Szijjártó: Magyarország elutasítja a migráció ösztönzését

2018. november 28. 13:11

Szijjártó az IOM ülésén emlékeztetett a magyar álláspontnak arra az elemére is, hogy a hazájukból menekülni kényszerülőknek segítséget kell nyújtani, de a problémát lehetőleg a gyökerénél, a kiinduló országokat sújtó nehézségek leküzdésével kell kezelni.

2018. november 28. 13:11

Magyarország az olyan politikai törekvéseket támogatja, amelyek a migrációs folyamat megállítását célozzák, és elutasítja azokat, amelyek ösztönzik az illegális bevándorlást – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tanácsülésének általános vitáján.

Szijjártó: A migráció nem emberi jog 

Megerősítette, hogy Magyarország nem ért egyet az ENSZ elfogadás előtt álló migrációs csomagjának számos alapvetésével, és elutasítja azt, kivonult a jóváhagyási folyamatból. Hozzátette, hogy az ENSZ-éhez hasonlóan elbukott a brüsszeli migrációs politika is, amely ösztönzi a bevándorlást. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban számos javaslatot tett az ENSZ-csomag módosítására, ezek egyebek mellett a migrációs folyamat megfékezését célozták, továbbá azt, hogy vegyék figyelembe a cél-, illetve tranzitországok helyzetét és érdekeit is. Hangoztatta, hogy a migráció nem alapvető emberi jog, a határsértés pedig bűncselekmény. Biztosítani kell az egyes országok szuverenitását, kultúrájuk megőrzését, és el kell kerülni a párhuzamos társadalmak kialakulását.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a világ korábban soha nem látott biztonsági kihívásokkal néz szembe, és ezek közül az egyik legfontosabb a tömeges migráció, amely egész régiókat tud destabilizálni. Külön említette a terrorveszélyt, emlékeztetve arra, hogy a folyamat kezdete óta több mint 30 terrortámadást követtek el az Európai Unióban „migránshátterű emberek", és ilyen méretekre korábban nem volt példa.

Magyarország nem ért egyet azzal, hogy a migráció alapvető emberi jog. Nem ért egyet azzal sem, hogy a bevándorlás jó és bátorítani kell – szögezte le. Szijjártó Péter emlékeztetett a magyar álláspontnak arra az elemére is, hogy a hazájukból menekülni kényszerülőknek segítséget kell nyújtani, de a problémát lehetőleg a gyökerénél, a kiinduló országokat sújtó nehézségek leküzdésével kell kezelni. Ott kell segíteni, ahol szükség van rá - emelte ki. A nemzetközi közösségnek arra kell koncentrálnia, hogy otthon biztosítson békét és biztonságot a lakosságnak, ha pedig ez nem lehetséges, a hazájukhoz lehető legközelebbi térségben élhessenek emberhez méltó életet.

Hozzáfűzte, hogy a Hungary Helps programmal Magyarország már közreműködik ezekben az erőfeszítésekben. Az ENSZ-csomag elutasításának ellenére Magyarország együtt kíván működni a nemzetközi közösséggel az embercsempészet elleni küzdelemben is.

Az IOM főigazgatója egyetértett néhány pontban a magyar miniszterrel 

António Vitorino, az IOM főigazgatója a magyar miniszter felszólalásához fűzött reagálásában azt mondta, hogy több pontban egyetért a Szijjártó Péter által felvázoltakkal. Az illegális migráció „dinamikája" például valóban „zavaró" – fogalmazott. Egyetértett azzal is, hogy törekedni kell a megelőzésre, meg kell próbálni kezelni a gyökereket. A menekültek visszatéréséhez azonban biztosítani kell társadalmi visszailleszkedésüket is – fűzte hozzá. Vitorino kijelentette, hogy ő maga is volt európai bizottsági tag, és ismeri a témára vonatkozó szabályozást. Mint mondta, nem hozná közvetlen kapcsolatba a terrorizmust a migrációval. A terrortámadások jelentős részét nem migránsok követik el – fogalmazott.

Az ENSZ-csomagra térve azt mondta, abban több olyan elem is van, amelyet Szijjártó Péter is hasznosként említett. A csomag emellett jogilag nem kötelező dokumentum, minden ország maga döntheti el, hogy mely elemeit hajtja végre – tette hozzá. Kijelentette, hogy az IOM kész támogatni az ENSZ-tagországokat ezekben a törekvéseikben. 

A 172 országot tagjai között tudó (IOM) abból az elvből indul ki, hogy a szervezett és emberséges módon végrehajtott migráció kedvező mind a bevándorlók, mind az őket befogadó országok számára. Az IOM támogatást nyújt a menekülteknek, és alapvetésében hangsúlyozza, hogy minden félnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi normákat. 

Szijjártó Péter Genfben kétoldalú tárgyalást is folytatott António Vitorinóval.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2018. november 28. 13:31
Helyes, jó irány!
fakocka
2018. november 28. 13:20
Petikém, menjetek már ezzel a migránsozással a jó büdös picsába! Nem igaz, hogy ti nem unjátok?
popzene
2018. november 28. 13:19
A munkaerohianyt pedig kotelezo tulorazassal kivanjatok kipotolni.
exfahrenheit
2018. november 28. 13:18
"a problémát lehetőleg a gyökerénél, a kiinduló országokat sújtó nehézségek leküzdésével kell kezelni." Ez az amit orbánia személyesen akadályozott meg: "Nagy felháborodást okoztak Orbánék, mert megvétózták az EU-Afrika megállapodást" http://propeller.hu/itthon/3349394-nagy-felhaborodast-okoztak-orbanek-mert-megvetoztak-eu-afrika
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!