Megduplázódott a hepatitis C vírussal fertőzött drogfogyasztók száma

2015. május 06. 14:05

2011 és 2014 között közel kétszeresére nőtt a hepatitis C vírussal fertőzött drogfogyasztók száma Budapesten - írja a Drogriporter a TASZ birtokába került adatok alapján. A lap szerint bebizonyosodott, hogy „nem puszta riogatás a tűcserék korlátozása kapcsán járványveszélyről beszélni, mint Kocsis Máté állítja”.

2015. május 06. 14:05

Az elmúlt három évben megduplázódott a jelenleg gyógyíthatatlan májgyulladást okozó hepatitis C vírussal fertőzöttek száma Budapesten az Országos Epidemiológiai Központ TASZ birtokába került szűrókampánya szerint – írja a Drogriporter. Az adatok alapján míg 2011-ben tízből három, addig 2014-ben tízből hat injekciós drogfogyasztó él együtt a betegséggel. A HIV-fertőzések száma egyelőre még alacsony.

A Drogriporter emlékeztetett, hogy ugyanebben az időszakban apadt el a tűcsere-programok állami támogatása, miközben ezeket a programokat sorozatos politikai támadások érték, például a nyolcadik kerületet vezető fideszes Kocsis Máté polgármester részéről. A két legnagyobb program azóta le is állt, így a jelenlegi adatok még rosszabbak lehetnek. A XIII. kerület szocialista vezetése is megszüntetett egy programot.

Kocsis Máté, aki józsefvárosi polgármesterként és a Fidesz vezető politikusaként jelentős szerepet játszott a tűcsere programok ellehetetlenítésében, »alaptalan pánikkeltésnek« nevezte a járvánnyal való »riogatást«, pedig az adatok szerint a járványveszély valós. Minden helyi és országos döntéshozót arra kérünk, hogy tegyenek sürgős lépéseket az ártalomcsökkentő programok munkájának támogatására!” –idézte a lap Sárosi Pétert, a TASZ drogpolitikai programjának vezetőjét. 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korn
2015. május 06. 19:12
"A tűcsereprogram idején, 2011 és 2014 között nőtt duplájára a hepatitis C-vel fertőzött drogfogyasztók aránya Budapesten..."
Xenon
2015. május 06. 17:01
Ez azért zavar rettenetesen, mert egészségügyi dolgozóként jó eséllyel beléjük futok, aztán imádkozhatok, hogy ne szúrjam/vágjam meg magam. Vagy ne használják a véradást szűrőprogramnak. Tragikus. Nem azért kell a tűcsere program, hogy teret engedjünk a kábszerezésnek, hanem hogy védjük a társadalmat a járványoktól.
Morgen
2015. május 06. 16:27
A demokrácia kiterjed a drog előállítóira, forgalmazóira és fogyasztóira. Ebből nagy a bevétel "odafönt".
OberEnnsinnen
2015. május 06. 16:11
"Az elmúlt három évben megduplázódott a jelenleg gyógyíthatatlan májgyulladást okozó hepatitis C vírussal fertőzöttek száma Budapesten a TASZ birtokába került szűrókampánya szerint... A HIV-fertőzések száma egyelőre még alacsony." Nem lehetne a TASZ-nak oda hatni, hogy a nem drogosok előbb-utóbb átvállalhassák - a PC-ség jegyében - a drogosok betegségeit? TASZ, ha megtennéd...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!