Mi, Óbuda

2015. április 15. 15:39

Az élményeitől megfosztott, nem látványos és nem konvertibilis életformáknak ma sem kulturális-vizuális, sem politikai reprezentációja nincsen a kritikai baloldalon.

2015. április 15. 15:39
Mikecz Dániel

Most mindenki tanulja a hagyományt. Fel kell fedezni a régi szokásokat. A fogyasztás kritikája a hagyományos (prémium) termékek fetisizálásában ölt testet. A felső-középosztály folyamatosan keresi az eredetiség forrását, ezért veszi el a sört vagy a hamburgert, alakítja át, teszi megfizethetetlenné, kézművessé. Szerencsére a panel sosem lesz menő. Vizsgafilmekhez díszletnek még jók lehetnek a házgyári párhuzamosok, vagy egy pálmafás poszter-tapéta a szűk lakásban. Turistáskodás mások nappalijában.

Óbudát nem ismeri a kortárs hazai progresszív baloldali ifjúság, már ha nem számítjuk ide a Szigeten eltöltött estéket. Talán éppen azért, mert nem menő, nincsen nyugati előképe. Tudja valaki, hol van Marzahn? A nem ismerés vagy a mellőzés azonban mégiscsak jobb, mint a lenézés, kinevetés. A magyar képzőművészek és a ‘80-as évek újhullámának érzékenységét is jól szemléltetik az A.E. Bizottság sorai: »Tipikus mai munkaerő vagyok / A békásmegyeri rabszolgatelepen lakok.«

Az élményeitől megfosztott, nem látványos és nem konvertibilis életformáknak ma sem kulturális-vizuális, sem politikai reprezentációja nincsen a kritikai baloldalon. De Óbuda lesz, a tízemeletes házak még állni fognak a Flórián téren 50 év múlva is. Nélkületek is.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2015. április 16. 12:02
Dani, a Lin Yutang (1895-1976) aki elmondja dinamóműhelymunkájában mi(lyen) Óbuda. [Mi, kinaiak konvertibilis Yüant szeretnénk (a píííz --az aztán konvertibilis létforma, most mondd hogy offtopik :-D ) ,de nem kapunk széket a valutakosár nemdemokratikus nagytanácsában valamely grémiumtól.]
Zoli atya
2015. április 15. 21:52
Annyit tudok, hogy Óbudának van egy balfasz polgármestere, Bús Balázs, és egy ortopéd, buta libákból és semmihez sem értő karrieristákból álló önkormányzata.
heep
2015. április 15. 18:56
"Az élményeitől megfosztott, nem látványos és nem konvertibilis életformáknak ma sem kulturális-vizuális, sem politikai reprezentációja nincsen a kritikai baloldalon." LOL! Azért egy ilyen mondat összehozásához tényleg kell egy dinamó műhely. Sőt lehet, hogy már generátor. Azért bízom benne, hogy legalább aki leírta vagy elmondta az tudja, hogy mit akart ezzel mondani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!