Jelentés: egyre kevesebb jut a magyar egészségügyre

2017. június 13. 11:47

Az OECD-tagállamok között Magyarország költi az ötödik legkevesebbet az egészségügyre. Nem csoda, hogy az egészségügyi ellátórendszer színvonala nem valami jó: alacsony a várható élettartam, továbbra is hosszúak a várólisták, az elkerülhető halálozások aránya pedig kiugróan magas, 14%–os értéket vesz fel.

2017. június 13. 11:47

Több mint ezer oldalas jelentést adott ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a magyar egészségügyi rendszer állapotáról. A terjedelmes dokumentum súlyos hiányosságokra és különbségekre világít rá az egészségügyben: számos területen komoly problémákat figyelhetünk meg, ugyanakkor a várólisták egyre rövidebbek. A jelentésről az Abcúg írt részletes elemzést.

Az ÁEEK jelentéséből kiderül, az állam folyamatosan csökkenti az egészségügyre fordított GDP-arányos kiadásait: míg 2011-ben a GDP 5,05%-át, 2014-re már csak 4,81%-át költötte erre a területre. Ez ellentétes a régió tendenciáival is, hiszen Ausztria és Csehország is folyamatosan növeli az egészségügyi kiadásait. Így mára Magyarország az OECD tagállamai között az ötödik legkevesebbet költi egészségügyi ellátórendszerére.

A kevés ráfordítás látszik a magyarok egészségügyi helyzetén nemzetközi viszonylatban tekintve. A várható élettartam a férfiak esetében 72,3, a nők esetében 79,4 év, amely meglehetősen kevésnek számít: az EU tagállamai között ezek az adatok a 24., illetve a 26. helyre elegendőek. Megdöbbentő ugyanakkor a különbség a születés helyét tekintve is: a közép-magyarországi férfiak átlagosan 6,6, a nők pedig 8,4 évvel élnek tovább, mint az Észak-Alföldön élők. Az élettartam ugyanakkor függ az iskolai végzettségtől is, hiszen egy diplomás férfi átlagosan 12 évvel él tovább, mint egy alapfokú végzettségű.

Ennél is meglepőbb az elkerülhető halálozások meglehetősen magas száma: 2014-ben 17.677 ember halála, vagyis az összes halálozás 14%-a lett volna elkerülhető időben történő helyes orvosi beavatkozás esetén. Ugyanakkor a várólisták területén fejlődésről számolhatunk be, hiszen azok egyre rövidebbé váltak – átlagosan 52-53 napot kell várni az orvosi beavatkozásra. Azonban nem minden műtét esetén számolhatunk ezzel az értékkel, a térdprotézis-műtétekre átlagosan 226, a csípőprotézis-műtétekre pedig 146 napot kell váni. Előfordulhat viszont, hogy a beteg majdnem egy évet kénytelen várni a beavatkozásra: a leghosszabb várólistákat felmutató Baranya megyében 328 napot kellett szürkehályog-műtétre várni, de Vas megye 290 napos értéke is jócskán túlszárnyalja a 88 napos átlagot.

Összesen 289 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2017. június 14. 16:25
Ez egy igen szép tanulmány, mivel Gyurcsány elvtárs 6,7% GDP csökkenésnél többet költött a csökkenés miatt, mint a gaz Zorbán a GDP növekedése miatt értékben az egészségügyre. Szép kis demagógia, mint az illusztrációnak feltett kép. Bár a ballikos olvtársaim értelmesebb része felfogja, de hát a párthűség kötelező! A propagandistát meg nem azért fizetik, hogy megértse.
Miklós
2017. június 14. 15:51
Nem tudom, hogy a kép kamu-e vagy sem, de a János Kórház traumatólógiáján ehhez hasonló viszonyokat láttam (taláb a vakolat nem hullott ennyire), amellett az eredetileg 3 ágyasra tervezett kórteremben 5 ágy volt - mind elfoglalt.
polnemkor
2017. június 13. 22:44
TÉNYLEG NINCS ANNYI VÉR A PUCÁJUKBAN HOGY NYILVÁNOSAN MEGKÖVESSENEK ITT MINDENKIT A HAMIS KÉPÉRT? SŐT: PROVOKATÍVAN DIREKT FENNHAGYJÁK A LEBUKÁSUK UTÁN IS?? Tényleg ennyire cinikus gazemberek lennének a mandiner felelős szerkesztői? És senkinek sem tartoznak elszámolással? Ez nagyon durva.
Illieral
2017. június 13. 21:02
Pont voltam hétfőn szájsebészeten, egy széttört fog miatt, az épület okádék állapotban volt, két órát kellett várnom, röntgennel együtt, ez mondjuk szerintem pont nem sok. A röntgengép viszont új digitális volt, meglepően jó fajta. Az orvosok felszerelése csapnivaló, úgy értem több fogó is rossz volt, az orvos mondta stb. De tudom vannak nagyon jó kórházak és olyanok, ami hivatalosan nem is lehetne már nyitva. Szóval felemás a helyzet nagyon, nagy szerencse kell a gyógyuláshoz, és azért ez baj...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!