„Az Orbán-kormány költözzön Székelyföldre”– beismerte tettét a Horthy Miklós szobrát megrongáló nő

2020. július 04. 16:23

„Le a székely zászlót a Parlamentből. Köztársaságot újra” – írta az elkövető a Magyar Nemzet szerint abban a posztban, amelyben elismerte: vörös festékkel öntötte le Horthy Miklós budapesti szobrát pénteken.

2020. július 04. 16:23
null

Pénteken mi is beszámoltunk arról, hogy vörös festékkel öntötték le a belvárosban Horthy Miklós szobrát. Hétvégére újabb fejleményekkel bővült a történet.

„Saját Facebook-oldalán ismerte el tettét az a nő, aki tegnap vörös festékkel öntötte le Horthy Miklós szobrát Budapest belvárosában. Az ügyben a rendőrség nyomozást rendelt el” – írja szombat délelőtt a Magyar Nemzet. A lap szerint a nő közösségi oldalán ismerte el tettét, ahol bizonyítékként szolgáló fényképeket is közzétett.

Elhatárolódás. Sem Horthy Miklós bűneivel, sem Horthy István bűntudatával nem vagyok hajlandó azonosulni. Követelem, hogy az Orbán-kormány költözzön Székelyföldre” – írta a posztban az elkövető. „Le a székely zászlót a Parlamentből. Köztársaságot újra” – folytatta a nő, aki tegnap vörös festékkel öntötte le Horthy Miklós mellszobrát az V. kerületi Hazatérés temploma előtt.

 Csécsi Soma, a BRFK szóvivője tegnap a Magyar Nemzetnek annyit mondott: rongálás bűncselekmény miatt nyomozást rendeltek el – akkor még – ismeretlen tettes ellen. A helyszínen szemlét tartott a rendőrség, munkájukat szemtanúk beszámolói is segítik.

„A rongálást kamerafelvétel is rögzítette, amelyen látszik, hogy az elkövető több mozdulattal, rengeteg festéket szétlocsolva öntötte le az egykori kormányzót ábrázoló szobrot. Az esetnek köze lehet a mai koppenhágai szoborrongáláshoz, azt másolhatta a Szabadság téri elkövető. Két hete Winston Churchill városligeti szobrát firkálták össze »BLM« és »náci« feliratokkal” – írja a lap.

A Magyar Nemzet megkérdezte az ügyről Hegedűs Lóránt református lelkészt, aki elmondta: nem ez volt az első eset, hogy megrongálták a templom lépcsőjén álló mellszobrot, de a világban zajló események tükrében lát összefüggést a Black Lives Matter mozgalom és a mostani eset között. Felidézte, korábban is többször megrongálták az alkotást, amit ezért öt évig védőburok alatt tartottak, s ugyan mindezek után is előfordult egy lakkfestékes támadás, de messze nem ekkora károkozással, mint a mostani.

„Számunkra Horthy Miklós gyülekezetet és templomot alapító államférfi volt, ezért is került a templomunk elé a mellszobra. Százhúsz református templom épült akkoriban a kormányzó támogatásával” – mondta a lelkész, aki hozzátette, hogy a nagy történelmi személyiségek mind megosztóak, de önmagában véve ebből még nem következhetne, hogy ennyire durva támadás érjen egy szobrot.

Összesen 332 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. július 05. 18:42
" A szoborban kár nem keletkezett, hiszen az értékesebbé vált, drámai tartalmat nyert. "https://hvg.hu/itthon/20120926_Birosag_erkolcsos_es_hasznos_volt_a_Horth?fbclid=IwAR3UfTSt6-ZTt9n7UvpsToRMLp7TgsQGhll98BWFZ727HwHw4cPIAAGq3uw
toef36
2020. július 05. 10:58
Idióták voltak, vannak. lesznek... A Szobor "nem cselekvő lény" - RONGÁLÓ KISASSZONY!
ginacica
2020. július 05. 10:14
war is peace freedom is slavery ignorance is strength fascism is antifa orwell+
kaltran
2020. július 05. 09:41
Szerintem az Orbán kormány szívesen költözne a Székelyföldre, de de Románia semmi pénzért nem adja. Puff neki. Ami pedig a lengő zászlót illet: azt meghiszem, hogy szívesebben látna egy szivárványban lengedező fütyköst az országházon, de ez reméljük többszáz évig még nem jön be. Egyébiránt pedig kívásnsága teljesült: Köztársaság van, de úgy látszik a funkcionális analfabétaságtól és az Auróra ágyúlövésének zajától ez nem hallik. Én nem csak a rongálást, hanem a mögöttes szándékot is büntetném, ezen az alapon pár forintos büntetés terhe mellett az országház szőnyegére naponta vizelhetne mindenki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!