Völner: Arról nem tehetünk, hogy a korlátozások Soros György érdekeit sértik

2017. augusztus 14. 12:55

Megküldte válaszleveleit az Európai Bizottságnak a civiltörvény és a felsőoktatási törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban Magyarország. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a kifogásolt korlátozások szükségesek és arányosak.

2017. augusztus 14. 12:55

Magyarország hétfőn megküldte válaszleveleit az Európai Bizottságnak a civiltörvény és a felsőoktatási törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásokban, és ezekben bemutatta, hogy a kifogásolt korlátozások szükségesek és arányosak – mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Völner Pál hozzátette: „arról nem tehetünk, hogy a korlátozások Soros György érdekeit sértik”, de Soros György sem állhat a törvények felett Magyarországon, és remélik, hogy az EB is „visszaáll a jogi talajra, amin ezek a szabályozások születtek”. A politikus hangsúlyozta: véleménye szerint elsősorban politikai jellegű ügyekről van szó, és nem jogvita folyik az EB és Magyarország között, ezt támasztja alá az is, hogy például Frans Timmermans, a bizottság alelnöke még azelőtt nyilatkozott a CEU ügyében, hogy a levél megszületett volna.

Völner Pál kifogásolta, hogy amíg korábban két hónap állt rendelkezésre a válaszlevelek megírására, ez már ötödik alkalommal csak egy hónap volt. „Szisztematikusan és önkényesen csorbítják a védelemhez való jogunkat, ebből is látszik, egyfajta statáriális jelleggel minél hamarabb döntést akarnak hozni ezekben az ügyekben” – jegyezte meg. A felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban elmondta: ez az eljárás a második szakaszban van, az úgynevezett indokolt véleményt kellett megválaszolnia a kormánynak. Megjegyezte: a felsőoktatás nemzeti hatáskörben van az Európai Unióban, ezért eleve vitatható a bizottság hatásköre a kérdésben.Völner Pál a kettős mércére is felhívta a figyelmet, mint mondta, Németországban, Spanyolországban és Csehországban külföldi egyetemi háttér nélkül nem működhetnek külföldi egyetemek, Szlovákiában pedig megkövetelik az EGK-térségben lévő székhelyet. Vagyis, ha a mi szabályozásunk nem megfelelő, akkor ezekkel az országokkal szemben is eljárást kellene indítani – tette hozzá.

Elmondta: kifogásolja az EB a nemzetközi szerződés megkötésének szükségességét is, de ez az államtitkár szavai szerint „semmi akadályt nem jelent együttműködő felek között”, erre példa a Maryland állammal a közelmúltban megkötött megállapodás is. A névhasználattal kapcsolatos szabályt is szükségesnek nevezte a közhitelesség érdekében. Az egész szabályozás azt szolgálja, hogy a fantomegyetemeket, a tényleges háttérrel nem rendelkező egyetemeket, a nem értékes diplomákat adó egyetemeket ki tudjuk szűrni – hangsúlyozta. A külföldről finanszírozott szervezetekre vonatkozó törvény miatt indult kötelezettségszegési eljárás elmondása szerint az első szakaszban van, hivatalos levélre kellett válaszolnia a kormánynak. Megjegyezte: a Velencei Bizottság előzetesen véleményezte a törvénytervezetet, legitimnek nevezte a szabályozás célját, és az Országgyűlés ennek a véleménynek az ismeretében, egy módosított javaslatot fogadott el. 

Mint mondta, az EB kifogása szerint a regisztráció gátolja a tőke szabad áramlását, de ez nem felel meg a valóságnak, hiszen továbbra is bárhonnan kaphat támogatást egy civil szervezet. Hozzátette: a szabályozás átláthatóságot és a pénzek átlátható áramlását biztosítja. „Azért van szükség az átláthatóságra, mert látható, hogy világszerte a civil szervezeteknek nevezett NGO-k beavatkoznak a politikai folyamatokba, nem vonatkozik rájuk a párttörvény és a szabályozás alól kibújva befolyásolják a közvéleményt” – mondta. Megjegyezte, az Egyesült Államokban és Izraelben is van hasonló törvény, sőt az EU maga is készült egy hasonló szabályozásra.

(MTI)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rike
2017. augusztus 15. 12:33
"Völner Pál kifogásolta, hogy amíg korábban két hónap állt rendelkezésre a válaszlevelek megírására, ez már ötödik alkalommal csak egy hónap volt." Mi van? Diszleksziásak vagytok? Nincs gépírónő? Másra használjátok? Havi nettó egy millióért? Figyelj nyájas olvasó! Miérr is fizeted ezt a sok szarrrrházit?
VakzKommondor
2017. augusztus 14. 22:22
a civil szervezeteknek nevezett NGO-k beavatkoznak a politikai folyamatokba, nem vonatkozik rájuk a párttörvény és a szabályozás alól kibújva befolyásolják a közvéleményt” – mondta. Itt a közpénzen tartott cöf- ről van szó, ugye? A volt komcsikkal az élén ..
Mindjárt
2017. augusztus 14. 16:49
Szovjet időkben a tanító mondta a gyerekeknek, hogy ha ajándékot akarnak akkor imádkozzanak Istenhez. Nem volt ajándék. A tanító mondta, hogy imádkozzanak Sztálinhoz. Másnap kaptak ajándékokat. Nálunk hamarosan mondja a tanító mondta a gyerekeknek, hogy ha ajándékot akarnak akkor imádkozzanak Soroshöz. Nincs ajándék. A tanító mondja, hogy imádkozzanak Orbánhoz. Másnap kaptak ajándékokat.
Mindjárt
2017. augusztus 14. 16:13
Hát igen, Soros volt aki a tolvaj felcsúti bandát a nyakunkba varta. TI DOLGOZTOK. ŐK LOPNAK. SOROS-KEGYELT FIDESZESEK: Orbán Viktor Szájer József Kövér Laszlo Schmidt Mária Deutch Tamás Habony Árpád Kovács Zoltán Soros nélkül Orbán nem lenne politikus. Simicska nélkül nem lenne miniszterelnök. NEM ILLIK ODA ÜRÍTENI, AHOL KORÁBBAN JÓKAT ETTEK A FIDESZESEK Ismerve a felcsúti fidesz csürhét, ha a szajré és hatalom úgy kivánja akkor vissza mennek zabálni oda ahová most ürítenek. Ez a Fidesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!