KSH: 391 600 forint volt a bruttó átlagkereset augusztusban

2020. október 30. 09:57

A 3,9 százalékos augusztusi inflációval számolva a reálkeresetek 5,0 százalékkal emelkedtek augusztusban a múlt év azonos hónapjához viszonyítva.

2020. október 30. 09:57

Augusztusban a bruttó átlagkereset 391 600 forint volt, 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, az év első nyolc hónapjában pedig 395 400 forintot tett ki, míg a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 ezer 900 forintot, mindkettő 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 3,9 százalékos augusztusi inflációval számolva a reálkeresetek 5,0 százalékkal emelkedtek augusztusban a múlt év azonos hónapjához viszonyítva. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a tavaly augusztusinál  9,2 százalékkal magasabb 402 400 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél.   

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 260 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 269 000 forintot ért el, 9,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A prémium, jutalom, egyhavi külön juttatás nélkül számított  rendszeres bruttó átlagkereset 375 200 forintra becsülhető, ez 9,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

(MTI)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2020. október 30. 19:04
Ez nem indok arra, hogy az ország egyharmadát kihagyjuk. Ez csak egy vélelem. Egy vélelmezett torzulás miatt simán elfogadod az a nyilvánvaló torzulást, hogy másfél millió ember bérét egyszerűen kihagyjuk? És miért pont az öt főnél van a határ? Léteznek statisztikai megoldások a torzítások hatásainak becslésére, ha kell. De az nem statisztikai megoldás, hogy az adatok irdatlan nagy hányadát kihagyjuk, mert csak. Ez nem lehet ilyen butaságokkal védelmezni, ne haragudj. Ez egyszerűen szégyen 2020 végén.
Kanmacska
2020. október 30. 15:00
Kedves ellenzékiek! Mi, hülye fideszesek tudjuk ám, hogy végülis senki nem kap itt 20 ezer forintnál több fizetést havonta, azt is ellopja az Orbán meg a Lölő, de letagadjuk. Akkor szoktuk a legjobban letagadni, amikor vacsorára a küszöböt rágjuk, mert nagyon szegények lettünk. Ilyenkor sírjuk vissza a Bokros alatti 30%-os inflációt és azokat a jó kis megszorításokat, amiket a szoclib kormányok biztosítottak nekünk, mert akkor legalább tudtuk, hogy a dédunokáinknak, öreg korukra, talán jobb lesz. Akkor legalább negyedévente volt gáz-villany és vízdíj emelés, sok kedves, új adó,és kiderült, hogy nincs ingyen ebéd, ezért megvonták a családtámogatásokat is! Segíly is volt! Nem kellett dolgozni senkinek, mert a munkanélkülieknek dőlt a pénz, és mennyien voltak! Nem zsákmányolta ki a magyar melóst a sok német autógyár, meg más rohadt külföldi! De mi, akik csak a Fidesz propagandáját toljuk, letagadjuk, milyen jó is volt akkor!
jánosbácsi
2020. október 30. 13:51
"Minden hónapban rendre kitör a felháborodás, amikor a KSH közzéteszi a friss kereseti adatokat. Sokan ugyanis a zsebükön érzik, hogy ilyen magas értékek átlagként elképzelhetetlenek. Közérdekű adatigénylésre tavaly egyértelművé vált a KSH maga közölte , hogy 1,7 millió munkavállaló keresetével egyáltalán nem foglalkoznak. Ez azt jelenti állapítjuk már meg mi , hogy a foglalkoztatottak több mint 37 százalékának a pénze nem alakítja a számokat. Valószínűleg a KSH is tudja, hogy az így vázolt kép túl rózsás lehet. Tavaly bejelentették a statisztikusok, hogy a korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés helyett az adóhatósághoz kötelezően minden cég által benyújtandó járulékbevallásokból és a kincstári információkból dolgoznak. Így a zsebbe dugott pénzek kivételével tényleg minden kiderül. Azonban csak számukra. Mi ugyanis bár eredetileg ígérték azóta sem tudhatjuk meg, mekkora az az összeg, aminél ugyanannyian keresnek kevesebbet, mint amennyien többet. "
hentes
2020. október 30. 13:09
Én ezt nem hiszem. Biztos sokkal több, olyan 1 -1.2 millió lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!