Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek

2020. október 29. 08:22

Palotai Dániel első magyarként kerül be a döntéshozók közé, célja, hogy pozitívabb kép alakuljon ki Magyarországról.

2020. október 29. 08:22
null

Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank eddigi ügyvezető igazgatója és főközgazdásza november elsejétől bekerül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfelső döntéshozó testületébe, tudta meg az Index. Palotai az első magyar a testületben – írta meg a Potfolio. „Elsősorban a hazai érdekek hatékony képviseletét tartom feladatomnak, és hogy minél reálisabb, mélyebb és pozitívabb kép alakuljon ki Magyarországról” – mondta el az Indexnek a Palotai Dániel, aki a 24 tagú igazgatótanácsban a közép-kelet-európai országcsoport (Törökország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Belorusz, Szlovénia és Koszovó) képviselője lesz, amitől azt reméli, hogy a térség számára kedvező eredményeket érhet el.

Az IMF belátta, hogy nem volt helyes a megszorításon alapuló programjuk

Mivel a testület nemcsak az IMF belső ügyeiről, hanem mind a 190 tagországot érintő kérdésekről dönt, az ügyvezető igazgatói pozíció nemcsak gazdasági-pénzügyi, hanem egyúttal diplomáciai feladatnak is tekinthető, írják. „Ma már sokkal jobb Magyarország viszonya a Valutaalappal, mint tíz évvel ezelőtt, mivel közben az IMF-nél is belátták, hogy nem volt helyes a korábbi, főleg megszorításokon alapuló programjuk. A megszorításokon alapuló programok ugyanis nem vezethetnek sikerre, mivel csak elmélyítik a kialakult válságot, így rontják a költségvetés egyenlegét is” – mondta Palotai.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leo3
2020. október 29. 13:49
Jó cél! Minden fontos helyre magyarokat kell bejuttatni, akik az ország mellett kiállnak!
monuskaroly
2020. október 29. 11:24
Ne is legyen ennél több kapcsolatunk ezzel a szervezettel, mert abból nem szokott egyik ország sem jól kijönni.
hegyivadász
2020. október 29. 10:05
Nekik köszönhető, hogy manapság 3-5%-os kamatra tudsz lakáshitelt felvenni, szemben a korábbi 20-25%-al. Meg ennek köszönhető, hogy az államnak nem kell 8-10%-os kamatot fizetni a jórészt külföldi befektetőknek, hanem csak 2-3%-ot, amin százmilliárdokat spórol az ország. Na, meg az is nekik köszönhető, hogy a devizaadósság aránya jelentősen csökkent, így az ország nincs kitéve annyira a devizaárfolyamok ingadozásának, ezért kevésbé lehet külföldről zsarolni.
Kanóc
2020. október 29. 09:58
Hát, nem tudom. Aki disznók közé keveredik, azt rendszerint megeszik a korpákok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!