Mégis marad Marx szobra

2014. augusztus 14. 19:24

Nem távolítják el a Budapesti Corvinus Egyetem területéről a Marx-szobrot, csak az aulából. Az egyetem szerint a szobor új egyetemi helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe.

2014. augusztus 14. 19:24

A szobor kérdésének a napi politika kontextusában történő értelmezése teljes tévút, áll a közleményben. Utaltak arra, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem rektora már 2012-ben felvetette a corvinusos identitást kifejező és erősítő jelkép megtalálásának szükségességét. Az egyetem közleménye szerint az aulában található Marx-szobor kérdését mintegy két éve következetesen, autonóm módon, a politikától - ahogy Marx életművének megítélésétől is - független szempontok alapján kezeli a BCE vezetősége.

Rostoványi Zsolt, a felsőoktatási intézmény rektora körlevélben írta meg álláspontját a kérdésről. A levél a Mandinerhez is eljutott: „Egyes politikai erők és szimpatizánsaik saját győzelmüket ünneplik, bevett fordulatként a Marx-szobor »eltávolításáról«, ennek kezdeményezéséről nyilatkozva, mások viszont, a hiányos információk alapján, »ellenállást« sürgetnek, sőt a volt hallgatók egyetemi regiszterből való törlését vízionálva szükségét látják a Marx-szobor »megvédésének«. A Marx-szobor kérdésének a napi politika kontextusában történő értelmezése azonban – tűnjék bármilyen hatásosnak – teljes tévút” — áll Rostoványi Zsolt lapunkhoz is eljutott levelében.

A tervezett egyetemtörténeti kiállítást - amely a 2014 szeptemberében kezdődő jubileumi tanév egyik első jelentős eseménye lesz - szeptember végén nyithatják meg. Nemcsak a Marx-szobor kerül ezzel a kiállítással új helyre, az egyetem új, méltó helyet szeretne találni az aulában, illetve az intézmény különböző helyein korábban esetlegesen, átgondolás nélkül elhelyezett egyéb emléktábláknak is.

A Marx-szobor azért került több mint fél évszázada a közgazdaság-tudományi egyetem aulájának fő helyére, mert az intézmény Marx nevét viselte. Az egyetemet azonban már csaknem negyed százada nem így hívják, sőt azóta a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem is betagozódott a Corvinus brand mögé. A Corvinus egyesíti az addig különálló közgazdaság-tudományi, illetve kertészeti egyetemi identitásokat, írja a közlemény.

Hozzátették: mindennek a szimbolikában is meg kell jelennie egy olyan alkotással az egyetem központi helyén, amely az egyetem egészét, a közös önazonosságot fejezi ki. A Marx-szobor nem ilyen, hiszen csak az egyik elődintézmény múltjának része.

Az egyetem szerint közös felelősség, hogy a mondvacsinált, alaptalan, a nyilvánosság előtt gerjesztett viták az egyetem megkérdőjelezhetetlen tekintélyét ne csorbítsák. Ezért azt várják mindenkitől, legyen az politikus, újságíró vagy egyetemi polgár, hogy az egyetemmel kapcsolatos megnyilvánulásaiban ezt tartsa szem előtt. Az atv.hu csütörtök délután írt arról, hogy a Corvinus egyetem közgazdaság-tudományi karánál több ismert értelmiségi demonstrációt tart pénteken Marx marad! címmel. A megmozdulás célja, hogy tiltakozzanak az egyetem aulájában lévő szobor elszállítása ellen.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. augusztus 15. 12:40
Egyetemen mi keresni valója van egy olyan szobrot megtestesítő kommunistának akinek eszméje az egész Európát vérbe romokba tömeggyilkosságba sodorta.Állítólag az oktatási intézmények nem politizálnak.Lenin sztalin a max engels elvei szeri9nt irtották a népet.Jahh hogy ezt még mindig nem szabad leírni ,mert számonkérés nem volt úgy garázdálkodnak a baloldali elemek az eu háttér támogatással ahogy akarnak.. Engels-marx zsidók voltak ezért nem teszik lapátra a gyilkos eszme kiagyalójit,,hejjjj ha utána nézünk még hitler is vett a tanaiból.
csuka
2014. augusztus 15. 06:35
"Nemzetünk újabb arculcsapása: Orbánék kitüntetik a magyargyűlölő Imre Kertészt, ráadásul augusztus 20-án, s azt hazudják, nem volt kommunista - megcáfoljuk" https://kuruc.info/r/2/131684/
Ángyán Páván
2014. augusztus 15. 01:21
Egyébként szimpatikus. http://www.atv.hu/belfold/20130627_onok_itt_valamennyien_iszlamhivok_elfogultnak_tartjak_a_corvinus_rektorat
Ángyán Páván
2014. augusztus 15. 01:19
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2006) Az azerbajdzsáni-magyar kapcsolatok elmélyítésében szerzett érdemeiért kitüntetés (2009) http://hu.wikipedia.org/wiki/Rostov%C3%A1nyi_Zsolt Baltás rektor??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!