Apponyi beszédéről készült filmmel emlékezik meg a Duna Televízió Trianonról június 4-én

2020. május 27. 17:16

Az ország sorsát megpecsételő trianoni békediktátumra egész napos műsorfolyammal emlékezik a közmédia.

2020. május 27. 17:16

Június 4-én lesz 100 éve annak, hogy Magyarországon 1920-ban ezen a napon megszólaltak a szirénák, zúgtak a harangok. Az ország sorsát megpecsételő trianoni békediktátumra egész napos műsorfolyammal emlékezik a közmédia. Este 20 óra 15 perctől a Duna Televízióban lesz a premierje a Rátóti Zoltán főszereplésével készült A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi drámának – írja az Origo. A film azt a beszédet dolgozza fel, amelyet Apponyi gróf a magyar küldöttség vezetőjeként Magyarországot képviselve 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondott el a francia Külügyminisztérium földszinti dísztermében.

Mint ismert, Apponyi beszédében úgy fogalmazott: ha Magyarországnak választania kellene a béke elfogadása vagy aláírásának visszautasítása között,

A film készítői a lehető legszemélyesebb képet szeretnék adni arról, mit jelentett a trianoni békeszerződés aláírása a magyar államférfiaknak és a népnek. A magyar békedelegáció mindössze egy napot kapott arra, hogy ismertesse álláspontját és bemutassa érveit az ezeréves Magyarország feldarabolása ellen.

A forgatókönyvet a Magyar Királyi Külügyminisztérium által 1920-ban kiadott „A magyar békeszerződés" című kiadvány alapján Csillag Mano, Kálomista László és Dr. Máthé Áron írták.

A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében” című film premierje június 4-én 20.15 órától lesz a Duna Televízióban.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2020. május 27. 22:30
Az akkori békediktálók ma is ugyan azok leszármazottai és pont ugyan azt akarják. A céljaik nem változtak, a módszereik se sokat. Most is hazug vádak alapján ítélnek el bennünket, a tényekkel vajmi keveset törődve. Csak tudnám felfogni minek is akarunk egyáltalán megfelelni, amikor pont nem számít? A törököknek nem volt ilyen ellenzékük akkor se és ellenálltak, nem is tudták rajtuk végrehajtani a rájuk szabott trianonjukat. Egyáltalán mire várunk?
balbako_
2020. május 27. 19:09
Apponyi beszédét olvastam. Hatalmas munka fekszik benne, mert érveit adatokkal támasztja alá.
Kvasztics Fedor
2020. május 27. 18:21
A művelt nyugat már akkor sem adott teret a védekezésnek, az ellenvéleménynek. Ugyanúgy, ahogyan most teszik mondjuk az EP-ben. Akkor is éppen úgy pártfogásukba vették a kommunista vezetőket, ahogyan azt 1990-ben a rendszerváltáskor tették, és ahogyan most szellemi utódaikkal is teszik. Mi a fenének kéne nekünk a nyugathoz törleszkedni, csak alárendeltek lehetünk.
Falfirka
2020. május 27. 18:09
akkor még igazi magyar urak voltak. szabótimcsi, gyurcsi, a bolgár luvnya rögtön aláírták volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!