Országos kampány indul a beltéri légszennyezés ellen

2019. augusztus 23. 12:08

Otthonainkban is több száz, egészségünkre káros anyag található.

2019. augusztus 23. 12:08

A légszennyezésről legtöbbünknek a szmog jut eszébe, pedig biztonságosnak hitt otthonunkban is több száz, egészségünkre káros anyag található, melyek koncentrációja akár sokszorosan meghaladhatja az ablakon kívüli mértéket. Az Adj teret a tiszta levegőnek országos kampány a benti légszennyezés veszélyeire hívja fel a lakosság figyelmét.

„Egy átlagos családi házban több mint 800 féle káros anyag található a levegőben. Ezek között számos, rendkívül apró részecske is előfordul, amelyek akadály nélkül átjuthatnak a véráramba, és a szervezet különböző részein idézhetnek elő kóros elváltozásokat” – árulja el Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A lakásunkban található szennyező anyagok között megtalálhatóak a sütés, főzés során felszabaduló poliaromás szénhidrogének és nitrogén-oxidok, illetve a bútorokból, padlóból, festékekből származó illékony szerves vegyületek. A műanyag használati tárgyakból és műszaki cikkekből veszélyes égésgátlók és lágyítószerek párolognak, a lúgos háztartási tisztítószerek pedig irritálják a nyálkahártyánkat és gyengítik az immunrendszerünket. A gombák és poratkák állandó ki-bejáró vendégek otthonunkban és asztmát, valamint légúti betegségeket okozhatnak. Nem elhanyagolható a kültérből lakásunkba jutó nitrogén-oxidok, ózon vagy a rendkívül apró méretű részecskék káros hatása sem.

A fa- és szén tüzelésű kandallók, kályhák már a begyújtást követő rövid időn belül is nagy mennyiségű légszennyező anyaggal árasztják el a szobánkat.

A Levegő Munkacsoport mérései bebizonyították, hogy a piacon kapható porszívóknak több mint a fele a felszívott por egy részét – és velük a legkülönbözőbb ártalmas vegyületeket – átengedi, telefújva velük a lakás levegőjét, ezért azt tanácsolják, hogy porszívózás után alaposan szellőztessünk, és ha lehet, inkább mossunk fel mindenhol.

Legnagyobb veszélyben a kisgyermekek, várandós anyukák, idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők vannak.

A szakemberek azt javasolják, hogy ha például babát várunk, ne közvetlenül az újszülött érkezése előtti napokban-hetekben fessük ki, és rendezzük be új bútorokkal, játékokkal a gyerekszobát. Érdemes akár több hetet is várni, hogy gyártás, festés során felhasznált vegyi anyagok nagyobbik része elpárologhasson.

Mi a megoldás?

„A legfontosabb a rendszeres szellőztetés télen-nyáron egyaránt, amit igyekezzünk akkor megtenni, amikor kint a legkevésbé szennyezett a levegő. A rövid ideig tartó, intenzív légcsere nem hűti ki a lakást, de eltávolítja a felszaporodott légszennyezőket. Kerüljük a légfrissítők, illatosítók, gyertyák használatát, a felesleges új tárgyak felhalmozását és a dohányzást. Sütés, főzés során is fokozottan figyeljünk a légcserére és lakásfelújítás során válasszunk szerves oldószerektől mentes, vízbázisú festékeket. A szobanövények is segítenek, hiszen nem csak oxigént bocsátanak ki, de szennyező anyagokat is megkötnek, és javítják a közérzetet” – javasolja Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

Szerencsére léteznek kifinomult megoldások a levegő tisztítására. A modern klímaberendezések nemcsak hűtenek, de a nanotechnológiának köszönhetően semlegesítik a levegőben lévő káros részecskéket és a kellemetlen szagokat. Emellett a bútorok, ruhák szöveteiben megbúvó baktériumokat, vírusokat, penészgombákat is elpusztítják.

Életünk 90%-át a négy fal között töltjük, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen levegőt lélegzünk be. Teremtsünk hát egészséges környezetet saját magunk és családtagjaink részére!

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2019. augusztus 27. 19:28
"A fa- és szén tüzelésű kandallók, kályhák már a begyújtást követő rövid időn belül is nagy mennyiségű légszennyező anyaggal árasztják el a szobánkat." Hibátlan kémény és tüzelőberendezés esetén ez nem igaz. Megnéztem a linket. Minden világos! Ez egy légkondicionáló reklámkampány dilettáns civilszervezettel színesítve.
12345
2019. augusztus 27. 12:24
Mi a fa@zom nem egészségtelen már? Folyamatos pánikkeltésben élek, hogy minden egészségtelen. Az lesz a vége, hogy felakasztom magam és akkor nem fog már semmi károsítani.
basatu
2019. augusztus 25. 08:02
Az ész megáll,valami idióta kitalált ismét egy baromságot.Talán a globális felmelegedést és annak okainak a megszüntetésén kellene agyalni!Mellesleg ha kinyitom az ablakot akkor friss levegő helyett mindenféle káros anyag jön be a lakásba,pl.kipufogógáz,por,és más mérgek!
Magnólia
2019. augusztus 24. 07:23
Szeretném látni a pontos mérési adatokat, lakások számát, a főzési szokásokat, elszívók, légkondik és a kandalók számát. A működtetésükre elhasznált fa mennyiséget, és az elektromos áram plusz fogyasztását. Úgy tüntetik fel a hülyeséget, mint ha éjjel-nappal főzne, sütne az ember lánya. Szerintem, viccnek szánták az egészet, de miután a hócipő nevű akármi nem fogy rendesen így máshol jelentették meg eme nagyívű semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!