Elkezdődhet a diósgyőri vár fejlesztésének új üteme

2020. december 21. 07:40

Akár ez a látványterv is megvalósulhat.

2020. december 21. 07:40
null

Bár az Építészfórumnak egyelőre nincs információja arról, hogy a fentebb látható videóban bemutatott, 2017-ben napvilágot látott új látványterveket mely iroda jegyzi és készül-e tervváltoztatás, de „rajtuk már a tudományos megközelítéstől radikálisan elugró fejlesztés képe látszik, amely a Nagy Lajos kori állapotot megcélozva kvázi egy 21. századi, vizesárokkal kiépített várkastély kiépítését vizionálják az eredeti történelmi romokra” – írja a portál.

Hozzáteszik: „a Magyar Közlöny december 17-i számában olyan határozat olvasható, amelyben hatmilliárdot még idén, majd további négymilliárd forintot 2022-ben folyósítanak a Modern Városok Program keretében. Másfél milliárdot a Önkrományzat fedez, így úgy tűnik, a vár teljes kiépítését végül tényleg tető alá lehet hozni”.

Az eredeti, teljes bejegyzést ide kattintva olvashatja.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mandinereader
2020. december 21. 18:35
Messze nem állnak rendelkezésre olyan tervek, amik lehetővé teszik a színvonalas rekonstrukciót. Ha állnának is aggályos és vitatható az ilyen szintű helyreállítás egy sok kort és formát megélt műemlék esetében. Nincs szakmai konszenzus a rekonstrukcióról. Nagyon nyomós, és emberöltők óta fennálló érvek szólnak amelett, hogy ez így történelemhamisítás és rombolás. Már az elmúlt években tapasztalt visszaépítések is óriásit vettek el, a Diósgyőri vár értékéből. Az egyik legértékesebb várunkat veszik el tőlünk. :(((((((
zöld zsömle
2020. december 21. 16:35
Nagyszerű! A várak 1000 éves épített örökséget jelentenek, többször ostromolták, bővítették őket. Nem szabad az épp adott állapotot történeti okokból "óvni". Nagyon helyes a rekontrukciós viszony, persze műemléki igénnyel. Nagyszerű! Vivát! Miskolci polgármester úr meg remélem eltapogatózik a baloldaltól kicsit jobbra irányba is!
szabchen
2020. december 21. 16:35
Jó lenne, ha valamelyik korhoz hűen visszaépítenék, vizesárokkal együtt, de azt szakmai alapon, eredetire, a lehető leginkább hajazó megoldásokkal, anyaghasználattal, stb.
zrx8
2020. december 21. 14:00
Mennyi genderbudit lehetne ebből a pénzből felépíteni a Nagykörúton belül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!