Kerüljük el a digitális karantént!

2020. május 26. 14:52

A mérték nélküli játék, gépezés, telefonozás függőség kialakulásához vezethet.

2020. május 26. 14:52
Katolikus Karitász

„A koronavírus megjelenése előtt, becslések szerint Magyarországon 1,5-2 millió ember játszott szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenvedett. Ez a szám a koronavírus járvány alatt emelkedhetett. Digitális karanténba zárhatjuk saját magunkat, ha nem figyelünk a függőségre utaló jelekre.

Erre hívja fel a figyelmet a Karitász által összeállított www.jatekfuggosegnelkul.hu oldal, mely a szerencsejáték és online függőségről, tüneteiről, kialakulásáról, felismeréséről nyújt ismereteket. A honlapról megtudhatjuk azt is, hogy hová fordulhatunk, milyen segítséget igényelhetünk, ha a családunkban, környezetünkben merül fel a függőség gyanúja.

A legnagyobb veszély gyermekeinket fenyegeti! A járványügyi helyzetben elmaradtak a közösségi programok, elterjedt az otthoni munkavégzés és az online oktatás miatt leszűkült a társas érintkezés. Többet ültünk a számítógép előtt, többször volt kezünkben a telefonunk és fennáll a veszély, hogy a járvány elmúltával sem változik a helyzet. A mérték nélküli játék, vagy »gépezés«, »telefonozás« függőség kialakulásához vezethet. Különösen érvényes ez gyermekeinkre.

Néhány figyelmeztető jel:

  •     Ha a munkaidő vagy az iskola rovására játszunk…
  •     Ha a játék miatt gondterheltté válik a magánéletünk…
  •     Ha egyre több pénzt költünk az online játékra és késztetést érzünk, hogy visszanyerjük, vagy még többet nyerjünk…
  •     Ha az utolsó filléremet is eljátszom, ha kölcsönkérek vagy eladok valamit, hogy játszhassak…
  •     Ha már az alvásban is zavar a játék…
  •     Ha valami törvénysértő dolgot csinálok, hogy játszhassak…
  •     Ha annyira belefeledkezem a játékba, hogy teljesen kizárom a környezetemet…

Szabadulás a digitális karanténból….

Mindenki érintett! Ha nem is közvetlenül, de játékfüggőséggel érintett személy lehet a családban, szomszédban, vagy osztálytársaink, munkatársaink, barátaink között. Vajon figyelünk e rájuk? Teszünk-e értük vagy csak végignézzük nehézségeiket? Vajon én veszélyeztetett vagyok-e, beismerem-e magamnak, ha már átléptem a határt? Hol a határ? … és hol a segítség?
Ezek a kérdések foglalkoztatnak bennünket, hiszen közösségben élünk. A családi szeretet megéléséhez hozzátartozik, hogy figyelünk a saját nehézségeinkre és mások problémájára azokban az időszakokban is, amikor ezt nehezebb megtenni. Ha környezetünkben felmerül, hogy valakinél kialakult a játékfüggőség, érdemes felkeresni konzultáció érdekében egy szolgálatot, amelyik függőséggel foglalkozik, vagy egy önsegítő csoportot. Ebben ad segítséget a www.jatekfuggosegnelkul.hu oldal. Az egyéni konzultációk telefonon és online is elérhetők.

A Katolikus Karitász önkéntesei és munkatársai több területen igyekeznek segíteni és nem engedik el a rászorulók kezét!”

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. május 26. 21:06
"Kik azok a keresztények? Konkrétan, név szerint?" Ők hű de nagyon különbözőnek gondolják a "felekezeteiket", de számomra egy kutya kölyke az összes. "Te komolyan hallottál már keresztényeket arról szónokolni, hogy milyen unalmas a mennyország?" Számukra nyilván nem unalmas, sőt ellenkezőleg, azért szónokolnak róla, meg mert ezt várja tőlük az egyházuk. Ami számukra vonzó az számomra unalmas és érdektelen, kerülendő. Ízlés dolga, hogy kinek mi (nem) érdekes/unalmas. "Nézz körül a világban. Unalmas? " Ez az egyik világ. Azaz nem a keresztények más(ik)világa.
PalepoIi
2020. május 26. 18:40
Csak az zavarja őket, hogy a kibermolesztálás nem okoz akkora örömöt az izzadtan lihegő papjaiknak.
Akitlosz
2020. május 26. 18:34
"Katolikus Karitász A mérték nélküli játék, gépezés, telefonozás függőség kialakulásához vezethet." :-) Mert a mérték nélküli misére járás mihez vezet? Sz'al már csak azért is érdemes "gépezni" templomba járás helyett, hogy az ember véletlenül se kerüljön a keresztények közé az unalmas mennyországukba. :-)
annamanna
2020. május 26. 16:27
Ezt a Moghás-cikkhez írtakból másolom át, mert ide is érvényes: Sorolgatja, mit kéne feladni. Ennek pont annyi értelme van, mint egy repülőgép tervezését azzal kezdeni, hogy "adjuk fel a gravitációt". Soha senki nem tudna repülni, ha fel kéne adnia a gravitációt. Ami LEFELÉ HÚZ, annak az erejét nem fogod tudni feladni soha. Azt csak meghaladni lehet egy másik törvénnyel, ami lehetővé teszi, hogy (ideiglenesen, amíg tartja a szusz) felébe tudj emelkedni a lefelé húzó erőknek. De a lefelé húzó erőket önmagában, csak úgy, poénból NEM LEHET feladni. Az ember nem eshet felfelé. Tehát csak keresni lehet valamit, amivel képes vagy a "levegőben lebegni" vagy épp "szárnyalni" és úgy tenni, mint aki nem zuhan. De a zuhanásból, önmagában, nem lehetséges kisétálni. Az összes olyan prédikáció, ami arra épül, hogy ezt meg azt add fel, kerüld el, tök hülyeség, és a szerző totális inkompetenciáját bizonyítja. A drogosokat sem azzal hozzák le a szerről, hogy "kerüljék el", hanem megtanítják őket más módon élni, másnak örülni, más célokat kitűzni és azért megküzdeni. Aki ezekre képtelen, az a drogokat sem tudja elkerülni, mert nincs helyette más, nincs helyette semmi, ami fölé emelné. A legtöbb ember képes úgy "lebegni", hogy ne zuhanjon bele a drogfüggőségbe, de ez nem azt jelenti, hogy akkor mindenre képes. Mindenkinek megvan a maga szintje, ahol még képes meghaladni a gravitációt, de egy nagyobb erő őt is földhöz veri. Ahhoz, hogy onnan kievickéljen, nagyobb dózis kell abból a képességből, amivel tud lebegni, és nem pedig nagyobb dózis az olyan értelmetlen és fölösleges szövegekből, hogy kerülje el a zuhanást. A zuhanás, a gravitáció maga az alaptörvény, ami mindig érvényes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!