Terrorveszély: az MSZP sem zárkózik el az alkotmánymódosítástól

2016. január 13. 11:02

Az MSZP sem zárkózik el a terrorveszélyhelyzet jogi szabályozásával kapsolatos alkotmánymódosítástól. A párt azért maradt el a keddi egyeztetésről, mert alkotmánymódosításról nem lehet úgy egyeztetni, hogy pár órával az egyeztetés előtt küldenek ki egy „fércmunkát” – mondta Molnár Zsolt. Gulyás Gergely szerint viszont Tóbiás József a szokásos MSZP-s „lózungokkal” magyarázta a távolmaradást.

2016. január 13. 11:02

Az MSZP sem zárkózik el az alkotmánymódosítástól – mondta Molnár Zsolt MSZP-s képviselő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A politikus hozzátette: a párt már az illegális migráció kapcsán is megfogalmazta, hogy a honvédség alkotmányos helyzete nincs rendben.

Szimbolikus jelentése volt a távolmaradásnak

A terrorveszélyhelyzet jogi szabályozásáról tartott keddi egyeztetésen – ahol a kormány alkotmánymódosítást javasolt, hogy önálló tényállás lehessen az alaptörvényben a terrorvészhelyzet – a két kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP is jelen volt. Az MSZP azonban távol maradt. Ez a tett az MSZP-s politikus szerint szimbolikus jelzés volt, mivel egy különleges jogrendi elem bevezetéséről szóló alkotmánymódosításról nem lehet úgy egyeztetni, hogy néhány órával az egyeztetés előtt küldenek ki egy „fércmunkát”.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke ugyanakkor hozzátette: az, hogy a keddi egyeztetésre nem mentek el, nem azt jelenti, hogy általában nem vesznek részt az erről szóló tárgyalásokon. Fel fogják tenni kérdéseiket, ugyanis a párt úgy véli, a kormányzati javaslatnak vannak olyan elemei, amelyek terrorveszélyre hivatkozva aránytalan korlátozásokat tartalmaznak. Emellett a politikus felvetette, helyes-e, ha egy ilyen kezdeményezést a Honvédelmi Minisztérium „menedzsel”.

Gulyás Gergely: az MSZP-nek fel kéne fognia a helyzet súlyát

Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő a Kossuth Rádióban azt mondta, Tóbiás József MSZP-elnök a honvédelmi miniszternek írt levelében nem a Molnár Zsolt által felsorolt indokokkal magyarázta távolmaradásukat, hanem olyan, az MSZP által használt „lózungokkal”, mint például hogy „Orbán Viktor hatalmának növeléséről van szó”. Ezek pedig nehezen komolyan vehető érvek – értékelt.

Gulyás Gergely szerint az egy belső kormányzati döntés, hogy ki terjeszti elő a javaslatot, ugyanakkor a honvédelmi miniszter „nehezen tekinthető illetéktelennek”, amikor a javaslat része, hogy terrorveszélyhelyzet esetén a honvédség is segíthesse a rendőrség munkáját.

Európa olyan biztonsági kihívással szembesült , amellyel korábban nem. Európában erre mindenhol válaszokat keresnek – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezető-helyettese, megjegyezve: ötből négy parlamenti párt képes volt felfogni ennek súlyát, és alapvetően konstruktívan állt hozzá a keddi egyeztetéshez.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. január 13. 12:44
Szarban vannak a liberál-fasiszták... Ennyi.
Alarik
2016. január 13. 12:40
Szóljon valaki Gulyásnak, hogy Tóbiástól az is szép teljesítmény, ha egy rövid, összefüggő mondatot elbír mondani.
Vezetéknév Utónév
2016. január 13. 12:38
Én csak annyit mondok halkan, hogy kés, villa, olló gyerek kezébe nem való.
száraztészta-tüzifa
2016. január 13. 12:30
Magyarra fordítva: A kormány az mszp-t, veszi meg az alkotmánymódosításhoz.... Miért is nem lepődök meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!