225 288 forintra nő a gyed maximális összege

2019. december 31. 10:42

A növekedés a minimálbér emelkedésének köszönhető, írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

2019. december 31. 10:42

Azt írták: a diplomás gyed összege is emelkedik és bővül a jogosultak köre is, mivel a diplomás gyedben részesülő anya, ha az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra.

Ismertették: a gyed maximális összege 2010 óta a kétszeresére emelkedett, jövőre eléri a 225 288 forintot, amelyből a családi adókedvezmény is érvényesíthető. A gyed mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni. Testvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (csecsemőgondozás díj/csed, gyermekgondozási segély/gyes) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén. Az ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a második életévét, illetve ikrek esetén a hároméves kort.

Gyermekgondozási díjat, azaz a diplomás gyedet a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetnek. Január elsejétől az az anya, aki diplomás gyedben részesül, és az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás gyedre. A diplomás gyed összege 2020-ban alapképzés esetén 112 644 forintra, mesterképzés esetén 147 420 forintra emelkedik – olvasható a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy jövőre a családok támogatására több mint 2200 milliárd forint jut a költségvetésben.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2020. január 01. 18:14
Akkor Gréczy-elvtárs ebből nem kaphat?!? Jajj de kár!!! :)))
realista
2020. január 01. 13:24
A GYED-nél a maximumot emelik, akár a nyugdíjaknál, ahol el is törölték a plafont. A minimál meg maradt ami volt, holott fordítva kellett volna, mint a minimálbér esetében. Persze a magyarázat egyszerű, a minimálbért könnyű emelni - elég egy törvényt hozni rá, úgyis a KKV-k fizetik, ráadásul az adóbevételek is nőnek. A másik két esetben meg a költségvetést terheli, viszont az "elitnek" kedvez a magasabb jövedelmek miatt.
KötőDániell
2019. december 31. 21:53
A Gyed munkához van kötve. Tanya! Azért nem jellemzően cigányok kapják. Miért hazudsz?
3M..
2019. december 31. 18:50
Ön szerint ki lesz 2020 első újszülöttje? A - Lakatos Hozearmando B - Kalányos Marlonbrandó C - Kolompár Ronáldó Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!