát. A vétó egy atombomba, és ő csak úgy szórja” – hangoztatta a pszichológus. Az interjúalany azt elismerte, hogy „Magyarországon sokkal jobban élünk, mint tizenkét éve, amikor kezdte a kormányzást”, viszont Romániának és Szlovákiának nem volt ilyen tehetséges miniszterelnöke, mégis jobban fejlődtek.

Mérő Lászlót Szlovákia teszi optimistává:

Szlovákia kibírt nyolc év Meciart, nem tudja hány év Ficót, akkor talán Magyarország is kibír tizenkét év Orbánt.

Mérő szerint Orbán Viktor „nagyon is” tudta hasznosítani a saját tévedéseit. 2002-ben elbukott egy nyert helyzetet, ebből megtanulta, hogy jobban kell centralizálni és feladni a klasszikus értelemben vett demokráciához fűződő érveket, amikor mindenki véleményét meg kell hallgatni.

A Közép-európai Egyetemre vonatkozó kérdésre azt mondta, nem tudja „miért akarták a CEU-t kinyírni, a napi politikát ennyire nem látom át, az egyetemekhez viszont körülbelül értek, mert negyven éve tanítok egyetemeken”. Mérő szerint a Fudant nem kellene idehozni, az egy nagyon más kultúrájú egyetem. Azért mennének az emberek a Fudanra, mert Kínában látják a jövőt, „ahogy Orbán is”. „Azt kívánom, hogy ne legyen ebben igaza, de ebben jobb nálam, úgyhogy lehet, hogy igaza lesz” – tette hozzá. Annak a veszélye nem áll fenn, hogy Orbán Viktor nem adná át a hatalmat, ha április 3-án veszít.

Ha az ellenzék feles többséggel alkotmányozásba fogna a Fidesz hívei az interjúalany szerint „morognának, és még igazuk is lenne, de nem lehet mást csinálni”. Arra a kérdésre, hogy ez nem vezetne-e polgárháborús helyzethez, Mérő azt válaszolta, hogy ahhoz sok minden kell, ennyire nem rossz a helyzet Magyarországon. Az ellenzékkel kapcsolatban Mérő elmondta, hogy már nem Márki-Zay Péterrel van a legnagyobb baja, hanem a DK „fanklubjával”.

Aki nem teljesen baloldali elkötelezettségű, az elgondolkodik, hogy Jézus Mária!, akkor már inkább a Fidesz”

– fogalmazott Mérő. Az április választást szerinte az fogja eldönteni, hogy hány emberben lesz ez az érzés erősebb. Ahogy mondta: „az az érzés, hogy a Fideszben gerinctelenül lopnak, csalnak, hazudnak, de legalább nem hülyék”. Ha Orbán nem veszít, Mérő lát lehetőséget arra, hogy kivezesse Magyarországot Európából, „mert tényleg egy szélkakas. Nem érdemes egy szavára sem odafigyelni, mert másnap mást mond”.

Nyitókép: Mérő László Facebook oldala

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kíváncsi2
2022. február 15. 07:09
Here
Szerintem
2022. február 14. 16:17
"Ha az ellenzék feles többséggel alkotmányozásba fogna...." Azt még egyik nagyokos se árulta el, hogy ők mit írnának bele az Alaptörvénybe.
miksi
2022. február 14. 16:00
Mérő Lászlónak nagyon megtetszett az "Orbán-szélkakas" metafóra, tavaly megjelent könyvének is azt a címet adta, hogy: A dörzsölt kiskakas". A pszichológusként is futó, matematikus alapvégzettségű, mindenhez is értő tudós-író-celeb tudhatná, hogy a szélkakast a szélirány meghatározására használják évszázadok óta. Vagyis hasznos céllal, nem díszként, ha díszesebb is, mint egy nyíl, meg tartósabb, mint egy csíkos szélzsák. És azt is tudhatná, hogy csak addig fordul, ameddig a legkisebb ellenállásnak megfelelő pozícióba nem kerül. Ezzel szemben vannak olyan "szélkakasok", akikre nem lehet számítani, csak pörögnek céltalanul, haszontalanul, mintha azt hinnék, valójában ők fújják, keltik a szelet...
olajfa1
2022. február 14. 13:47
Először is... Szlovákia azért "bírta ki Ficót meg Mecsiárt", MERT ELÖTTE Dzurinda RENDBE TETTE A SZLOVÁK GAZDASÁGOT!!!... Magyarországon meg Orbán teszi azt amit Szlovákiában a Dzurinda kormány tett! Az első Orbán kormány eredményein osztogatott Medggyesy Péter kormánya... de az a pént KÉT ÉV ALATT "ELPÁROLGOTT"... -mert Orbán lop... ezért lehetett 2 évig osztogatni "Orbán lopásaiból..." majd aztám a komcsilibbancs kormány "NEM LOPOTT... EZÉRT KELLETT IMF meg EKB "gyorssegélyek hada! hogy a komcsi-libbancsok által el nem lopott javakat kölcsönökből fedezzék! -amit aztán 2010 utáni Orbán kormányoknak kellett kezelniük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!