Felújítják a mosonmagyaróvári várat

2017. április 07. 12:14

Több mint egymilliárdból újítják meg a szigetközi város elhanyagolt várát. A turisták felé is kinyitnák majd 2019-től.

2017. április 07. 12:14

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa szerint a mosonmagyaróvári rekonstrukció jól illeszkedik a soproni várfal és múzeumnegyed, a nagycenki Széchenyi-kastély és a fertődi Esterházy-kastély, valamint a csornai és pannonhalmi fejlesztésekhez, amelyek révén

Győr-Moson-Sopron megyében rövid idő alatt turisztikai attrakciók láncolata várja a látogatókat.

A rekonstrukció engedélyezési tervei a közeljövőben elkészülnek, a munkálatokkal 2019-ben végeznek. A négyszáz éves várban a régészeti kutatások napokon belül elkezdődnek, azok képezhetik majd a jövőbeni kiállítások alapját.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, hogy a kivitelezés várhatóan ősszel kezdődik. A munkálatok keretében részlegesen felújítják a vár homlokzatát. Rendezvény- és kiállítótereket, valamit vetítőtermet alakítanak ki. A kiállítások közül várhatóan interaktív vár- és intézménytörténeti tárlatokat rendeznek be. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a jelenleg a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karának otthont adó épület a város legfontosabb nevezetessége, amely kétszáz éves agrármúlttal rendelkezik.

Földesi Péter az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a vár és a szorosan hozzákacsolódó területek, mint a várkert és a Lajta-part jövőbeni fejlesztési elképzelésiről és a lehetőségekről az önkormányzattal együttműködve döntenek majd. (MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
74bro
2017. április 08. 11:09
"A turisták felé is kinyitnák majd" No, fussunk neki még egyszer a fogalmazásnak. Ungarische Sprache schwere Sprache. Mindig öröm, ha az országot járva szépen felújított és gondosan karbantartott műemlékekre bukkan az ember, különösen érdekes a kevésbé ismert látványosságok (újra-)felfedezése. Csak így tovább, ilyesmire nem szabad sajnálni a pénzt.
OrangeOrder
2017. április 08. 10:10
Pedig le lehetne rombolni, esetleg loftlakásokat, lakóparkot tenni a helyére (Engel & Heitman). De mivel magyar vállalkozók is fogják felújítani, ezért majd jön a haverozás, mutyizás a sok blankolttól.
balbako_
2017. április 07. 20:07
Ezzel is épül-szépül hazánk.
cutcopy
2017. április 07. 16:28
Ez se stadion..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!