Sokan érdeklődnek a határvadász-képzés iránt

2016. szeptember 08. 09:40

Novemberben indul a rendőrség határvadász osztályainak megerősítésére szolgáló határvadász-képzés, melyre minden 18. életévét betöltött büntetlen előéletű magyar lakos jelentkezhet. A hat hónapos képzésben résztvevők az első két hónapban bruttó 150 ezer Ft munkabért kapnak, később 220 300 Ft-os alapilletményre számíthatnak. Már több mint kétezren érdeklődtek.

2016. szeptember 08. 09:40

Szeptember elseje óta már több mint kétezren kértek tájékoztatást a határvadász bevetési osztályokba jelentkezés részleteiről az Országos Rendőr-főkapitányságon működő Országos Toborzó Központban – közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtök reggel az MTI-vel. Felidézték: a kormány augusztusban döntött a rendőrség határvadász bevetési osztályainak megerősítéséről háromezer rendőrrel, miután tovább erősödött az illegális migrációs nyomás a magyar-szerb, valamint a bolgár-szerb határon, megnőtt a szerb területen várakozók száma, és a későbbiekben sem várható az illegális migráció csökkenése. Emellett – mint kiemelték – csökkenteni kell a rendőrök leterheltségét, meg kell előzni a kifáradásukat, fenn kell tartani az ország kiegyensúlyozott közbiztonsági helyzetét. További cél, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete ne romoljon.

Az eddigi hét bevetési osztály tizenötre bővül

A létszámfejlesztés megvalósításaként a Készenléti Rendőrség korábbi határrendészeti igazgatósága mellé egy újabb határrendészeti igazgatóságot állítanak fel, a meglévő hét határvadász bevetési osztály pedig tizenötre bővül.A területi szervek toborzó csoportjai több megyében – többek között Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy és Zala megyében – különböző rendezvényeken már fogadták az érdeklődőket. A megyei rendőr-főkapitányságok toborzó csoportjai a következő hetekben is az ország több pontján lesznek jelen, de a pályázatra a rendőrség Facebook- és Twitter-oldalán, levélben, elektronikus levélben, telefonon és valamennyi rendőri szervnél is lehet jelentkezni. 

A képzés a jelentkezők létszámától függően regionálisan, várhatóan novembertől indul. A sikeresen záróvizsgázók a Készenléti Rendőrség budapesti, miskolci, nyírbátori, debreceni, orosházi, szegedi, kiskunhalasi, pécsi, kaposvári, nagykanizsai, szombathelyi, győri székhelyű osztályaihoz kerülnek majd. 

Hat hónapos képzés, bruttó 220 300 Ft/hó alapilletmény

Határvadásznak jelentkezhet az a 18. életévét betöltött magyar állampolgár, aki büntetlen előéletű, magyarországi állandó lakóhellyel és legalább érettségivel rendelkezik. A leendő rendőrökre egészségügyi, pszichológiai alkalmassági vizsgálat és fizikai állapotfelmérés vár, továbbá – hozzájárulásukkal – az életvitelük kifogástalanságát is ellenőrzik.

A felvettek hat hónapos képzésen vesznek részt, amelynek első két hónapjában a rendvédelmi alapfeladatokat sajátítják el, a következő négy hónapban pedig az őr-járőrtársi képzést teljesítik. A komplex szakmai vizsga után őr- járőrtárs részszakképesítést szereznek. 

A képzés első két hónapjában a hallgatók munkaviszonyban állnak, ezalatt havi bruttó 150 ezer forintos munkabért kapnak. Ezután – sikeres modulzáró vizsgát követően – 12 hónap próbaidő kikötésével a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek őrmesteri rendfokozatban, és havi bruttó 220 300 forintos alapilletményt kapnak. Ezzel együtt jogosultak lesznek nyelvvizsga-, éjszakai és készenléti pótlékra, valamint a túlszolgálat megváltására pénzben vagy szabadidőben, béren kívüli juttatásként pedig – többek között – évi 200 ezer forint értékben cafeteria juttatásra, lakhatási vagy albérletidíj-hozzájárulásra, utazási költségtérítésre, egészségügyi ellátásra, kedvezményes utazási- és mobiltarifa igénybe vételére – olvasható a BM közleményében.

(MTI)

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phot0n
2016. szeptember 09. 20:47
"aki büntetlen előéletű, magyarországi állandó lakóhellyel és legalább érettségivel rendelkezik" Diszkriminizáció a cigányok ellen!
=nessuno=
2016. szeptember 09. 20:44
Érdeklődtek. Még a kivezényelt rendőrök is lelécelnek
chack
2016. szeptember 08. 17:49
Sokan érdeklődnek, ezt elhiszem. A próbaidő letelte után pedig ki fog derülni, hányan maradnak ott. Ezt nem biztos, hogy meg fogjuk tudni, mert lehet, hogy nem lesz rá büszke a kormányunk. (Szerintem már az is eredmény lesz, ha nem csökken a Rendőrség létszáma)
madarasi.abel
2016. szeptember 08. 14:33
"Sokan érdeklődnek a határvadász-képzés iránt" "Sokan érdeklődnek a Gyere haza, fiatal! program iránt" össze lehetne kötni a kettőt, hátha kijönne valami jó dolog :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!