Tedd zsebre a várost! Pocket Guide Budapesttől Kolozsvárig

2015. október 13. 19:52

Hallottam már zsebnaptárról, zsebkendőről, zsebtolvajról, de zsebidegenvezetőről még nem. Mostanáig. A Design Terminál sajtótájékoztatóján bemutatkozott a Pocket Guide, a magyar fejlesztésű idegenvezető startup, amely egy túracsomaggal ajándékozta meg 2015 Európa Ifjúsági Fővárosát, Kolozsvárt. A Mandiner ki is próbálta az alkalmazást Budapesten.

2015. október 13. 19:52
Meszleny Zita

Hallottam már zsebnaptárról, zsebkendőről, zsebtolvajról, de zsebidegenvezetőről még nem. Mostanáig. A Pocket Guide, a Design Terminál és a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros a minap közös sajtótájékoztatót tartott.

Itt mutatták be a Pocket Guide nevű startupot, amellyel okostelefonunkat pár másodperc alatt idegenvezetővé varázsolhatjuk. Az alkalmazás 2014-ben Magyarországról indult, de mára bejárta a világot. Öt kontinensen, százötven városban segít a turistáknak eligazodni. A szolgáltatás érdeklődési körök szerint állít össze tematikus túrákat, amelyeken GPS-szerűen vezetnek végig az adott téma szakértői. A budapesti Várnegyeden például Végh András, régész, muzeológus, történész kalauzol végig, az állatkerti látogatásunkkor Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője kísér el minket.

A zsebidegenvezető (alias Pocket Guide) idén megérkezett 2015 Európa Ifjúsági Fővárosába, Kolozsvárra is. A Design Terminál négy Pocket Guide túracsomaggal ajándékozta meg a várost. Ács Zoltán, a Design Terminál programigazgatója szerint fontos, hogy a régió országai ne csak Nyugat-Európa felé forduljanak, jobban nyissanak egymás felé, tanuljanak egymástól.

A Pocket Guide pont ezt az együttműködést segíti, ennek szellemében alakultak ki a kolozsvári túrák is, amelyeket - hogy több nézőpontot ismerhessünk meg - magyar és román szakértők is vezetnek. „Csak a kulturálisan sokszínű városok tudnak gazdaságilag is sikeresek lenni” - vallja Ács Zoltán.

Kolozsvár többnyelvű multikulturális város, ahol a lakók elemi érdeke, hogy megismerjék egymást, hogy a sokszínűség tapasztalatát előnyükre tudják fordítani. „Sokan történelmi képként látják a helyet, ahol Mátyás király született, ott áll a szobra, de Kolozsvár egy fiatalos és élhető város, ahol százezer egyetemista tanul évről évre” – mondja Geréd Imre a város önkormányzati képviselője.

Európa Ifjúsági Fővárosaként a cél a fiatalság központba állítása, megerősíteni aktív részvételüket a társadalomban, segíteni innovatív ötleteik megvalósulását. Emellett megmutatni Erdély legnagyobb városának kultúrájában és szokásaiban rejlő értékeit, hogy a vendégek láthassák, Kolozsvár jóval több annál, mint a hely, ahonnan „szép Mátyás királyos képeslapokat lehet hazavinni”.

Kolozsvárra nem tudok hirtelenjében ellátogatni, de úgy döntöttem, az egyik budapesti túrát kipróbálom. A város és a Duna útját járom végig. Zuhogó esőben, kíváncsian indulok, vajon mondhat-e valami újat az alkalmazás egy tőgyökeres budapestinek. Rögtön a séta elején beláttam: igen, mondhat.

Nem tudtam, hogy a Vigadó tér szökőkútja helyén állt nyolcvan évig a főváros egyik legnépszerűbb étterme, a Hangl kioszk. Az Ürgeöntő gyerekek szobra, amely ma a tér szökőkútjának közepét díszíti, szintén az étkezde teraszán állt. A zűrzavaros történelmi eseményeket egy raktárban vészelte át, pár éve került vissza eredeti helyére. A téren áll a Kutyás lány szobra is, amely a kutyások és a „nem kutyások” közi kompromisszumot jelképezi.

Az alkalmazás tökéletesen végigjárható a megadott idő alatt, zsebidegenvezetőm élvezetesen, röviden, de tartalmasan beszél, nem unalmas adatokat, hanem szórakoztató történeteket, városi legendákat mesél. Sose hallottam, hogy amikor kicsempézték az Alagutat, a pesti rossz nyelvek a világ legnagyobb fürdőszobájának csúfolták. A többi túrát is érdemes kipróbálni, helyi turistaként is. Zsebnaptárunk és zsebkendőnk mellé tegyük be zsebre idegenvezetőnket is. Időjárástól függetlenül.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. október 13. 20:49
"Tedd zsebre a várost!" Az alapötlet Demszky 30%-tól származik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!