Marco Rossi: Lezajlott a generációváltás

2020. december 24. 10:10

A kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott sikereinek egyik titka a kölcsönös bizalom.

2020. december 24. 10:10
null

Gyakran beszélek a futballistákkal videokonferencia keretében, de valamikor csak sms formájában. Fontos a kapcsolattartás, hogy érezzék a bizalmat” – mondta az M1 aktuális csatornának az olasz szakvezető, aki már most a következő feladatra, azaz a lengyelek elleni, márciusi világbajnoki selejtezőmérkőzésre készül. Rossi felidézte az év legfontosabb összecsapását, az Izland ellen 2-1-re megnyert Európa-bajnoki pótselejtezőt, amely szenvedős mérkőzés volt számára, valamint a játékosoknak és szurkolóknak is.    

Egy hibából fakadóan korán hátrányba kerültünk. Gulácsi Péter olyan hibát követett el, amit még soha és amit soha nem is fog újra. De így hiába mi diktáltuk a tempót és hiába mi irányítottunk” – mondta Rossi, aki elárulta, többször gondolt arra, hogy lecseréli Szoboszlai Dominikot, aki aztán a 92. percben győztes gólt szerzett, mert nem volt jó meccse. Azért tartotta mégis a pályán, mert ő bármelyik percben villanhat és eldönthet egy mérkőzést. Az RB Leipzighez igazoló támadó középpályás kapufás gólját „tankönyvbe illő lövésként” írta le.  

Csak a jelen van és a jövő

Mivel a kinevezésemet megelőző két évben csak gyengébb ellenfelek ellen sikerült jó eredményt elérnie a magyar válogatottnak, ezért 2018 szeptemberében az első mérkőzésemen, Finnországban nem gondoltam volna, hogy eljutok az Eb-ig és hogy ott ilyen csapatokkal találkozunk. Ez edzői pályafutásom csúcsa. Ezt felülmúlni csak azzal lehet, ha kijutnánk a magyar válogatottal a vb-re” – fogalmazott Rossi, aki hozzátette, a „múlt már elmúlt, csak a jelen van és a jövő”, ezért nekik már a márciusi mérkőzésekre kell összpontosítaniuk. Az Eb-csoportot úgy jellemezte, hogy az dimenzióugrás lesz még a vb-selejtezőkhöz képest is, mivel a címvédő portugálokkal és a világbajnok franciákkal kell megküzdeni a Puskás Arénában, valamint a németekkel idegenben. Úgy vélte, ezen a három találkozón csakis tökéletes teljesítménnyel lehet jó eredményt elérni.    

Rossi arról is beszélt, hogy regnálása során generációváltás is lezajlott, főleg az idei nyolc meccsen „sok új arcot láthattak a szurkolók”, a 2016-os keretből nyolc-kilenc játékos maradt. „Kiváló fiatalok jelentek meg és mutatkoztak be a válogatottban, de más fiatalokat is figyelemmel kísérünk” – mondta Rossi. A magyar válogatott 2020-ban Bulgáriát 3-1-re, Izlandot 2-1-re legyőzve kijutott az Eb-re a pótselejtezőről, míg a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban az oroszok, a szerbek és a törökök előtt megnyerte a csoportját, így feljutott az élvonalba.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2020. december 25. 08:32
Mindig is hiányoltam a magyar csapatokból a nemzeti öntudatot! Minden csapatból, legyen az foci, kézi, röpi válogatott, talán egyedül a vizipólósoknál van meg.. mondjuk ott vannis kiktől tanulni... Csak meg kell nézni egy délszláv válogatottat. Aljanak bárhol a világranglistán, lépjenek bármennyi eséllyel a pályára, azt mindig úgy teszik mint akik vért ittak ! A tehetséget nem lehet tanulni, nem születik mindenki Puskásnak vagy Bozsiknak, de a küzdeni akarást lehet. Ezt a tüzet láttam az őszi válogatottban is! Remélem így folytatják, lépjenek pályára bárki ellen! Álljunk fel úgy a meccs végén, hogy megtettük amit megkövetelt a haza! És akkor bármi lesz az eredmény elégedettek lehetünk..Hajrá Magyarország!
rajgy
2020. december 24. 11:22
A vb-hez 2 csapatot kell majd megint lenyomni a pótselejtezőn.
tolan
2020. december 24. 10:59
Valóban ez egy nagy ugrás az előzőekhez képest! Hitetlen és hiteltelen magyar edzőkkel, valamint szélhámos külföldiekkel nem jutottunk volna semmire! Ide előbb Storck kellett! Mikor szerződtette a stábjába a világbajnok Andreas Möllert leültem a meglepetéstől! (Sajnos a Dzsudzsák-Kádár páros kicsinálta, de más országokban komoly sikereket ért és ér el!) Majd Rossi. Mindketten szisztematikus és kitartó munkával elérték, hogy a válogatott tagjai megfelelő önbizalommal rendelkezzenek és a sikerek is szép lassan csörgedeztek! Csak így tovább, Rossi! Remélhetőleg a magyar futball rákfenéje, a kishitűség, az ellendrukkerség, az irigység, az állandó intrika, stb. elkerüli a munkáját! A sorba beleillik még Rebrov is, aki klubszinten ért el rég nem látott sikereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!