Gulyás Gergely: Minden adóforint megtérül, amit kultúrára költünk

2020. október 20. 13:00

Munkácsy trilógiája 25 éve látható együtt.

2020. október 20. 13:00

Erős Magyarország nincs kulturális erő nélkül – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Debrecenben abból az alkalomból, hogy a Déri Múzeumban 25 éve látható együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota. Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy már jogi értelemben is nemzeti tulajdon a három alkotás. A miniszter ezzel arra utalt, hogy a kormány 2019 januárban hárommilliárd forintért megvásárolta a Golgota című festményt is. „Egy hosszú és bonyolult út végén (...) volt anyagi erőnk és elkötelezettségünk megoldani a problémát, és gondoskodni a trilógia sorsának méltó elrendezéséről” – utalt a miniszter arra, hogy hosszú évek kitartó munkája után lehet együtt végleg Debrecenben Munkácsy három monumentális festménye.    

A miniszter utalt arra, hogy az elmúlt években a Munkácsy-trilógia mellett meg tudták oldani a Seuso kincsek ügyét, „hazatérhetett, illetve köztulajdonba kerülhetett Kossuth Lajos dagerrotípiájától a Rakovszky-irathagyatékon át Benczúr- és Rippl-Rónay-képekig megannyi magyar kulturális érték”. Gulyás Gergely azt mondta, „a rendszerváltoztatás nagy feladata volt, hogy a kommunista rombolás után számba vegye a magyar kultúrát idehaza és az elszakított területeken, a Kárpát-medencében és az emigrációban, és újraszője annak szövetét”. E folyamat fontos részének nevezte, hogy „újra felfedezzük és összegyűjtsük, restauráljuk és bemutassuk azokat az értékeket, amelyeket a történelem viharai szétszórtak, leromboltak, megrongáltak”.    

Minden adóforint, amit kultúrára, művészetre, múzeumokra költünk, sokszorosan megtérül” akkor is, „amikor egy világjárvány következtében a nemzetek bezárkóznak, és csak akkor látható az ami az egyetemes kultúrtörténetben a miénk magyaroké, ha valóban nálunk van” – mondta Gulyás Gergely. Azzal, hogy Munkácsy három festménye „összetalálkozott” a Déri Múzeumban, „új találkozási pont, egy kulturális zarándokhely is létrejött, amelyért érdemes Debrecenbe látogatni” – hangoztatta. Hozzátette: Munkácsy és életműve is a miénk, az alkotó tudatosan Magyarországot választotta akkor is a hazájának, amikor lett volna más választása, de amit létrehozott, egyetemes kulturális érték.    

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. október 22. 09:53
csak tudnám, hogy kinek?
jánosbácsi
2020. október 20. 19:56
Megtérül, mert futball is a kultúra egyik ága. A felcsúti futball akadémiára költött kulturális célú kiadások. 7 ezer darab Túró Rudi harcsa egymillió forintért több százezer forint gyógyszerre ugyanekkora összegben WC-papír félmillió forint süteményre több 10 ezer kilogramm Fornetti valamint 30 ezer tojás.
Menhetten
2020. október 20. 15:42
Ami itt 10 év alatt elvesztette közpénz jellegét, abból egy fejlett országot lehetett volna létrehozni egy elégedett társadalommal.
AKissLaci
2020. október 20. 14:57
Ezzel nincs is baj, Gergely. A baj azzal van, hogy csak 2020-ban a kormány többet költ az ún. "kultúrára", mint egy évtized alatt összesen stadionokra. A baj azzal van, hogy akárcsak a jogállamot, a kultúrát sem definiálta senki. (Pontosabban: azok szokták állandóan definiálni, akik az abba öntött százmilliárdokat annak libsi módja szerint magukhoz veszik. "Kultúra" természetesen mindig az, amit éppen ők csinálnak. Például az orrukat piszkálják, és megeszik, amit lelnek. Ezt ők "alkotásnak" nevezik. Érdekes módon mégis mindig ők ugatnak leghangosabban mindenféle "diktatúráról".) Szakács Árpád húszrészes sorozatában felvázolta, hogy egész pontosan mi is történik Magyarországon "kultúra" címszó alatt. https://www.magyaridok.hu/szakacs-arpad-kinek-a-kulturalis-diktaturaja/ Én már csak arra lennénk kíváncsi, hogy mégis milyen módon térül meg mondjuk Alföldi Roberta bármely produkciója, a "lakásszínház" néven futó libsi homokozókba nyomott százmilliók, vagy - konkrét példával élve - az NKA, az EMMI és a Budavári Önkormányzat (!) által támogatott Toldi "art" mozi, ahol idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Friss Hús című nemzetközi buzifilm-fesztivál, ahol - idézem - "A versenyfilmes szekciók mellett idén is lesznek #Queer, Senior, @Midnight, Kids és egyéb tematikus vetítések". A Friss Hús Kids szekcióban ugyebár eleve 7-9, illetve 4-6 éves gyerekeknek szóló "rövidfilmeket" vetítettek egyfajta sajátos buzimatiné keretében. https://magyarjelen.hu/18-as-karikat-kovetel-a-mi-hazank-a-homoszexualis-propaganda-filmeknel/ Ez kinek "kultúra" és egész pontosan, hogyan térül meg? (Már amennyiben kis buzik kinevelése nem jelenik meg a GDP-ben.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!