Csak külön engedéllyel vihető el az országból Munkácsy Golgotája

2016. március 08. 17:52

Egyelőre biztosan Debrecenben marad Munkácsy Golgota című festménye, miután jogerősen védetté nyilvánították a Munkácsy-trilógia részét képező képet. A védetté nyilvánítás azt jelenti, hogy a festményt csak külön engedéllyel lehet az országból elszállítani és az államnak elővásárlási joga van a műtárgyra. A tulajdonos tiltakozik az ítélet ellen.

2016. március 08. 17:52

Másodfokon is védetté nyilvánították Munkácsy Mihály Golgota című festményét hétfőn, amelynek köszönhetően jelenlegi helyéről, a debreceni Déri Múzeumból csak külön engedéllyel lehet elszállítani külföldre, sőt az országon belüli szállítás is engedélyköteles. A védettséggel jár továbbá, hogy a Munkácsy-trilógia részét képező műalkotásra az állam élhet elővásárlási jogával.

A szállítási tilalom és az elővásárlási jog mellett a védelem további kötelezettségekkel jár – írja a Magyar Idők. A Műtárgy-felügyeleti Iroda időnként ellenőrizheti a festményt, valamint kutatási, kiállítási célokra hozzáférhetőnek kell lennie. Az alkotás védettségének ügyében első- és másodfokon is a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ járt el.

Pákh: Olyan ez az eljárás, mikor a bíró, a hóhér és az esküdtszék is egy személyben ugyanaz

A Golgota jelenleg egy bársonylepellel letakarva áll a Déri Múzeumban. Egyelőre kérdéses, hogy a tulajdonosnak törvényi kötelessége-e leleplezni a festményt. A tulajdonos, az amerikai-magyar üzletember, Pákh Imre jogellenesnek és indokolatlannak tartotta a védetté nyilvánítási eljárást, ezért megfellebbezte a tavalyi, november 20-ai elsőfokú ítéletet, bár másodfokon sem számított kedvezőbb döntésre. „Borítékolható, hogy a Forster Központ másodfokon is a tavalyival megegyező döntést hozott, hiszen az eljárás ahhoz hasonlít, mint amikor a bíró, a hóhér és az esküdtszék is egy személyben ugyanaz. Ügyvédeim tovább keresik a lehetőségeket” – idézi Pákh Imrét a Magyar Idők.

A képet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybank Értéktár programjának keretében szeretné megvásárolni hatmillió dolláros, azaz 1,6 milliárd forintos vételárért. Pákh Imre a védetté nyilvánítást megelőzően kilencmillió dollárt kért a Golgotáért. Állítása szerint egy orosz érdeklődőnek szándékában áll megvásárolni a festményt.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2016. március 09. 07:43
síma lopás, az is hülye aki az állammal ezekután megállapodást, vagy üzletet köt
mawseed
2016. március 09. 07:13
Ezek a rezsimmocskok professzionista tolvajok. gyurcsányiék ipari tanulók se lehetnének mellettük.......:)
Karbantartó9
2016. március 09. 06:14
Hát ugye, aki nemzeti kincset vesz, annak előbb-utóbb el kell számolnia dolgokkal.
gudmen
2016. március 08. 22:57
képzeljük el forditva...egy amerikai müvész itt fest nálunk egy képet...majd megveszem magyar forintrért..a jenkik nyignak, hogy szeretnék kiállitani..kiviszem..és a soha többet nem hozhatom haza...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!