Trianon 100: film készült Apponyi beszédéről

2020. május 27. 22:15

Rátóti Zoltán főszereplésével.

2020. május 27. 22:15

A történelmi dráma azt a beszédet dolgozza fel, amelyet Apponyi gróf a magyar küldöttség vezetőjeként Magyarországot képviselve 1920. január 16-án,a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondott el a francia Külügyminisztérium földszinti dísztermében.

Apponyi ebben úgy fogalmazott: hogyha Magyarországnak választania kellene a béke elfogadása vagy aláírásának visszautasítása között,

„úgy tulajdonképpen azt a kérdést kellene feltennie magának: legyen-e öngyilkos azért, hogy ne haljon meg”.

A film alkotói azt tűzték ki célul, hogy e felszólalás dramatizált, történelmileg hiteles, filmes rekonstruálásával – és történész szakértői kiegészítésekkel – a lehető legszemélyesebb képet adják arról, mit jelentett a trianoni békeszerződés aláírása a magyar államférfiaknak és a népnek.

A film premierje A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében címmel június 4-én este 20 óra 15 perctől a Duna Televízióban lesz a látható. A főszerepet Rátóti Zoltán játssza. 

(Origo)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Förgeteges Edigej
2020. május 28. 14:57
"Csak egyszerűen megállapítani kívánom azt a tényt, hogy e következmény a nemzeti hegemóniának átruházása lenne oly nemzetiségekre, amelyek jelenleg többnyire alacsonyabb kulturális fokon állanak." - mondta egy olyan grémiumnak, akinek tagjai ebből az "alacsonyabb kulturális fokon" álltak...és egy olyan ember mondta ezt, aki ezektől az "alacsonyabb kulturális fokon álló" népektől, alig másfél évtizeddel korábban "elvette" az anyanyelvi iskoláit és magyarosította őket? Még akkor is kibújt belőle a dologtalan dzsentri nemesség....nem hiába, hogy elbántak Magyarországgal! Egy nemzetiség volt, aki magyarok mellett kiállt látványosan: a soproni poncichterek. Meg is lett az eredménye: 1946-ban elüldözték őket! Így lehet bízni a dzsentrik álltak vezetett Magyarországban. Ha Sopron 1921-ben Ausztriához kerül még ma is azok laknának ott, mint 800 évi mindig: szorgalmas hungarusok, ehelyett koszos szabolcsi falu felett az a szép város...
Bihari Hunor
2020. május 28. 13:39
Érdemes volna minden magyarnak elolvasni Apponyi Albert emlékiratait: http://kepkezelo.com/images/prlr2mpkxl9xzkcvnnzg.jpg http://kepkezelo.com/viewer.php?file=cdvofet8o5urftsdaebl.jpg
bunko_jobbos
2020. május 28. 10:20
Fontos az emlékezés, de a film vélhetően el fogja fedni az igazságot: nem azért vesztettük el az országunk nagy részét, mert nem tudtunk jól érvelni. Mert az senkit sem érdekel. Hanem azért, mert nem volt erőnk. Erről kéne kurva jó filmeket készíteni (Gyurcsány után szabadon :-)) ), de a 100. évfordulóra semmi sem jutott. Nagyjátékfilmek (min. 3-4) helyett kaptuk ezt. Ezt nagyon felrovom az egyébként általam nagyra tartott Fidesznek. Ja, és az I. Világháborúról is kéne vagy 4-5 pluszban.
Emmanuel Goldstein
2020. május 28. 09:55
Korlátolt magyar arisztokrata nyavajog, mert az évszázadokig elnyomott kisebbségek a vesztes világháború után leléptek a monarchiából a területeikkel együtt... Ha ez nem lesz világsiker, akkor semmi :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!