Meghalt Szersén Gyula

2021. március 18. 06:49

Terence Hill egyik magyar hangja 80 éves volt.

2021. március 18. 06:49
null

Elhunyt Szersén Gyula Jászai Mari- és Tolnay Klári-díjas színművész – közölte a színház.online. Szersén Gyula 1940. november 22-én született Budapesten. 1965-ben szerzett oklevelet a Színiakadémián, de már 1958-tól szerepelt az Állami Déryné Színházban illetve a Vígszínházban.

A Jászai-díjas színművész közel négy évtizedig volt tagja a „régi” Nemzeti Színháznak. 2015-ben úgy nyilatkozott: „Egészen 2005-ig, 40 éven keresztül léptem fel a Nemzeti színpadán, de visszavonultam, mert bevallom, elég volt.”

Színpadi szerepeinek a száma jócskán meghaladja a százat, játszott a Danton halála (Hermann), Az ifjúság édes madara (Stuff), a Coriolanus (Calvus), a Czillei és a Hunyadiak (Hunyadi László), a Tartuffe (Damis), a Tévedések vígjátéka (Ephesusi Antipholus), A félkegyelmű (Rogozsin), az Athéni Timon (Lucius szolgája), az Ivanov (Lvov Jevgenyij Konsztantyinovics), a Rómeó és Júlia (Páris; Montague), a Rosencrantz és Guildenstern halott (Horatio), a Kényeskedők (La Grange), az Amphithryon(Jupiter), a Rokonok (Dr. Kopjáss István), a Lear király (Edgar), A királyasszony lovagja (Don Antonio Ubilla; Don Salluste de Bazan), a Tamás bátya kunyhója (Tamás bátya), a II. Richárd (Bagot), a IV. Henrik (Poins), A vihar (Adrian) című előadásokban.

Számtalan televíziós és rádiós produkcióban is főszerepek sorát alakította, valamint olyan filmekben láthatta a közönség, mint a Jancsó Miklós rendezte Szegénylegények, vagy a Gaál István által jegyzett Sodrásban.

A szinkronstúdiókban pedig olyan külhoni sztároknak kölcsönözte hangját, mint Charles Bronson, Paul Newman, Terence Hill vagy éppen az Enterprise űrhajó Kirk kapitányát alakító William Shatner. Utóbbi munkái kapcsán Szersén Gyula 2018-ban átvehette a szinkronszakma által adományozott Életműdíjat. 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya Attila Bendegúz
2021. március 19. 07:33
Isten nyugosztalja! Nagyon kellemes hangja volt! Ha már szinkron, akkor David Attenborough szinkronjáról se feledkezzünk meg! Fontos, hogy az ismeretterjesztő filmek kísérőhangjai is olyanok legyenek, amiket az ember szívesen hallgat.
RPéter10
2021. március 18. 18:42
Isten nyugtassa. Párom kedvenc hangja volt. Nekem az egyik legnagyobb élményem vele kapcsolatban...valamint mindenkinek ajánlom, aki szerette a hangját: https://www.youtube.com/watch?v=eTjoGHQepy8
alex44
2021. március 18. 17:57
Nyugodjon békében. Nem csak Terence Hill-t, de Charles Bronsont is sokszor szinkronizálta. Karakteres hangú színész volt,sajnálom.
56október
2021. március 18. 10:36
Kevesen emlékeznek, de nekem róla mindig Hekus Dönci szerepe ugrik be az egyik filmből: zseniális volt! Pont így képzeltem el az eredeti figurát (aki egy hidegvérű gyilkos volt, a háború után akasztották fel).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!