Hungaristából lett kommunistabarát a bőnyi rendőrgyilkos

2016. október 27. 16:57

A bőnyi rendőrgyilkos a nyolcvanas években lett a hungarista mozgalom vezetője. Győrkös István a kilencvenes években még meghatározó MNA félkatonai szervezet vezetője volt, ám később a szélsőjobboldalon belül elszigetelődött. Az MNA 2012-ben kettészakadt, miután Győrkösék vonala a Thürmer-féle Munkáspárthoz kezdett el közeledni. Győrkösék szakítottak a hungarista múlttal, az MNA általuk vezetett oldala feltételezhetően orosz befolyás alá került.

2016. október 27. 16:57

Győrkös István a '80-as évek végén vette át a hungarista mozgalom vezetését, a '90-es években több pártot és az MNA nevű félkatonai szervezetet is megalapította. 2011 körül azonban Győrkösék az oroszokhoz köthető Munkáspárthoz kezdtek el közeledni, ezért a szervezet kettészakadt. Az Index a bőnyi lövöldöző által alapított szélsőséges, félkatonai Magyar Nemzeti Arcvonal történetét göngyölítette fel.

Győrkös 1989-ben alapította meg a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportot. A rövidítést megtartva, a 1992-ben szervezetet átnevezték Magyar Nemzeti Arcvonalra. A szervezetnek a '90-es években vezető szerepe volt a magyar szélsőjobboldalon, de ezt a 2000-es évekre elvesztette. Több skinhead csoport is eltávolodott az szerintük elitszemléletet hirdető Győrkös-féle MNA-tól.

Kettészakadt az MNA

Az MNA 2010 után egyre inkább veszített a '90-es években hangsúlyos antikommunista és antiszemita felhangokból. A szervezet azután szakadt ketté, hogy Győrkösék vonala a Thürmer Gyula vezette Munkáspárttal alakított ki kapcsolatokat. 


Győrkös fia, ifj. Győrkös István és Thürmer Gyula egy közös tüntetésen (szabadriport)

„MNA már évek óta szakított a hungarista beidegződésekkel, levetkőzte a náci és nyilas besorolását. Nem fasiszta, nem náci, és nem nyilas, valójában a klasszikus értelembe véve nem hungarista. Tehát azok, akik karlengető, horogkeresztet lóbáló közösségre számítanak, tévednek, ne is várjanak ilyesmit”  írta magáról az újrapozicionált szervezet.

Moszkva lett az új irány

Az új irány az oroszokhoz való kötődést is jelentette. A korábban Győrkösék-féle MNA által irányított Hídfő.net posztjára hivatkozva vádolta meg Moszkva Magyarországot azzal, hogy T-72-es tankokat szállít Ukrajnának. A legutóbbi irányvonala az MNA-nak liberális és migránsellenes nézeteket képviselt.

Az MNA 2015-ös toborzó videója

A Győrkösék-féle MNA egyébként Bőnyben nyaranta fegyveres kiképző táborokat szervezett, amit nyíltan hirdetett az interneten. Kérdéses, hogy a köztudottan félkatonai szervezet vezetőjének ügyében a Központi Nyomozóiroda helyett miért nem a TEK-et vagy az Alkotmányvédelmi Hivatalt küldték ki szerdán Bőnybe. 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bűbájos Küsmödy
2016. október 30. 06:47
Aha! Szóval már kommunista is! Ezenkívül még maoista,masiniszta,pista,barista,traktorista,fradista...
SwordFish
2016. október 29. 21:44
Szálasisták és kommunista vörösnácik. Összenő ami összetartozik. És még inkább látható , a liberónácik állnak az egész akciósorozat mögött. Ávós aljadékok. Hagyjátok békén a magyarokat ökökre! Dögöljetek végre meg!
kjkj945
2016. október 28. 09:16
Köpönyegforgató!!!!
jégecet
2016. október 28. 09:06
"MNA már évek óta szakított a hungarista beidegződésekkel, levetkőzte a náci és nyilas besorolását. Nem fasiszta, nem náci, és nem nyilas, valójában a klasszikus értelembe véve nem hungarista. Tehát azok, akik karlengető, horogkeresztet lóbáló közösségre számítanak, tévednek, ne is várjanak ilyesmit" Tisztára olyan, mint a cukisodott Jobbik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!