Náray-Szabó: Egyes kutatási területek kormányzati kiemelésével kell megoldani az MTA-vitát

2018. július 02. 10:53

Bizonyos kutatási területek kiemelt kormányzati finanszírozásával oldaná meg Náray-Szabó Gábor akadémikus, hogy a kutatóknak is megmaradjon a kutatási szabadsága, és a kormányzati versenyképességi szempontok is érvényesüljenek.

2018. július 02. 10:53

Náray-Szabó Gábor akadémikus, egyetemi tanár, kémikus szerint a kormányzatnak az egyes területek kiemelésével kellene megoldania a Magyar Tudományos Akadémia kutatási támogatásairól szóló vitát.

A szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában hétfőn azt mondta, a vita abból alakult ki, hogy a gazdaság szereplői úgy gondolják, a magyar tudomány jobban bekapcsolódhatna a versenyképesség növelésébe. Szerintük olyan távlatos kutatási témákkal kellene foglalkozni, amelyeket később itthon tudnának kamatoztatni azzal, hogy be tudnak kapcsolódni a magyar fejlesztésekbe.

Hozzátette, az is gond, hogy vannak olyan kutatások, amelyek nem annyira sikeresek, a kutatók viszont nem szívesen váltanak témát. Erre lenne megoldás a kiemelés, mert az egyes területek kiemelt támogatásával irányítani tudnák a kutatók érdeklődését és mégis megmaradna a megfelelő szabadság a kutatásban – hangsúlyozta.

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belpestilibsi
2018. július 03. 16:35
"nemzeti táborhoz feltétel nélkül hűséges civil kör" feltétlenül hűséges? háááááát.... civil? háááááááát....
korona
2018. július 02. 17:58
A Magyar Tudományos Akadémiában EGY JÓ NAGY SZELLŐZTETÉSRE VAN SÜRGŐSEN SZÜKSÉG! Nagyon áporodott benne a levegő, szegény, jó Széchenyi meg forog a sírjában.
korona
2018. július 02. 17:53
Mert ugye 1945-től, 1990-ig olyan nagyon "független" volt az Akadémia? A 'Magyar' 'Tudományos' Akadémia szinte teljesen elzsidósodott. Úgy sejtem, hogy Zsidó Tudományos Akadémia létezik Izraelben, vagy nem? Talán, akik annyira elégedetlenkednek, hogy "dolgozniuk" kellene, átigazolhatnának Izraelbe. A semmiért eddig is rémséges sok pénzt fizet a magyar. Erre még a mélázón kutakodó "akadémikusoknak" is életjáradékot kell fizetnie, miközben semmi haszon nincs belőlük? Meddig?
OberEnnsinnen
2018. július 02. 14:08
Én úgy vagyok vele, nem látom szívesen, hogy hatvanon felüli tiniknek pénzeket osszon az állam. Látok pár tiniként viselkedő öregurat, amint full PC libsi trendit nyomva, a szabadság-modernség bajnokaként a képembe hörgi: Neki jár, jár a pénz, és Ő 100%-osan NEM elszámoltatható...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!