Palkovics László: A magyar gazdaság high-tech pályára állt

2019. november 26. 20:04

A miniszter képviselői kérdésre elmondta, támogatná a klíma tantárgy bevezetését az iskolákban.

2019. november 26. 20:04

Az elmúlt nyolc év iparpolitikai döntései révén a magyar gazdaság alapvetően high-tech pályára állt, ennek jelentőséget ad a gazdasági növekedésre, a környezetre gyakorolt hatása – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden az Országgyűlés fenntartható fejlődési bizottságában.

Éves miniszteri meghallgatásán Palkovics László kiemelte, a gazdasággal kapcsolatos fenntarthatóság megvalósítása  érdekében egyebek közt zajlik a hazai kutatás-fejlesztési-innovációs rendszer struktúraváltása, a kijelölt kulcsiparágak, így az élelmiszergazdaság, az építésgazdaság, a kreatív ipar és az egészségipar tovább fejlesztése. Hozzátette: a vállalati fenntarthatóságot teremti meg a magyar tulajdonú, nagy számú kis és közepes vállalat erősítése, amit a tárca kkv-stratégiája is segíti.

Komoly kihívást jelent a közlekedési rendszerek, a mobilitás fenntarthatóságának megteremtése, az urbanizáció erősödésével az emisszió- és balesetmentes, stabil városi közlekedés működésének biztosítása, az épített közlekedési infrastruktúra jobb kihasználása, a járművek hajtásrendszerének környezetbarát kialakítása – sorolta a miniszter. Palkovics László szólt arról is, hogy munkájuk fontos eleme a minőségi közösségi közekedés továbbfejlesztése, ennek alapvető eleme a vasút gerinchálózata.

Az energetikai területet érintve Palkovics László beszámolt arról, hogy a fogyasztót helyezik a középpontba a tiszta, okos, megfizethető energia megteremtésében, és fontosnak nevezte az energiaellátás biztonságát, az energiaszektor klímabarát átalakítását. A tiszta ország stratégia kapcsán a miniszter kiemelte, hogy a körforgásos gazdaság megteremtése gazdasági racionalitás, és fontosnak tartja a hulladékgazdálkodás kérdésének megoldását. Képviselői kérdésre válaszolva Palkovics László elmondta, hogy jövőre elkészül a tárca fenntarthatósági stratégiája.

A Mátrai Erőmű bezárásával kapcsolatos felvetésre válaszában úgy fogalmazott a miniszter, hogy nem lenne jó megoldás a bezárás, helyette technológiai átalakítást kell végrehajtani, hiszen a létesítménynek fontos szerepe van az energiarendszerben és a foglalkoztatásban. Ugyancsak képviselői kérdésre válaszolva Palkovics László elmondta, támogatná a klíma tantárgy iskolai bevezetését.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
siochanty
2019. november 28. 04:05
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
padeter
2019. november 27. 18:27
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Karácsony Szilvi
2019. november 27. 10:04
Ezzel a Palkoviccsal az a nagy probléma, hogy sajnos nem tud érthetően beszélni. Jó lenne ha egy logopédus kezelésbe venné. A szellemi képességét, tudását nem vonom kétségbe, de sajnos képtelen elmondani érthetően a gondolatait. Nem is egészen értem, hogy ezt még nem tette szóvá senki.
annamanna
2019. november 27. 00:42
Itt följebb rossz egy link, ez lesz jó: http://fna.hu/hir/nokornyezetitarcaMo19
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!