Még többet kell tennünk a túlzottdeficit-eljárás elkerüléséért

2014. október 01. 14:24

Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak további pénzügyi konszolidációs erőfeszítést kell tennie azért, hogy el tudjon kerülni egy ismételt a túlzottdeficit-eljárást. Brüsszel ugyanakkor üdvözölte a magyar makrogazdasági helyzetnek az utóbbi időben tapasztalt javulását.

2014. október 01. 14:24

Az Európai Bizottság változatlanul úgy ítéli meg, hogy Magyarországnak további strukturális lépéseket kell tennie a túlzottdeficit-eljárás újraindításának biztos elkerülésének érdekében, de az uniós szakértők szerdán közzétett részletes elemzésükben azt is kiemelik, hogy a kormány júliusban elfogadott intézkedései csökkenthetik a kockázatokat.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szakértői június 24. és 27. között tájékozódtak Magyarországon a gazdaságpolitikai fejleményekről, és július 1-jén tették közzé rövid közleményüket a felülvizsgálatról, most ennek részletesebb változata jelent meg.

A 35 oldalas dokumentumban úgy fogalmaznak: Magyarországnak további strukturális erőfeszítéseket kell tennie a Stabilitási és Növekedési Egyezmény megelőző szabályának és az adósságcsökkentési előírás teljesítésének érdekében. Egyúttal azt is kiemelték, hogy a kormány júliusban elfogadott egy kiigazító csomagot és felülvizsgálta az adósságrátára ható egyéb tényezők mértékét, ami mérsékelheti az adósságcsökkentési szabály megszegésének kockázatát.

A jelentés szerint Magyarországnak valószínűleg további pénzügyi konszolidációs erőfeszítést kell tennie azért, hogy a kívánatos ütemben folytatódjon az eladósodottság csökkentése, és ezáltal elkerülhető legyen a túlzottdeficit-eljárás ismételt megindítása jövő tavasszal. Brüsszel ugyanakkor üdvözölte a magyar makrogazdasági helyzetnek az utóbbi időben tapasztalt javulását.

A részletes elemzésben a szakértők hangsúlyozták, hogy a csökkenő kockázatok ellenére egyik meghozott intézkedés sem helyettesítheti a határozottan csökkenő adósságpályát eredményező, valós költségvetési konszolidációs erőfeszítéseket.

A KSH és az NGM előrejelzése 76,9 százalékos adóssággal és 2,9 százalékos hiánnyal számol az idei évre.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. október 01. 18:14
izé, akkor lehet túlzott deficit eljárást indítani, ha a deficit túlzott a határt valakik meghúzták 3%-nál ettől kezdve, ha a deficitünk az alatt van, akkor az nem túlzott ezek qrvára el vannak tévedve, hiszen pont emiatt kellett minket kivenni, persze akkor is a szándékuk ellenére, az eljárás alól, merthogy három egymást követő évben volt a deficit 3% alatt, és nem tehették meg, hogy tovább is fenntartsák az eljárást ezek most fantáziálnak, vagy mi a franc, vagy a ződ frakció uralja a bizottságot és időnként ábrándoznak egy kicsit, liberális módra?? még csak nem is nagyon álcázzák, hogy európai bizottságot politikai játszmáik bonyolítására használnak, leszarva az aktuális tényeket megjegyzem, Magyarországon valódi strukturális változás zajlik, komoly termelőkapacitások jeletek meg az országban, az maszlag, hogy szerkezetátalakításra van szükség, ez alatt többnyire a liberálnácik a szociális kiadások visszanyírását, közigazgatási leépítéseket (már rég megtörtént), a közigazgatásban dolgozók bérének befagyasztását vagy csökkentését stb értik ez alatt nyilván aggasztja őket, hogy fő pénzcsapok, amiből lassan, de biztosan folyt ki az ország vére, egyszer csak eltömődtek, és se a bankokon, se a közműszolgáltatókon keresztül nem lehet már a vérünket szívni , vagy legalábbis nem olyan tempóban, mint eddig
csuka
2014. október 01. 16:27
Lesz ebből 'nem megszorítás'...
balbako_
2014. október 01. 15:52
Kinyalhatják!
bini
2014. október 01. 14:39
Olli Rehn pajtás utolsó rugdalózása. Ha jól tudom akkor az általa hőnvágyott poziciók egyiket Sem sikerült realizálnia. Nem lett EB Elnők, s a liberálisok Elnőkjelőltje Sem amivel eluszott a remény a posztra. Úgy tudom, hogy biztosi helyre Sem jelőlték a finnek. Így a két hirhedt(Magyar szempontból) pofára esett. Reding Rehn páros nem lett meghatározó tényező. Be is támadták az angol biztosjelőltet a libsik és a zöldek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!