Devizahitelek: végre döntés születhet az elszámolásról

2014. augusztus 27. 17:45

A kormány következő ülésén születhet döntés a devizahitelek elszámolását rendező törvényről – közölte Kurucz Éva kormányszóvivő szerdán az MTI-vel. A kormány megbízásából százötven – a bankok hitelezési gyakorlatát jól ismerő – ügyvéd dolgozik az ügyön.

2014. augusztus 27. 17:45

A kormányszóvivő közleményében azt írta: a kabinet szerdai ülésén tárgyalt a devizahitelesek megsegítését szolgáló további lépésekről, így az elszámolást rendező törvény előkészítéséről. A kormány arra kérte a szakmai munkacsoportot, hogy folytassa az intenzív jogalkotási munkát, hogy az Országgyűlés mielőbb tárgyalhassa a törvényjavaslatot. A végleges előterjesztésről a kabinet következő ülésén születhet döntés.

Kitért arra is: a kormány áttekintette a perek eredményét. Mint írta, már az eddigi perekből is látszik az, hogy az állam sikerrel tudja megvédeni az embereket a bankokkal szemben és a bankok nem tudják bebizonyítani, hogy tisztességesen jártak el a hitelesekkel szemben. Felidézte, hogy a kormány megbízásából százötven – a bankok hitelezési gyakorlatát jól ismerő – ügyvéd dolgozik azon, hogy megvédje a devizahitelesek igazát.

A kormány célja változatlanul az, hogy a családoknak igazságot szolgáltasson, az emberek visszakapják a bankoktól a tőlük tisztességtelenül elvett összegeket és végre eljöjjön a fair bankok ideje – fogalmazott a kormányszóvivő.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orbán Páván
2014. augusztus 28. 10:51
Fentiekkel egybehangzóan Dr Lehmann György őgyvéd is kijelentette hogy ezzel a felfüggesztéssel Magyarországon formálisan is megszűnt a jogállam. Ezért az europai bírósághoz fordul Dr. Kriston István pedig fel fogja emiatt jelenteni a magyar államot A felcsúti gyevi bíró orbánka banánköztársaságot akar csinálni az országból
Orbán Páván
2014. augusztus 28. 10:48
Az Alkotmánybíróság 8/2014. (III. 20.) határozata nem vizsgálta azt a kérdést, hogy a parlamentnek van-e joga bírósági eljárásokat felfüggeszteni. Emiatt minden érintett devizahitelesnek, el kell gondolkoznia azon, hogy akar-e jogi lépéseket tenni az eljárások folytatása céljából. A jövő héten, a www.pitee.org weboldalon, közzé fogjuk tenni a javaslatunkat arról, hogyan lehet a bírósági eljárások felfüggesztése ellen védekezni. Ennek céljából szükség lesz a folyamatban lévő eljárás, valamint a felfüggesztő végzés adataira. Szükséges adatok: Melyik bíróság adta ki a felfüggesztő végzést? Mi a felfüggesztő végzés iktatószáma? Melyik nap kézbesítette a posta Önnek a felfüggesztő végzést? Melyik elsőfokú bíróság illetékes? Mi az elsőfokú bíróság postacíme? Dr. Lázár Dénes németországban végzett pénzügyi SZAKJOGÁSZ oldala, aki 1.5 éve először mondatta ki az elKúriával hogy az árfolyamrés költség, még Kásler előtt https://pitee.wordpress.com/2014/08/28/jogszeru-e-az-eljarasok-felfuggesztese/#more-6121
Orbán Páván
2014. augusztus 28. 10:46
Jogszerű-e az eljárások felfüggesztése? 2014. augusztus 28. Az Országos Bírói Hivatal tájékoztatása szerint közel tízezer peres eljárást függesztettek fel a bíróságok a devizahitelek rendezését célzó törvény alapján (Tízezer devizaper áll le országszerte, 2014. július 30.). Ez a törvényi szabályozás, valamint az a tény, hogy ezt a szabályozást a bíróságok szó nélkül végrehajtották, újabb bizonyítékai annak, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás nem független a kormány és a parlament akaratától. Hiszen ha a kormány és parlament úgy akarja, akkor láthatóan beleszólhat a bírósági eljárások ügymenetébe Egy jogállamban a bíróságok függetlensége arra is kiterjed, hogy milyen sorrendben tárgyalják a kereseteket. Emiatt a bírósági eljárások felfüggesztése ellentétes a jogállami elvekkel. Elszomorító, hogy az igazságszolgáltatás vezetői nem védik a bíróságok függetlenségét. https://pitee.wordpress.com/
Orbán Páván
2014. augusztus 28. 10:45
"A magyar gazdaság és társadalom vergődésének okairól sokat lehetne írni és mondani - írtam és mondtam is - de van egy, amely nézetem szerint az összes többit maga mögé utasítja, ez pedig a devizahitelezés" - írja Róna Péter a Schiffer Andrásnak címzett lemondólevelében A közgazdász úgy látja, életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre, a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, maga a bankrendszer működésképtelenné vált, kis- és középvállalatok tízezrei dőltek be, munkahelyek százezrei szűntek meg, és a Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd termék bevezetése miatt. "Mert a devizahitel egyáltalán nem hitel, hanem egy olyan befektetés a hitelfelvevő részéről, aminek az a lényege, hogy az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé. Nem hitel azért az egyszerű okért, mert a hitel egy fix összegben felvett kölcsön, amit azonos fix összegben kell visszafizetni, a szerződésben kijelölt és annak alapján mindkét fél számára kiszámítható kamattal együtt. De a devizaadós nem tudhatja, hogy mennyit kell visszafizetni, mert a törlesztés egy olyan ténytől, az árfolyammozgástól függ, amihez semmi köze, hiszen ő forintot kapott és forintban fizet" - magyarázta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!