Átadták a 2015-ös Média Építészeti Díjakat

2015. október 26. 12:45

Október 16-án az Urániában teltház előtt döntött a szakmai- és médiazsűri Média Építészeti Díjának 2015-ös győzteseiről. A 2015 legjobb épületének járó díjat a természet tiszteletét és szeretetét a modern építészet elemeivel ötvöző Galyatető kilátó, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron munkája nyerte.

2015. október 26. 12:45

Október 16-án az Urániában, teltház előtt prezentáltak a Média Építészeti Díjának finalistái, akiket a szakmai- és médiazsűri nyilvánosan véleményezett és pontozott. A Média Építészeti Díjának gálaestjén Indira van’t Klooster, az A10 építészeti szakfolyóirat magazin főszerkesztője elmondta: Magyarország lenyűgöző építészeti hagyományokkal rendelkezik, a pályaművek pedig hasonlóan magas színvonalat képviselnek.

A 2015 legjobb épületének járó díjat a természet tiszteletét és szeretetét a modern építészet elemeivel ötvöző Galyatető kilátó (Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron) nyerte. A legjobb építészeti tervnek a zsűri az Athenaeum of Philadelphia (Palotai Dániel), vagyis a természetes fényeket és a közösségi tereket egyedi módon kezelő philadelphiai könyvtár tervét választotta. A közönségdíjat – amelyről az Urániában jelenlévő közönség dönthetett szavazással – épület kategóriában, szintén a Galyatető kilátó alkotói vihették haza, terv kategóriában pedig Csaba Zita Zarándokszállása kapta. Az összesen 1,5 millió forint összdíjazású és értékes nyereményekkel kiegészített eseményen a két fődíj és közönségdíj mellett több különdíjat is kiosztottak.

A zsűri különdíját a az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve, az MM-csoport (Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Szigeti Nóra, Róth János, Szabó Levente, Albert Farkas és Polgárdi Ákos) képzőművészet és építészet határmezsgyéjén mozgó alkotása kapta. Az Energiahatékonysági Különdíjat a veszprémi állatkertbe tervezett Elefántház tervezője, Gaschler Gábor vitte haza, a Belsőépítészeti Különdíjat pedig a Szolnoki Agóra tervezői, Álmosdi Árpád és Csendes Mónika kapták. Az index.hu-n zajló internetes szavazás győztesei a Kapucinus utcai lakóházat újjáalakító Garaguly Kinga és Hild Csorba Bernadett lettek.

A cél: áttörni a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között

Az epiteszforum.hu szervezésében létrejött díjátadó előzsűrizését Indira van ‘t Klooster holland építész és újságíró vezette, amelynek eredményeként 5 terv és 6 épület került a döntőbe a díjra nevezett 84 épület és 60 terv közül. Az előzsűri az értékelés során az építészeti kvalitások mellett a munkák társadalmi és szociális kontextusát, valamint a koncepciót vizsgálta.

A Média Építészeti Díjának célja, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális nyilvánosságot megcélozva. Az épületeket és a terveket tehát nem csak önmagukban, hanem társadalmi és természeti kontextusukban is vizsgálták a zsűri tagjai. Ezért kér fel az epiteszforum.hu minden évben ismert média szereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került épületeket és terveket.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afterall33
2015. október 27. 10:02
Gratula a zsűrinek, meg a "közönségnek" a legjobb épületért. A sznobságnak nincs határa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!