Meghalt Kálmán László

2021. október 10. 11:58

Nem voltam a tanítványa, fiatalkorom óta mégis tőle tanultam legtöbbet a nyelvről.

2021. október 10. 11:58
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián

„Meghalt Kálmán László. Nem voltam a tanítványa, fiatalkorom óta mégis tőle tanultam legtöbbet a nyelvről. Észre sem vettem, de cikkei, előadásai, rádióműsorai teljesen átalakították bennem azt a kusza iskolai és egyetemi tapasztalatot, amit nyelvtanról és nyelvészetről, pontosabban ezek értelméről gondoltam. Az ilyen sorokra gondolok:

»Mi a kisfiát abszolút szótöve? Talán a kisfiú? Ezt egyrészt megint csak nem lehetne jelölni a munkafüzetben, másrészt viszont nagyon kérdéses, hogy ezt tekinthetjük-e abszolút szótőnek, hiszen egy kicsit mást jelent, és a kisfiú szónak vannak saját birtokosra utaló alakjai (kisfiúm, kisfiúd, kisfiúja stb.). Lehet, hogy egy nyelvész azt válaszolná, hogy a kisfiú kivételes, mert kétféle birtokosra utaló alakja van (kisfiam, kisfiad stb., illetve kisfiúm, kisfiúja stb.). Vagy azt mondaná, hogy a kisfiam, kisfiad, kisfia stb. szavak „possessivum tantumok”, vagyis csak birtokosra utaló alakjaik vannak. De ez csak azt jelenti, hogy tövük nem fordul elő önállóan; ettől még lehetne értelmes kérdés az, hogy mi az a bizonyos tő. Én nem tudnék válaszolni rá. (És akkor még nem beszéltünk az úrfi, baromfi szavakról, amik szintén befigyelnek; az a tanuló, aki a feladatot eljuttatta hozzám, felismerte, hogy ezeknek a végén valami hasonló van, mint a kisfia szóban, csak nem tudott rendet vágni ebben a katyvaszban.)«

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2021. október 11. 08:09
Ő is szerepelt az "Életre hívlak" c. méltán hívott szánalom klipben?...
Gullwing
2021. október 10. 21:19
14 kommentes szaralak takarodj a kurva anyádba! x
tomtam
2021. október 10. 15:17
Kár, hogy Nyáry Krisztián nem tanulhatta meg tőle a szellemi ember politika-felettiségét.
Ekeke
2021. október 10. 14:46
Egy klasszikus kádár-aczéli zsidó volt, akit már 1986-ban kidobtak külföldi egyetemekre, majd itthon biztosították az un. rendszerváltás után a párnázott életpályáját. Volt a 2008-as népszavazás. Amit ezek bármilyen eszközökkel megpróbáltak megakadályozni. Nos, ez volt aki aki előállt "alternatív népszavazási (ellen) kérdésekkel", így szerette volna megtorpedozni a referendumot. Hosszú hónapokig ment a műbalhé, végül elbukott bár azóta is várjuk a népszavazást.https://hvg.hu/velemeny/20070713_referendum_kalman_obstrukcio De hogy jót is mondjak róla: 63 évet élt. Ez a sorosokhoz, hellerekhez, konrádokhoz,lendvaipaulokhoz képest mindenképpen pozítivum.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!