Megépül az Anna-réti kápolna nyolcvan év után

2021. december 06. 07:46

Már jövőre felépülhet a tájba illő miséző emlékhely.

2021. december 06. 07:46
null

Egy kis alapterületű, alig harminc négyzetméteres kápolna épül a hegyvidéki Anna-réten – írja a PestBuda. Hozzátették: a végleges tervek elkészültek, így akár már jövőre felépülhet a tájba illő miséző emlékhely, amit nyolcvan éve szorgalmaznak a hívek. Alig harminc négyzetméteres alapterületű az az Anna-rétre szánt kápolna, aminek a tervei elkészültek, már csak az engedélyeztetések vannak hátra. A tájba illő miséző emlékhely, amely nagyobb létszámú szabadtéri mise megtartására is alkalmas, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködése eredményeként készülhet el – olvasható a hegyvidek.hu-n. Nem új keletű a templom emelésének gondolata, vallási közösségek és egyházi képviselők immár nyolcvan éve szorgalmazzák a „Szűz Mária, a Világ Királynője Engesztelő Kápolna” kialakítását az Anna-réten. 1942-ben megalakult egy, a felépítéséért dolgozó szervezet, amely elkészítette a terveket a főváros által adományozott területre az Anna-rét mellett.

Hangsúlyozták:

a terület természeti környezete értékes, ezért csak egy kisméretű kápolna készül.

A templom tervezésére három évvel ezelőtt írtak ki pályázatot, melyben a környezetvédelmi szempontok is megjelentek. A pályázatra több mint kétszázan regisztráltak, végül Márkus Péter és Koczka Kristóf díjazott koncepciójának megvalósítása mellett döntött az egyház és az önkormányzat. A kápolnához egy szabadtéri miséző- és emlékhely is csatlakozik, ami az Anna-réten átfutó nyugat-keleti (Máriacell–Csíksomlyó) és észak-déli (Csesztohova–Medjugorje) Mária-zarándokutak találkozásában zarándok-pihenőhelyként is használható.

Azt írják, a tervezési folyamat során, a pályázati bírálóbizottság és a Hegyvidéki Tervtanács ajánlásait figyelembe véve, tovább finomodott a koncepció, így jutottak el az engedélyezési és kiviteli tervekhez. Az épület zárt állapotban kis, tizenkét férőhelyes kápolnaként működik majd, míg a facsoport felé kinyitva közepes, a rét felé nyitva pedig nagyobb létszámú szabadtéri mise megtartására is alkalmas lesz.

A kápolna teljes alapterülete a harminc négyzetmétert sem éri el,

így lényegesen kisebb annál, mint amit a Normafa-törvény maximálisan lehetővé tesz. A homlokzat és a tetőzet mészkőburkolata természetbe illő, harmonizál a korábban adományozott, a környezetrendezés során tájépítészeti elemként felhasználandó építőkövekkel, írják.

Fotó: hegyvidek.hu

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. december 06. 16:45
"Hangsúlyozták: a terület természeti környezete értékes, ezért csak egy kisméretű kápolna készül." De rendesek! Virágot szedni gondolom tilos, de kápolna azért épülhet. A Lánchíd felújításához szükséges munkák miatt ideiglenesen felszedett virágágyásért meg hőbörögtek és karácsonyoztak itt a Mandineren a narancssárgák.
Jason Bourne
2021. december 06. 12:48
Szép. Tadao Ando tudott igazán szép templomokat tervezni, de azért ez is megteszi.
Sulammit
2021. december 06. 12:25
De jó, na végre! Amikor virágokkal körbeültettük egy rendezvényen a nemtudom, hogy kik pár nap múlva kihúzgálták és eldobták. Az is fel fog épülni, amit Szűz Mária kért Natália nővértől?
Bell & Sebastian
2021. december 06. 11:42
Tulajdonképpen miről van szó? Jézus, a médiumon keresztül, az engesztelő kápolna felépítése mellett még azt is kérte, hogy a Magyar Katolikus Egyház ossza szét vagyonát a szegények közt. Ekkor a világbékében kiteljesedik a mozgalom jótékony hatása, ellenkező esetben marhavagonokban viszik el innen a katolikus papokat. Tehát vagy elhiszem az egészet, vagy csak a felét, itt tartunk most, vagy egy szót sem. Tanult katolikus pap barátom szerint, igaz, konkrétan nem erre a látomásra mondta, nem kellene erőltetni a sóletet vacsorára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!