Mintafarmokat hoz létre Afrikában Magyarország

2019. december 27. 16:32

Nyolc afrikai ország boldogulását igyekszik elősegíteni az Agrárminisztérium.

2019. december 27. 16:32

Nyolc afrikai országban fog létrehozni mintafarmokat az Agrárminisztérium annak érdekében, hogy erősítsék a térség gazdaságát, növeljék stablitását és ezzel a népességmegtartó erejét – hangzott el az M1-en. „Amerikai és kínai alapanyagokból raktuk össze azt a hibridet, amit smaragdfának neveztünk el” – nyilatkozta Steier József klímakutató az M1-nek, aki öt éve dolgozik egy, az észak-afrikai alacsony termőképességgel rendelkező területek javításának tervén. Kiemelte, hogy munkájukat segíti az, hogy országunknak nincs gyarmattartó múltja, így a helyieknek szimpatikusak a magyar kutatók, akik a helyszínen dolgoznak. Az Agrárminisztérium célja a magyar szakemberek segítségével olyan tudás, alapanyag és technológia átadása a helyi gazdáknak, mellyel kimaximalizálhatják a gyenge termőképességű területek adottságait. Az első mintafarmok januárban fognak megnyílni, először Ghánában és Kenyában, amikor is 15 növényfaj magjának vetésével elindítják a többéves folyamatot. Nagy István agrárminiszter az M1 kérdéseire úgy válaszolt, hogy a magyar segítségnyújtás erősíti Afrika gazdaságát, stabilitását, így népességmegtartó képességét is. „Az az igazi segítség, ha odamegyünk, és ott tudjuk nekik megmutatni mindazt a lehetőséget, amivel élni lehet” – tette hozzá.

Nem ez ugyanakkor az egyetlen magyar agrárprogram, ami jelenleg fut Afrikában. A kormány nemrég ösztöndíjakkal is segítette az afrikai partnerországok agrártudományokat hallgató diákjait. Idén immáron már több ezren pályáztak ezen ösztöndíjra. A népességrobbanás korszakát élő Afrikának ma minden korábbinál több élelmiszerre van szüksége. A ma még sok helyen fejletlen Afrika egy akkora piac ugyanakkor, melyért a leggazdagabb országok is versenyt futnak, így aki ma jelentős támogatásokat nyújt ezen elmaradott országoknak, később lényegesen jobb pozíciókat szerezhetnek bennük.

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2019. december 29. 08:42
Nagyon kiváló kezdeményezés! A Csád tó vize kiszáradóban van, de még mindig 70 millió ember vizét látja el. Az öntözéses gazdálkodás enyhíthetne a helyzetükön. Világhírűek a magyar vízügyi szakemberek, a végleges megoldáshoz is segíthetnék őket. A Szahara alatt ugyanis csak néhány méter mélységben több évszázadra elegendő vízkészlet van, mert a Szahara az őskorban sűrű erdős terület volt, ebből az időből maradhatott meg az ivóvíz készlet. Kadhafi elkezdte becsatornázni a Szaharát, de az ostoba gyarmatosítók kinyírták, félbemaradt a csatornázás is. Jelenleg a nagyhatalmak nem látnak üzletet benne, azonban Európa érdeke, hogy a szubszaharai térségben helyben maradjon a lakosság. Csak gratulálni tudok a magyar kormány kezdeményezéséhez.
Vakfolt
2019. december 28. 09:44
Ez arra jó, mikor a szolidaritással revolvereznek minket Brű Szelben, akkor azt mondhatjuk, hogy mi aztán megpróbálunk ott segíteni ahol a baj van, nem idehozni a bajt. Sok kézzel fogható haszna attól tartok nem lesz.
miroslav
2019. december 28. 02:16
Különös a tudatlanságnak, a butaságnak ez az itt is olvasható, s a Mandiner igen ráérő trolljainak máshol is fellehető tobzódása. Az államok, ez természetükből és funkcióikból adódik, külpolitikai prioritásokat alakítanak, ki, aktorként jelentkeznek a nemzetközi gazdaságban, és politikai programjuk, vagy egy sima attitűd, egyfajta politikai akarat megvalósításaként bizony a Nagykörút, sőt a Békásmegyeri lakótelep határain túl is szereplőként, fejlesztőként, beruházóként jelennek meg. El lehetne mondani, hogy miért pont itt teszi ezt, Afrikában, de egy olyan politikai tábor szimpatizánsai számára, kiknek imádott vezéralakja nem képes megkülönböztetni Észak-Csepelt Óbudától, ez nem tűnik követhető okfejtésnek, nem lévén birtokában a befogadó közönség az elemi földrajzi, történelmi stb ismereteknek. Hogy ez a hülyegyerek által is ismert tény, tehát hogy egy Állam Bácsi bizony beruház itt-ott, miért vált ki elemi gyűlöletet, oda nem illő köpködést, én nem tudom. Valamelyik beteg Lenin-fiú bakugrását sem vagyok képes követni, hogy jut el innen oda, hogy külföldi csapatként emlegeti. s kizárólag így, a Sepsiszentgyörgyöt s a MIttoménmi Komáromot, mintha közünk nem lenne az e városokban élő magyarsághoz. Természetesen ad 1 - ahhoz, hogy egy állam idáig eljusson, stabilizálnia kell saját gazdaságát, s a pénzügyi helyzete, a munkanélküliségi ráta, a GDP-je stb nem lehet gyengébb pl mint a legcsóróbb afrikai országoké - mint volt pl 2010 előtt. ad2 - minden kormányzat saját ízlése, értékrendszere szerint támogat, hoz létre valamit (ezek a rontópálok 80 év alatt mit hoztak létre, s külföldön, akárcsak 2002 és 2010 között, mi csodát fejlesztettek, akár Révkomáromban is, nemhogy Afrikában?) - van, aki családokat démonizáló fotókiállítást támogat a Belvárosban, mert ennyire futja neki, míg le nem tartóztatják gazdasági bűncselekményekért, saját regnálása idején, és van, aki Afrika-politikát folytat. Ki mer kicsi vagy nagy lenni, ugye, s kinek mire van tehetsége, s ehhez felmutatható, igénybe vehető gazdasági potenciálja. Mindezzel - nem a tényekkel, hogy ez a kormányzat ezt megteszi és előzmény nélkül teszi, hiszen más ilyen kezdeményezés a haladó erők által nem született - lehet vitatkozni. Tehát azzal, hogy célravezetőnek látja-e a hozzászóló ezt a politikát vagy ezt a beruházást. De Sepsiszentgyörgyöt Kuala Lumpurként puszta külöföldként kezelni, s más, ide nem illő, szörnyű ostobaságokkal provokálni, s mindezt azon a szinten ordítani az ide tévedőkre, mint azt egy földön fetrengő csöves teszi valami aluljáróban, zaklatva a munkából haza igyekvőket, hát, mondjuk úgy, hogy nem méltányos. De ezt a majomcirkuszt, ezt a bolhás makákó-ugrálást egy komoly oldalon, ezt nem értem és nem tudom elfogadni.
B_kanya
2019. december 27. 22:55
"Az Agrárminisztérium célja a magyar szakemberek segítségével olyan tudás, alapanyag és technológia átadása a helyi gazdáknak, mellyel kimaximalizálhatják a gyenge termőképességű területek adottságait. " Az ötlet jó, simán lehet úgy pénzt keresni, hogy a négusoknak is jobb legyen, meg majd el lehet nekik adni a magyar gyártású stukkereket, hogy a többi néger ne mészárolja le őket... ...de ez a "kimaximalizálás" azért súlyos volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!