Negyven éve tért haza a Szent Korona, Jimmy Carter is megemlékezett

2018. január 06. 10:56

Jimmy Carter volt amerikai elnök Szenczy Sándor baptista lelkésznek címzett levelében intézett üzenetet a magyar néphez, melyben kifejezte örömét, hogy csatlakozhat a Szent Korona visszatérésének negyvenedik évfordulójához kapcsolódó megemlékezésekhez.

2018. január 06. 10:56

Jimmy  Carter volt amerikai elnök is a magyar Szent Korona visszatérésének évfordulójára emlékezik. 

Carter elnök Szenczy Sándor baptista lelkésznek, a magyar Baptista Szeretetszolgálat Washingtonban dolgozó vezetőjének címzett levelében intézett üzenetet a magyar néphez. A levélben a tekintélyes politikus kifejezte örömét, hogy csatlakozhat Szent István koronája visszatérésének évfordulós emlékezéseihez. 

Ez volt a kezdete országaink javuló kapcsolatainak, és Magyarország ekkor kapta meg a legnagyobb kedvezményt élvező állam státuszát az Egyesült Államoktól” – fogalmaz üzenetében a volt elnök. 

Jimmy Carter egyúttal üdvözölte a baptisták szolgálatait, Biblia-óráit és óvodás, valamint iskolás gyermekek körében végzett hivatásmunkáját is. A tavaly ősszel 94. évébe lépő volt elnök maga is hívő baptista, aki szülővárosában, a georgiai Plainsben manapság is Biblia-órákat tart vasárnaponként a templomban. A korona visszaszolgáltatásáról szóló döntését a krónikák szerint az amerikai és a magyar baptisták is szorgalmazták. Annak idején az Amerikai Magyar Baptista Szövetség vezetője, Haraszti Sándor Billy Grahamnak, a híres prédikátornak közbenjárását kérte a korona ügyében, és Carter elnökként Graham unszolását is meghallgatva írta alá a magyar korona visszaszolgáltatásáról szóló elnöki rendeletét. Ez Billy Graham történelminek nevezett magyarországi látogatása után két nappal történt meg.

(MTI)

 

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. január 07. 16:53
Tehát röpke 100 év alatt 8 kivégzett miniszterelnök, 2 kormányzóhelyettes, 2 trónörökös, 1 király felesége, 1 másik király elzavarása. Ezt csinálja utánunk Amerika!!
áfonya
2018. január 07. 01:02
Amerika a koronát megőrzés céljából magához vette ,tudták hogy a moszkvai kommunisták kiviszik az országból beöntik. ,tudták a kommunizmus megbukik ,koronát vissza adják .. gyurcsány homlokát ráncolta láb alatt volt neki a korona .
áfonya
2018. január 07. 00:57
Kommunista Gyurcsány nagyon ellene volt hogy a korona parlamentben van elhelyezve...... Egy ideig nem őriztette ,lopásra adott alkalmat . Fidesz szóvá tette ,ismét őrzik.
czsolt5
2018. január 06. 18:34
Csoda, hogy Kádárék nem ajándékozták Moszkvának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!