Az EBESZ emberi jogi konferenciáján is szóba kerültek a norvégos civilek

2014. szeptember 24. 08:34

Varsóban tart a héten nemzetközi emberi jogi konferenciát az EBESZ, ahol több felszólaló is elítélte a kormánnyal szemben kritikus magyarországi civil szervezetek „külföldi ügynökként kezelését és hatósági vegzálását”.

2014. szeptember 24. 08:34

Az EBESZ varsói emberi jogi konferencián is terítékre kerültek a magyar kormány civil szervezetek elleni intézkedései. A hétfőn megkezdett rendezvény, amelyen az EBESZ 57 tagállamának, valamint az Európai Uniónak a képviselői is részt vesznek, a kontinens legfontosabb emberi jogi eseménye. 

A konferencia nyitó előadásában Elisa Massimino, a Human Rights Firstjogvédő szervezet elnöke kiemelte, hogy a kormányok törekvése a civil szervezetek megfélemlítésére és elhallgattatására veszélyezteti a régió biztonságát és stabilitását. Az amerikai emberi jogi aktivista élesen elítélte a kormánnyal szemben kritikus magyarországi civil szervezetek „külföldi ügynökként kezelését és hatósági vegzálását”. Ezt az Egyesült Államok küldöttségét vezető J. Brian Atwood is barátságtalan lépésnek nevezte. Az Egyesült Államok képviselője egyébként már a konferenciát megelőzően, szeptember 18-án felszólalt a magyarországi civil szervezetekkel szembeni fokozódó kormányzati megfélemlítés ellen. A konferencián elmondott beszédében Thomas Greminger, az EBESZ Állandó Tanácsának svájci elnöke hangsúlyozta a civil szervezetek kiemelkedő jelentőségét az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia fenntartásában.

A konferencián négy magyar civil szervezet – az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT), a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Transparency International Magyarország (TI) – is részt vett. Szeptember 23-án megtartott előadásukban bemutatták a demokratikus intézményrendszer magyarországi állapotát, ismertették a kormány civil szervezetekkel szembeni lépéseit és a korrupció aktuális fejleményeit. 

Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Kristóf „rendkívül veszélyes fejleménynek” nevezte azt, hogy „magyar kormány egyre fokozódó hatósági nyomás alá helyezi a számára kényelmetlen civil szervezeteket, miután az ellenzék iránti politikai elfogultság vádjával nem sikerült lejáratnia őket” – áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tuti
2014. szeptember 24. 11:36
A nyugat addig kekeckedik ezzel a témával, amig a náluk működő terrorista szervezetek, vagy kémközpontok nem kezdik el civil szervezetnek álcázni magukat! A magyar példa ragadós lehet. Könnyű nekik, hogy többnyire nyugaton szinte mindenki az, akinek mondja magát.Itt nálunk másképp szocializálódtak az emberek, a 60 év szocializmus sok mindenre megtanított bennünket.Mindenki próbálta álcázni magát. Azután a rendszer változott a szokást a bűnözők, a kémek, az idegen ügynökök vették át, szegény valódi civilek kárára. De ezt ők még nem érthetik, de ami késik nem múlik.
Forsz
2014. szeptember 24. 11:32
>>"...az ellenzék iránti politikai elfogultság vádjával nem sikerült lejáratnia őket” – áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében.
GV0917
2014. szeptember 24. 10:44
No, itt tartunk! Megjelentek a liberál-bolsevik "civilek",és mindenkinek kiosztották, mit mondjon a jelenlegi magyar kormányoldalról!Nem sül le a képetekről a bőr, szennyes "bér- rágalmazók?" Nézzünk egyet példaképpen: "Eliza Massimino a Human Rights Firts jogvédő szervezet elnöke kijelentette, hogy a (magyar) kormányzat törekvése a civil szervezetek megfélemlítésére és elhallgattatására-veszélyezteti a régió biztonságát és stabilitását...!" Nagyságos asszonyom! Kegyed szörnyen aggódik a térség stabilitásáért! Kifejezetten a miatt, hogy egyes "ál-civil szervezetek"például a Labrisz, (egy kis-liberális pártocskája volt)papíron civil csoport pénzt kapott a Norvég Alaptól és a kormány ezt nem nézte jó szemmel. Most miért veszélyezteti ezzel a térség stabilitását- tegyük fel, ha néhány leszbikus nem kap pénzt egy harciasabb, mondjuk Pussy-Riot -féle szervezet létrehozására? Az Al-Kaida hozzájuk képest baba zsúr, ugye nagyságos asszonyom? Szóval a meghívott magyar szervezeteknek sikerült a bolhát a fülükbe ültetni és most prüszkölnek, mint egy allergiás tapír! Mifelénk úgy dalolják, hogy :"Aranyos Lizikém, fogol te még sírni......"
luga
2014. szeptember 24. 10:38
Balliberális körök külföldről pénzelt, egymás közötti dotálása. Mi lenne, ha előbb tájékozódnának a kritikusok, és nem kizárólag az osztogatásban érintettektől? Úgy tudom, bírósági ítélet ellenére sem hajlandóak átadni a vesztes pályázók névsorát. Miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!