Szijjártó: Magyarország és Szlovákia együttműködése sikertörténetek sorozatává vált

2020. május 11. 14:23

A külügyminiszter szerint minden politikai feltétel adott ahhoz, hogy a sikertörténet folytatódjon.

2020. május 11. 14:23

Magyarországnak Szlovákia a 3. legfontosabb kereskedelmi partnere, a 2. legfontosabb exportpiac, a magyar tőkekifektetések 3. legfontosabb célpontja – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel tartott közös, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a két ország között annyi összeköttetés lesz a következő években, ahány korábban nem volt. Mint kifejtette: augusztusban átadják a 600 méter hosszú új komáromi hidat. 2022-ig átadnak hat új átkelőhelyet, ezek közül 3 Ipoly-hidat. Továbbá 2022-re elérik, hogy Miskolcról Kassáig végig gyorsforgalmi úton lehessen közlekedni. Megállapodtak abban is, hogy 2020 végéig két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát.

Összekötik a gázvezetékrendszert

Elhárult az akadály az elől is, hogy a magyar-szlovák gázvezetékrendszereket összekötő interkonnektoron Magyarország irányából Szlovákia irányába a kapacitást 3-szorosára növeljék meg. Így 2024-től Magyarország felől Szlovákiába évente több mint 5 milliárd köbméternyi gázt tudnak szállítani. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Magyarország, a Gazprommal való megállapodása alapján, a Török Áramlatból több milliárd köbméter gázt tud vásárolni. Az ezzel összefüggő kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a magyar-szlovák gázvezetékrendszer összekötéséhez kapcsolódó magyarországi beruházás 43 milliárd forintba fog kerülni, ennek pénzügyi fedezete biztosított.

Közúti és energetikai összeköttetés

Szijjártó Péter kiemelte: korábban soha ennyi közúti közlekedési összeköttetés, soha ilyen szoros energetikai összeköttetés nem volt a két ország között. Hozzátette: minden adott ahhoz, hogy továbbra is kölcsönösen előnyös, a kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolat legyen a két ország között. Ez jó Szlovákiának, Magyarországnak és a felvidéki magyaroknak is. Kitért arra is, hogy a világjárvány alatt is példamutató volt az együttműködés a két ország között, kölcsönös segítették állampolgáraik hazatérését, megállapodtak abban, hogy a határ 30 kilométeres sávjában élő magyar és szlovák munkavállalóknak 11 határátkelőt biztosítanak, 10 helyen a teherforgalom is áthaladhat.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy amikor Magyarország ellen az Európai Parlamentben támadás indult, Richard Sulík európai parlamenti képviselőként ezt nem támogatta. Ezért a kormány és minden magyar ember köszönetét fejezte ki a miniszternek - mondta Szijjártó Péter. Richard Sulík kérdésre a diverzifikáció fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, eddig csak kelet felől érkezett a gáz Szlovákiába, ezért fontos, hogy már délről is történik.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. május 11. 19:33
Építkezés...
Türelem
2020. május 11. 15:30
Benes dekrétum eltörlése?
Gyéressy Károly
2020. május 11. 15:22
Valami kommunikációs hülye találja ki, hogy a minisztereknek ilyen mellényt kell felvenniük?
nick89
2020. május 11. 14:37
Kína végbele belülről: Együttműködési megállapodást kötött az újonnan megalakult Magyar-Kínai Új Bevándorlók Befektetését Erősítő Szövetség (MBKSZ) és a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége (MNHSZ) egyebek között a kínaiak magyarországi befektetéseinek ösztönzésére - jelentették be a szervezetek képviselői sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. A megállapodást Pesti Imre, a Fidesz közép-magyarországi regionális pártigazgatója, az MNHSZ elnöke és Hu Bifeng, az MBKSZ elnöke írta alá. Hu Bifeng beszédében kiemelte: a szövetség célja, hogy a megállapodással a Magyarországra érkező új kínai bevándorlóknak minél több lehetőséget biztosítsanak, így a két ország között még erősebb kapcsolat alakuljon ki És közben zajlik a III. világháború kínai biológiai fegyverrel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!