Oktatás: átlagon aluli PISA-eredmények

2017. november 21. 12:05

Az átlagon alul teljesítenek a magyar diákok az úgynevezett együttműködő problémamegoldás terén – a PISA 2015-ös felmérése szerint.

2017. november 21. 12:05

Átlag alatti a magyar diákok teljesítménye az úgynevezett együttműködő problémamegoldás terén – derül ki az iskolások képességeit összegző, nemzetközi teljesítménymérési program (PISA) 2015-ös felméréséből, amelynek kedden tette közzé újabb kötetét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

A világ legfejlettebb országait tömörítő gazdasági szervezet honlapján elérhető jelentés szerint a legmagasabb pontszámot Szingapúr (561) érte el, amelyet Japán (552) és Hongkong (541) követ, de az élbolyban van Dél-Korea, Kanada, Észtország és Finnország is. A lista végén Tunézia (382), Brazília (412) és Montenegró (416) áll.

Az OECD-átlag kereken 500 pont, a magyar diákok azonban mindössze 472 pontot értek el. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált térségbeli országok közül Csehország, Észtország, Horvátország és Szlovénia is megelőzte Magyarországot, amely csak Bulgáriánál, Litvániánál és Szlovákiánál teljesített jobban.

(MTI)

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2017. november 22. 09:19
elmondanám miért romlanak a Pisa eredmények. PC üzemmódba kapcsolok. Azért rosszabbak, mert a mélyszegénységben élő gyermekek aránya folyamatosan növekszik. Nem azért növekszik, mert egyre több a mélyszegény család, hanem azért, mert a nem mélyszegény családok nem csinálnak gyereket, a mélyszegények viszont hajdenagyonis. Úgyhogy a Pisa eredményeknek semmi köze az oktatáshoz, a pusztán demográfiai változásokat tükröz.
Karbantartó9
2017. november 22. 07:06
A PISA tesztről kendőzetlenül: a magyar tanárok bemennek az osztályba, kiosztják a tesztet, és ezt mondják: ez csak egy teszt, nincs tétje, amikor kész, lehet hazamenni. Ezek után mit vártok?! Hát így, liberális eftársak, hát így megy ez! Ez a PISA teszt is csak egy újabb hazugsághalmaz, amit felhasználtok a kormány ellen. Szánalmas gazemberek vagytok!
Pinter68
2017. november 21. 21:28
A kormány és a Fidesz válasza a problémára: Soros. És migránsok. Ja, meg migránsok és Soros.
Gregorius
2017. november 21. 15:59
Épp elég évet jártam különböző sulikba és ahogy visszaemlékszem csak az egyetemen volt olyan speciális dolgozatunk, ahol többen írtunk meg egy tanulmányt (Együttműködő problémamegoldás) Talán még a laborgyakorlatok között volt olyan, ahogy a csoport együtt dolgozott, de a gimiben nem rémlik semmi. Más oktatási rendszereknél ez azonban bevett módszer, hiszen ma már a kutatók is együtt dolgoznak és a részeredmények alapján próbálják a konklúziót levonni és a jelenséget megérteni, leírni. (Talán az utolsó teljesen egyedi találmány a xerox eljárás volt.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!