Médianéző: A Fidesz a legerősebb a Facebookon a koronavírus alatt

2020. május 10. 13:35

Kijött a Médianéző Központ elemzése a pártok közösségi médián történő interakcióiról.

2020. május 10. 13:35

A közösségi médiában a koronavírus-válság ideje alatt a Fidesz túlsúlya érvényesült – számolt be róla a Médianéző Központ elemzéséből. Az elemzés bemutatja, hogy egy Fidesz-bejegyzés két és félszer annyi felhasználót késztetett reakcióra, mint bármelyik ellenzéki párt üzenete. Az elemzés azt is megállapította, hogy ellenzéki oldalon nem beszélhetünk stabil erőviszonyokról.
A Központ beszámol róla, hogy a járványhelyzet kényszerdigitalizációja növelte az internetes adatforgalmat és kommunikációt, mely kihatott az interakciókra is. A Fidesz bejegyzéseire összesen 2,8 millió interakció (kedvelés, megosztás, komment) érkezett, míg az ellenzék esetében az összesített szám is csak kicsivel több, mint 2,5 millió. Az ellenzéki pártoknál a Jobbik vezet (19 %), őt követi a DK (12 %), az MSZP (7,5 %), a Párbeszéd (7 %), majd az LMP (2 %) és végül a Momentum (0,5 %). A vizsgált időszakban a Fidesz 909 bejegyzést osztott meg, míg az ellenzék összesen 2004-et. A Facebook Hirdetéstár adataiból az is kiderül, hogy a Fidesz az eredményeit fizetett hirdetések nélkül nélkül érte el, szemben az ellenzék egyes pártjaival.

A veszélyhelyzetben – derül ki szintén az elemzésből – az átlagosnál intenzívebb tájékoztató tevékenységet folytat a kormány a Facebookon. Ennek egyértelmű szemléltetője a Magyarország Kormánya Facebook-oldal, melynek a követési száma a vizsgált időszakban több mint a kétszeresére duzzadt. A vizsgált időszakban ráadásul ez a legnagyobb arányszámú növekedést produkáló közélettel foglalkozó oldal, melynek alapján kijelenthető, hogy ezen Facebook-oldalt tartják az emberek a védekezés elsődleges forrásának a veszélyhelyzet alatt.

A személyekhez köthető Facebook-profilokra is kiterjedt az elemzés vizsgálata. Valószínűleg a válság gyors és hatékony kezelése miatt Orbán Viktor Facebook-oldalának kedvelői nőttek a legdinamikusabban a koronavírus-járvány időszaka alatt. A 15 legnagyobb interakcióval rendelkező bejegyzések között éppen ezért csak Orbán Viktor és Magyarország Kormánya által rögzített tartalmakat találhatunk. A miniszterelnök követőinek száma 180 ezerrel nőtt, mely ezáltal majdnem elérte a 850 ezer összes követő-számot. Ez a szám magasabb mint a következő öt, őt követő pártvezető összesített követőinek száma. A miniszterelnök Facebook-oldala szintén nem alkalmazott hirdetéseket. Az ellenzéki terepen a verseny sokkal élesebb, azonban mindannyian lényegesen le vannak maradva a kormányfő mögött. A második helyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt találjuk 6400 átlagos interakcióval, őt követi a Jobbik vezetője, Jakab Péter 5300-al, a párbeszédes Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere 4600-al, végül Tóth Bertalan, az MSZP vezetője jócskán lemaradva, 850-el.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. május 11. 08:51
Hogy kitűnik az aranyos jószándék ezekből a grafikonokból! A felsőn a fideszre szavazók mögött egy vírus van, az áthallás eléggé egyértelmű. Az alsón Orbánon kívül mindenkinek jól kivehető az arca, Orbán valami sötét szobában dekkol. Gondolom ne kapcsold össze a népszerűségi adatot az arcával. Ezek a kis apró genyózások férges lélekre vallanak.. vagy csak butaság?
Bástyaelvtárs
2020. május 11. 08:20
Ha egy pártnak 10szer akkora költségvetése van online marketingre mint az összes többi pártnak együttvéve akkor nem kell meglepödni ezeken a számokon. Az ellenzéki pártokkal ellentétben a fidesz nem pártkasszábol fizeti a fb os meg youtube os megjelenéseit...
bpe
2020. május 10. 22:54
"majd az LMP (2 %) és végül a Momentum (0,5 %)" fordítva.
Hattori
2020. május 10. 20:03
az igazi kép akkor rajzolódik ki, ha csak a növekményeket nézed: összellenzék +50.000, fidesz +180.000. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!