'56 emlékére önkéntes véradást kezdeményeztek a lengyelek Krakkóban

2020. október 23. 21:01

A forradalom évében több mint tízezer lengyel adott vért a magyaroknak.

2020. október 23. 21:01
null

Önkéntes véradást kezdeményezett pénteken a krakkói magyar főkonzulátus a városi vérellátó központtal együttműködve, ezáltal felidézve a lengyelek szolidaritását az 1956-os magyarországi forradalommal és szabadságharccal – közölték az MTI-vel az ő akció szervezői.

A Lengyel, magyar, két jó barát szólásra utaló, „Lengyel, magyar, egy a vér” elnevezésű, október végéig tartó akcióhoz az önkéntesek azáltal csatlakozhatnak, hogy a krakkói vérellátó központban a Magyarország ´56 jelszóval regisztrálnak véradáshoz.

A véradókat a szokásos kalóriapótló étkezés mellett külön édességgel ajándékozzák meg, emellett sorsolásban más díjat is nyerhet minden önkéntes, aki a véradás közben készített fényképét közzéteszi a vérellátó központ, illetve a főkonzulátus közösségi médiájában.

A krakkói véradóközpont Facebook-honlapján egy videót is közzétettek, amelyen Gerencsér Tibor új krakkói magyar főkonzul az akcióban való részvételre biztat, a történelmi vonatkozások mellett kiemelve az emberek közötti szolidaritás fontosságát a koronavírus-járvány idején, ami a véradásban is megnyilvánul.

1956-ban 11 196 lengyel adott vért a magyaroknak, ez az első ilyen méretű, spontán véradási akció volt Lengyelországban.

Fotó: Levett vér a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. október 24. 15:37
Azt álmodtam, hogy az EU liberál-bolsevikjai is ilyen véradást szerveztek, de aztán felébredtem.
balbako_
2020. október 24. 10:17
Innen ismerszik fel a barát!
Welszibard
2020. október 24. 00:53
Bezzeg drága SZFE-s diktátoraink az 1956-os forradalom emlékünnepén nem a nemzeti jelképünkké vált lyukas magyar zászlóval, hanem a maguk gyártotta "SZFE-kokárdával" tüntettek, amelynek a színe sem tetszett nekik, mert csak piros-fehér, mint a kordonszalagok! Az Európai Egyesült Államok agresszív diktátorainak semmi sem szent, ami magyar.
alacsony-a-kerites
2020. október 23. 21:17
Végre nem megint csak valami hülyeségnek a világnapja, hanem egy szép megemlékezés a lengyelek részéről. Ritkán van ilyen találó és frappáns akció valamilyen fontos történeli eseményre emlékezve. Remélem sokan hallottak róla, és többen részt is tudtak venni benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!