Visszautasítja az MTVA a Magyar Helsinki Bizottság bírálatát

2015. június 26. 18:11

Levélben fordult a Magyar Helsinki Bizottság az MTVA vezérigazgatójához pénteken, mert szerintük a menekülőkről és a migrációról „egydimenziós” képet mutat a közmédia. Az MTVA visszautasította ezt a kritikát arra hivatkozva, hogy a közmédia gyors, pontos és hiteles tájékoztatást ad, illetve mindenben megfelel a közszolgálati kritériumoknak.

2015. június 26. 18:11

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) visszautasítja a Magyar Helsinki Bizottságnak a közmédia migrációval kapcsolatos híreit érintő kritikáját. A Helsinki Bizottság pénteken levélben fordult az MTVA vezérigazgatójához, illetve a közmédiát felügyelő Közszolgálati Testület elnökéhez azért, hogy megváltozzon a menedékkérők bemutatásának „torz gyakorlata”, és a közvélemény reális képet kapjon a migrációs helyzetről.

A civil jogvédők szerint a közmédia migrációval kapcsolatos tudósításai akadályozzák a közösség vitáinak lefolytatását, gyengítik a közösségi kohéziót és integrációt. Mindezek miatt a Helsinki Bizottság arra kéri Szabó László Zsoltot, az MTVA vezérigazgatóját: sürgősen vizsgálja ki, hogy a migrációval kapcsolatos híradások mennyiben felelnek meg a közszolgálatiság kritériumainak, s lépjen fel a menekülők és a migrációról folyó vita „egydimenziós” bemutatása ellen.

Az MTVA sajtóosztálya válaszában – melyet az MTI-hez is eljuttattak - hangsúlyozta, hogy a közmédia elkötelezett a gyors, pontos és hiteles tájékoztatás mellett, a közmédia rendszere mindenben megfelel a közszolgálati kritériumoknak, ezért kénytelenek „visszautasítani a levelében foglaltakat”.

Az MTVA sajtóosztálya arról is tájékoztatta a Helsinki Bizottságot, hogy a Közszolgálati kódex vállalásainak maradéktalan érvényesüléséhez szükséges kontrollmechanizmus működik a közmédia rendszerében, a közmédiára vonatkozó törvények pontosan meghatározzák ezeket a folyamatokat, a közmédia felügyelő szervei pedig folyamatosan ellenőrzik a közszolgálati média működését, az általa előállított és sugárzott tartalmakat.

A közmédia törekszik arra, hogy a lehető legtöbb szempontból bemutassa az eseményeket. Ilyen szempont többek között az is, hogy egy térségre koncentrálódó ügyet a helyiek megszólaltatásával dolgozzon fel – olvasható az MTVA Helsinki bizottságnak adott válaszában.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2015. június 28. 16:29
Igen, objektív. Ettől ideges a liberális meg a kommunista firkász.
Kvasztics Fedor
2015. június 28. 16:29
Miben nem objektív az MTVA? Vannak menekültek? Igen? Tegnap már lázadást akartak szítani velük együtt érkező ügynökök. Miért tiltakoznak az azonosítás ellen, miért dobálják el a dokumentumaikat? Hogyan kéne erről tudósítani?
kamasuka
2015. június 28. 16:29
Donyeck kapcsán hol a geciben van ez a pöcs Helsinki Bizottság amikor bekapcsolja a tévét?
Tintamin
2015. június 28. 10:27
Gyors, pontos, hiteles: HAHAHHAHAHHAHAHHA:DDDDDD EZ PÁRTTÉVÉ, BASSZÁTOKMEG!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!