Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Németh Zsolt: Szoros szövetségesünk az Egyesült Államok

2016. május 11. 10:04

Szoros a szövetségi viszony Magyarország és az Egyesült Államok Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint. Szerinte fontos stabilizáló tényező az új nagykövet, Colleen Bell érkezése, aki járja az országot és különböző társadalmi csoportok képviselőivel találkozik.

2016. május 11. 10:04

Szoros szövetségesi viszonyként jellemezte az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatát Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke egy keddi budapesti egyetemi fórumon.

A kormánypárti politikus és Gedeon Béla, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) munkatársa, korábbi washingtoni kulturális attasé a Budapesti Corvinus Egyetemen Magyarország és az Egyesült Államok politikai és kulturális kapcsolatáról tartott előadást.

Németh Zsolt a Corvinus Külügyi és Kulturális Egyesület hallgatói programjának záró rendezvényén leszögezte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között az elmúlt 25 évben szoros szövetségesi viszony állt fenn. 

Szoros a kapcsolat

Németh kifejtette, a szocialista kormányok idején zökkenőmentesebbnek tűnt a kapcsolat, ennek oka szerinte az lehetett, hogy a szocialista döntéshozók szerint az amerikai elvárásoknak teljes mértékben meg kellett felelni. Az elmúlt öt-hat évről azt mondta, talán lehetne intenzívebb, elmélyültebb, magasabb szintű az együttműködés, de a gazdasági kapcsolatok töretlenül fejlődnek, az Egyesült Államok az Európán kívüli országok sorában a legjelentősebb gazdasági partnere Magyarországnak, és a biztonságpolitikában is szoros a kapcsolat. A Pentagonnal folyamatos az együttműködés, a külügyminisztériummal hullámzó, de fontos stabilizáló tényező volt az új nagykövet, Colleen Bell érkezése, aki diplomáciai csatornákon keresztül fejezi ki, ha nem ért egyet valamivel; ezzel együtt kilépett a szalonok közegéből, járja az országot és különböző társadalmi csoportok képviselőivel találkozik – közölte.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatban fontos kérdésnek nevezte Németh Zsolt, hogy Barack Obama belpolitikára koncentráló kormányzása után lesz-e újra kezdeményező amerikai külpolitika, amely esetleg segít felszámolni az Európát övező instabilitást, úgy mint az ukrajnai konfliktust vagy az Iszlám Állam terjeszkedését.

Nehéz feladat a kulturális diplomácia

Gedeon Béla előadásában arra mutatott rá, hogy milyen nehéz feladat – az Egyesült Államok mérete és Magyarország korlátozott anyagi lehetőségei miatt – kulturális diplomáciát folytatni az Egyesült Államokban, bemutatva a magyar történelmet, kultúrát. Ennek ellenére van értelme próbálkozni – fűzte hozzá.

Példaként az utóbbi évekből három fontos rendezvényt említett: 2009-ben közel egy éven át tartott az Extremely Hungary magyar kulturális évad mintegy 135 – klasszikus és modern zenei, képzőművészeti - programmal, amelyek többsége New Yorkban volt, de néhány eseményt Washingtonban rendeztek. 2012-ben a washingtoni Kennedy Centerben volt egy közép-európai fókuszú zenei fesztivál, 2013-ban pedig a magyar kultúrát és konyhát bemutató tíznapos Hungarian Heritage elnevezésű eseményt rendeztek, aminek körülbelül 1,2 millió látogatója volt.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2016. május 11. 19:01
Legfeljebb neked, te atlantista f@sz!
mustarharmas
2016. május 11. 15:52
Németh nyilván fröccsözött...
medve
2016. május 11. 12:06
Tök érdekes, hogy van egy fideszes politikus, aki 25 éve nagyjából kitart véleménye mellett.
Morgen
2016. május 11. 12:06
"Szoros a szövetségi viszony Magyarország és az Egyesült Államok Németh Zsolt," Lazítani kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!