Ifjúságkutatás: a fiatalok kétharmada itthon maradna

2017. február 19. 12:13

Nagymintás, átfogó felmérést készített az Új Nemzedék Központ a magyar ifjúság szokásairól, jellemzőiről, attitűdjéről. A 15-29 éves korosztály legégetőbb problémái továbbra is létbizonytalanság, a kiszámíthatatlan jövő és a rossz anyagi körülmények, főleg emiatt harmaduk külföldön képzeli el a jövőjét.

2017. február 19. 12:13

A 15-29 népességet vizsgálta az Új Nemzedék Központ egy nagymintás (8000 fős), reprezentatív mintán. A kutatás a családalapítási motivációkat, a fiatalok oktatási helyzetét, munkaerő-piaci pozícióját, szabadidős tevékenységeit, politikai attitűdjét érintette. 

Az adatokból kiderült, hogy a fiatalok negyede él házassági vagy élettársi kapcsolatban és az egyedül élők több mint kétharmada kötne házasságot a jövőben, míg 14% már vállalt gyereket.

A 15-29 évesek társadalmi mobilitása igen alacsony, a fiatalok iskolai végzettsége alapvetően összefügg szüleik iskolai végzettségévek. A nyelvvizsgát szerzettek aránya 2012-höz képest változatlan, egyharmad alatti, azonban az idegen nyelvet beszélők aránya kétharmad fölé került. 

Emelkedett a munkavállalási kedv és a virtuális jelenlét

A munkanélküliség már nem olyan égető probléma a fiatalok számára, mint korábban, munkavállalási kedvük és érzékelt anyagi helyzetük is javult, ehhez az is hozzájárulhat, hogy majdnem egyharmaduk „zsebbe” kap fizetést. Ám emellett a problémáik rangsorában hangsúlyosabb helyet foglal el a létbizonytalanság és az anyagi nehézségek, valamint a kiszámíthatatlan jövő.

Szabadidejükben majdnem négyötödük tévézik, 70 százalékuk internetezik, felük hallgat zenét és csak 27 százalék sportol. Jellemző adat, hogy míg 2012-ben 31 százalék rendelkezett okostelefonnal, 2016-ban ez az arány már 85 százalék.

Jobb megélhetésre vágynak a fiatalok

A fiatalok kétharmada maradna itthon, egyharmada külföldön látja a jövőjét tanulás vagy munkavállalás szempontjából. A leginkább itthon tartó tényező a család, a leginkább kivándorlás mellett szóló pedig a jobb megélhetés. 

A politikai aktivitás ebben a korosztályban emelkedett 2012-höz képest valamelyest, de egy ötös skálán mindössze 2,03 pont az átlag.

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2017. február 20. 00:23
Ravasz dolog ez... Mint szokták mondani statisztikával mindent be lehet bizonyítani és mindennek az ellenkezőjét is. A fiatalok kétharmada itthon maradna. Nem mintha nem lenne elég félelmetes, hogy a harmaduk elmenne, de kissé rétegesen nézve jóval ijesztőbb a dolog. A főiskolások, egyetemisták 70-80%-a tervezi a külföldre távozást. A 8 elemisek zöme maradna. Fasza. 73%-uk beszél idegen nyelven. Ez úgy hazugság, ahogy van, ezt nem lehet szebben mondani. Ráadásul manapság van olyan tendencia, hogy nem is kell erőltetni a nyelvtanulást, tekintve, hogy annak birtokában jóval hamarabb lép le a káder. Persze nem csak értelmiségiekből áll a világ. Ha a derék fiatal megtanul annyit kimondani németül, hogy "hentes vagyok" és esetleg tényleg az, 5 perc múlva munkája van Németországban (Máshol is.) és miután megszokja a 2-3 ezer eurós havi jövedelmet, akkor fog majd hazajönni, ha a pina kukorékol. "a fiatalok negyede él házassági vagy élettársi kapcsolatban" Érdekes, hogy nem említik, hogy hány százalékuk melyikben... :)))) Ez a cég amúgy önálló, vagy a Századvég leányvállalata?
Akitlosz
2017. február 19. 22:09
Feleslegesek ezek a felmérések, mert nem változott a helyzet 27 év alatt és ezután sem fog a belátható időn belül. Hiába maradna itthon az emberek 126%-a, ha egyszer itt nem fizetik meg a munkát, amiből eleve mennyiségileg sincsen elegendő, de olyan,a melyből XXI. századi európai szinten meg lehetne élni végképpen alig akad. A 27 éve folytatott gazdaságpolitikával marad a kilátástalanság továbbra is. Az embernek meg csak egy élete van. Így ha fizetést is akar kapni a munkájáért, akkor sajnos el kell mennie innen. :-(
belga
2017. február 19. 18:26
Vajon mennyien mondanák, hogy nem maradnak itthon, ha azon a szinten beszélnének angolul/németül ami a külföldi munkavállaláshoz szükséges? Már ha nem mosogatni, vagy utcát sepregetni mennének.
balbako_
2017. február 19. 16:21
Egy újabb vaskos balliberális hazugság dőlt meg méghozzá ENSZ adatokkal 2010 óta megfeleződött (16%-ról 8%-ra) CSÖKKENT 2010 és 2015 között, viszont 2005 és 2010 között emelkedett 16,1%-ra) a külföldön dolgozó magyar állampolgárok száma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!