Átláthatóbbá tenné a médiát a Főszerkesztők Fóruma

2016. május 11. 13:49

Jogszabályi megoldást javasol a Főszerkesztők Fóruma a média átláthatóságáért. A fórum szerint a médiapiacon évek óta romlik az átláthatóság és torzul a piac. Ez szerintük minden szereplőnek rossz fejlemény. A Főszerkesztők Fóruma nyilvánossá tenné, kik a médiatermékek tulajdonosai és hogy a médiatermékek mennyi állami bevételt kapnak évente. A Mandiner állami hirdetési bevételei évenkénti bontásban 2007 óta nyilvánosak.

2016. május 11. 13:49

Jogszabályi megoldást javasol a média átláthatósága érdekében a Főszerkesztők Fóruma. A csoportosulás szerint az elmúlt időszakban a médiapiacot is megrázta a VS.hu nyilvánosságra került támogatásainak sora és a szerkesztőségi tagok tömeges felmondása.

A napvilágra került információk a fórum szerint rámutatnak a médiapiac évek óta romló átláthatóságának problémájára és a piac torzulásaira, amely minden szereplőnek rossz: az újságíróknak, dolgozzanak bár ilyen forrásokból részesülő vagy nem részesülő orgánumoknál és – legfőképpen – a közönségnek is. A gyakran a szerkesztőségek számára sem ismert médiatulajdonosok és az állami bevételek átláthatatlansága olyan kiszámíthatatlansági tényező, amely folyamatos etikai kockázatot jelent.

A Főszerkesztők Fóruma ezért azt javasolja, hogy az Országgyűlés alkosson jogszabályt a médiatulajdonlás és a médiatermékek állami bevételeinek átláthatóságáról. Mindez két eszközzel érhető el szerintük.

Nyilvános tulajdonlás és állami bevételek

Egyrészt a médiatermékek tulajdonosai (az úgynevezett végső haszonhúzó tekintetében) legyenek nyilvánosak. Tulajdonosaik kilétét a médiatermékek tudassák fogyasztóikkal és tájékoztassák őket minden alkalommal, amikor ebben változás áll be. Mintaként például a tőzsdei bejelentési kötelezettség szabályai szolgálhatnak, ahol elegendő 5% feletti tulajdonosi részesedés felett tájékoztatni a nyilvánosságot.

Másrészt pedig jogszabály kötelezze a médiatermékeket, hogy évente nyilvánosan számoljanak be az államtól (nem a kormánytól, hanem minden állami intézménytől, beleértve az önkormányzatokat, az állami vállalatokat, a költségvetési alrendszereket) származó bevételeikről.

Egyes médiumok ezt ma önkéntesen megteszik, ugyanakkor nem várható az önkéntes vállalás széles körű növekedése – fogalmaz a Főszerkesztők Fóruma. Az államtól származó bevételek nyilvánossága a fórum szerint hozzájárulna a piaci transzparenciához és csökkentené a sajtóban dolgozók kiszolgáltatottságát.

A fenti megoldások a Főszerkesztők Fóruma szerint csökkentenék az újságírók és médiacégek kiszolgáltatottságát, növelnék a közönség médiatudatosságát és általában is növelnék a transzparenciát az állam és a média viszonyában.

A kezdeményezés részese a Mandiner

A Mandiner főszerkesztője a Főszerkesztők Fórumának elnökségi tagja.

A Mandiner 2007-től kezdve közli évente, mennyi állami médiaköltés érkezik a laphoz. 2015-ben 5.171.572 forintot költöttek el részben vagy teljesen állami szereplők a Mandineren. 

Éves beszámolóink itt érhetőek el.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. június 08. 18:17
Azt is megtudnánk kiket pénzel Soros és mennyivel?
Berecskereki
2016. május 18. 18:51
Szerintem kevés: "A Főszerkesztők Fóruma nyilvánossá tenné, kik a médiatermékek tulajdonosai és hogy a médiatermékek mennyi állami bevételt kapnak évente." Azt is nyilvánossá kellene tenni, hogy kik és milyen összeggel támogatják az adott média működését.
states
2016. május 18. 18:50
Helyes. Rögtön kiderülne, hogy a simicskacsicskák mennyiért vitték át az egész jobboldali médiát a vörösnácikhoz.
states
2016. május 11. 22:00
Igen. Tehát azt ne tudjuk meg, hogy Simicska csicskái a Magyar Nemzetnél mennyiért váltották a tisztagatyát szennyesre 24 óra alatt. Na meg a simicskatévénél és a -rádiónál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!