Ötszázmilliárd forintért vásárolhat a lakosság ajándékot

2019. december 07. 08:41

Idén rekordokat érhet el az ünnepek előtti értékesítés.

2019. december 07. 08:41

Stabilan bővül a lakossági költekezés az ünnepek előtt, a kereskedők szerint a ma kezdődő bronzhétvégére már látszik, hogy az év végén sem fogják vissza drágább beruházásaikat a családok – ismerteti a szombati Magyar Nemzet.

A napilappal az Országos Kereskedelmi Szövetség közölte: karácsonyig minden hétvégén a tavalyit meghaladó forgalommal számolnak, az iparcikkek értékesítéséből csak decemberben legalább félezer milliárd forint körül részesülhetnek a boltok. Megállapították: az idei, válság előtti időket idéző belső fogyasztás azt mutatja, hogy javult a magyarok ételszínvonala, emiatt idén rekordokat érhet el az ünnepek előtti értékesítés.

A bronzhétvégét megelőzően már több száz millió forintot hagyott a lakosság a boltokban. Az ünnepek előtt minden termékkörben meredeken emelkednek az eladások, karácsony közeledtével napról napra felfokozott ütemben. Már nemcsak az alapvetőnek számító élelmiszerek fogynak jobban, mint korábban, hanem második éve bővül az iparcikkek értékesítése is, ami arra utal, hogy a lakosság jövedelmi viszonyai tartósan javultak. A korábbiaknál gazdagabb ünnep elé nézünk, értékben és mennyiségben is növekedést vár a teljes kiskereskedelem decemberben, ahogy az egész 2019-es évre jellemző a gyarapodás - mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Közölte: a bronzvasárnapot megelőző szombati munkanapon a várakozások szerint fölfut a boltok látogatottsága, a bevásárlóközpontok, piacok környékén sűrű, karácsonyig már nem csituló forgalommal számolhatnak a vásárlók.

Minőségi szintlépés

Vámos György rámutatott: míg 2013-tól a legtöbben a válság éveiben elmaradt nagyobb beruházásokat pótolták a háztartásban, második éve már a gyarapodás, a minőségi szintlépés jegyében telnek a magyar családok vásárlásai, ez érződik az idei főszezon első tapasztalataiból is.

Mint mondta, a piaci szereplők jelzései és az egész évben jellemző stabil növekedés alapján a decemberre becsült, összesen több mint 1200 milliárd forintos bolti értékesítésből várhatóan több mint 500 milliárdot költenek majd a vásárlók az ajándékokat is magába foglaló iparcikkek, tartós fogyasztási eszközök, használati tárgyak beszerzéseire, ami az előző években tapasztalt gyarapodáshoz képest is kiemelkedő arány ebben a termékkörben.

Gyorsan bővül a belső fogyasztás

A főtitkár megjegyezte, az is látszik, hogy nem csupán az ünnepekre nyitják ki pénztárcájukat a magyarok, mivel egész évben az uniós átlagnál gyorsabban bővült itthon a belső fogyasztás, ami jövőre a várakozások szerint némi ütembeli lassulással tovább nő.

Kitért arra is, hogy az áruházakban, kisebb boltokban is általános jelenség a munkaerőhiány, ami azonban az idén nem fokozódott, noha a vásárlások élénkültek. Az ünnepi szezon kiszolgálását többféle eszközzel igyekeznek biztosítani a piaci szereplők, így a korábbi években is sűrű év végi bolti rohamban nem várhatók rendkívüli helyzetek az idénymunkásokkal kiegészített jelenlegi alkalmazotti állománnyal.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. december 07. 22:22
"általános jelenség a munkaerőhiány" A bérhiány az általános jelenség. Balekokat akarnak, nem munkaerőt.
Akitlosz
2019. december 07. 22:21
"Ötszázmilliárd forintért vásárolhat a lakosság ajándékot" De jó neki! Vagy a kereskedőknek. És az államnak.
még fokozza
2019. december 07. 20:40
Akkor ebből úgy 150 milliárd csomagolóanyag. Ezért pusztítjuk el a természetet.
Menhetten
2019. december 07. 18:39
Ha nem lopna annyit a kormány, akkor már rég nem itt állnánk. Már Románia is megelőzött, pedig nekik volt Akkor nem igaz, hogy Orbán és holdudvara zabál, mintha nem lenne holnap? Jól van akkor. honnan feljönniük. Közben olybá tűnik, hogy világpolitikai tényező főnökéhez hasonlóan Matolcsy Rómeó György is kinőtte a magyar ugart: miután múlt héten már új eurázsiai pénzről álmodozott az unortodox agyával, vasárnap a Financial Times brit üzleti lapban már arról értekezett, hogy hiba volt bevezetni az eurót (a németek is jól megszívatták magukat vele), ezért eljött az ideje annak, hogy az EU megpróbáljon kimászni a közös valuta által létrehozott csapdából, a közös európai valuta ugyanis egyáltalán nem normális. Hovatovább a jelenleg eurót használó országok többsége jobb teljesítményt nyújtott a közös valuta bevezetése előtt, mint az utóbbi húsz évben (azért ennek még utána kéne nézni, Tolcsy bácsi), úgyhogy itt az ideje annak, hogy az EU felébredjen ártalmas álmából. Tehát ha jól értem, az euró nevű nemzetközi valuta sikerének feltételei hiányoznak (nincs közös állam, nincs közös költségvetés, ahogy közös pénzügyminiszter vagy pénzügyminisztérium sincs), tehát az euró faszság, ellenben az eurázsiai valuta jöhet. És mivel Orbánék nem akarnak eurót, akkor a többiek lépjenek ki az eurózónából. És az vajon megvéd a magyar gazdaság jövőre várható markáns lassulásától, Matolcsy professzor? És akinek a doktori iskolája engedély nélkül használja a budai vár felújított műemléki épületét, azaz törvénytelenséget követ el, azaz egy korrupt seggfej, az biztos, hogy a legalkalmasabb arra, hogy szétcsapjon a balfasz Európai Unióban és jótanácsokat osztogasson a gazdasági siker titkáról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!