Átlátszó: Pitiáner vádpontok a csíkszeredai polgármester ügyében

2015. június 23. 10:09

Kiderült, mivel vádolja a román korrupcióellenes ügyészség Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármestert: engedélyt adott egy egyetemi épület felújítására, holott ahhoz még hiányzott egy megyei hatósági jóváhagyás. Tette mindezt úgy, hogy közben tanított is ott, ami a DNA szerint kimeríti az érdekkonfliktus tényállását. A vádiratban egy 20 ezer forintos tétel is szerepel.

2015. június 23. 10:09

Mint arról korábban beszámoltunk, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) április végén őrizetbe vette Ráduly Róbertet, Csíkszereda volt polgármesterét és helyettesét, Szőke Domokost. Múlt héten megírtuk azt is, hogy erdélyi magyar politikusok szerint a korrupcióellenes harc az ötvenes-hatvanas évek Romániáját idézi. Újabb adalékkal most az Átlátszó erdélyi aloldala szolgál, amely megszerezte a vádiratot. Azt írják, a nagy volumenű korrupciós ügyekhez mérve igencsak kis jelentőségű vádpontok miatt fogták perbe Rádulyt és Szőkét.

Utóbbit azzal vádolják, hogy 7600 eurónak megfelelő (kb. 2 millió 300 ezer forint) kárt okozott az önkormányzatnak, amikor úgy módosított egy bérleti szerződést, hogy a bérlő saját jogán bérbe adhassa az önkormányzat ingatlanát. Szőke Domokost vádolják azzal is, hogy több mint százszor akkora területen történő munkavégzésre adott megbízást, mint amekkora a szerződésben szereplő, kialakítandó park valójában. A vádiratból kiderül, hogy a megbízott cég a park kialakítása mellett annak környékét kitakarította, ezt fogadta el az alpolgármester a szerződés teljesítéseként. A kár ez esetben 42 ezer euró (közel 13 millió forint).

Ugyancsak bekerült a vádiratba, hogy Szőke Domokos hivatali autóval látogatta meg a rokonait, és ennek költségeit nem térítette meg. A kár 66 euró, azaz valamivel több mint 20 ezer forint.

Ráduly Róbert ellen az egyik vádpont „érdekkonfliktus”. Ennek megvalósulását a DNA egyrészt abban látja, hogy Ráduly, aki oktatott is az egyetemen, úgy adott épületfelújításra engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem számára, hogy az még nem rendelkezett a Hargita megyei Kulturális Igazgatóság szükséges jóváhagyásával. 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2015. június 23. 13:09
A gátlástalan román nacionalisták keresik a fogást a magyarok szellemi vezetőin. GYALÁZAT!
luga
2015. június 23. 11:27
A magyarokat egyenként vadásszák le az ottani elvtársak. Mint ahogy itt szerették volna, az itteni elvtársak.
röviden
2015. június 23. 10:33
Ezt a DNA-t irigyli a sok marhája a románoktól.
sersem4
2015. június 23. 10:21
Mi a probléma? Az,hogy csak kismértékben használta a közpénzt saját céljaira? Akkor is a saját céljaira használta. A piti tolvajlás,meg a gigalopás között sincs különbség erkölcsileg. Ez az eljárás nem az 50-es,60-as éveket idézi,hanem az 1800-as éveket,ahol a tolvajokat tolvajoknak hivták,ha egy csirkét lopott,ha egy szekér aranyat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!