Budapesti projekteket bírált a világhírű építész

2015. március 10. 16:10

Számos szaktekintély részvételével zajlott hétvégén a Nemzetközi Építészkongresszus Budapesten, melyen a világhírű Erick van Egeraat kritizálta a Liget Budapest Projektet és kollégája, Zaha Hadid egyik belvárosi tervét. Szerinte Budapest tele van ikonikus épületekkel, mégsem használja ki kellően az adottságait.

2015. március 10. 16:10

Legalább félezer hazai és külföldi szakember látogatott el hétvégén a Várkert Bazárba, amely a Nemzetközi Építészkongresszus helyszíne volt. Az Építészfórum tudósítása szerint az előadások nem voltak mentesek a meglepetésektől, különös tekintettel Erick van Egeraat mondandójára.

A világhírű, Rietveld- és RIBA-díjjal egyaránt kitüntetett holland építész egyfelől egyik nemzetközileg elismert kollégájának szúrt oda, másfelől a Liget Budapest projekt kapcsán fogalmazott meg kritikát – a portál szerint ezzel a szervezőket is meglepve. Van Egeraat előrebocsátotta, jól ismeri a Városligetet, hiszen áll épülete annak peremén, és egy ideig budapesti irodája is a parkra nézett. 

A szaktekintély elmondta, egy múzeum építése olyasmi, ami az építészek legnagyobb álmai közé tartozik. Ha felkérnék, maga sem mondana nemet, ugyanakkor a gondolkodást sem hagyná abba. Az építészet nem válhat l’art pour l’art műfajjá, nem lenne önmagáért való – folytatta, majd kijelentette: Budapest egy gazdag épített örökségű város, ahol nagyon meg kell fontolni, mit és hogyan csinál az ember. Szerinte az építészek hajlamosak elfelejteni, hogy az itt létrejött környezetet tiszteletben kell tartani. Mondatai közben Zaha Hadid, ugyancsak nagy nevű építész Szervita térre tervezett épületének látványtervét vetítette ki a hallgatóság számára. 

Ha városi környezetben vagyunk, akkor épületek kellenek, de ha egy parkban vagyunk, akkor úgy kell viselkednünk, ahogy egy parkban kell, vagyis nem építünk – vélekedett van Egeraat. Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Bécs rendszeresen szerepel előkelő helyen a városok élhetőségi ranglistáin, addig Budapest általában csak a középmezőnyben kap helyet, annak ellenére, hogy a két város adottságai hasonlóak. Pedig a város élettel való megtöltéséhez szerinte nem kellenek nagy dolgok. Az ikonikus épületek például fontosak, de ezek Budapesten már megvannak. A Városligetben folytatott projekt során 96 ezer négyzetmétert építenek be, és ezt a park meg fogja szenvedni – állítja, hozzátéve, hogy a város beépített részén is találni ennyi szabadon álló területet, akár gy kilométeres körön belül is. 

Újrafelhasználni, újraaktiválni, újraprogramozni – hangoztatta előadása mottóját az építész.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2015. március 10. 21:24
Régi csodálója vagyok Zaha Hadidnak.
Fakutya Vigyora
2015. március 10. 21:05
http://static1.architectforum.hu/files2012/n00/00/85/86/body/800-jbfxhz-latvanyterv.jpg Ez a halpukkantó mi a lófaszt keresne a picike Szervita téren?
öszödibeszéd
2015. március 10. 20:36
Ezt mondom bazd meg, mióta. Nem szabad hagyni, hogy a környezetromboló Baán László, ez az elfajzott szociopata TÖNKRETEGYE A LIGETET: "Ha városi környezetben vagyunk, akkor épületek kellenek, de ha egy parkban vagyunk, akkor úgy kell viselkednünk, ahogy egy parkban kell, vagyis nem építünk – vélekedett van Egeraat. Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Bécs rendszeresen szerepel előkelő helyen a városok élhetőségi ranglistáin, addig Budapest általában csak a középmezőnyben kap helyet, annak ellenére, hogy a két város adottságai hasonlóak. Pedig a város élettel való megtöltéséhez szerinte nem kellenek nagy dolgok. Az ikonikus épületek például fontosak, de ezek Budapesten már megvannak. A Városligetben folytatott projekt során 96 ezer négyzetmétert építenek be, és ezt a park meg fogja szenvedni – állítja, hozzátéve, hogy a város beépített részén is találni ennyi szabadon álló területet, akár gy kilométeres körön belül is"
korona
2015. március 10. 19:03
Ennek a rezsimnek nem véres háborúba kell vinnie a Magyart, hanem legfontosabbként azt kell csinálnia, hogy a béreket és a nyugdíjakat nyugateurópai színtre emelje DE GYORSAN! Az egész bagázs úgy gyanús,ahogy van. Ezek lassan ledobják az álarcaikat és teljes névvel mennek neki a MAGYAR népnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!