Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Merkel a legnépszerűbb európai vezető egy felmérés szerint

2014. május 09. 13:30

A német kancellár a legismertebb és legnépszerűbb 13 európai vezető közül egy friss közvélemény-kutatás szerint. Angela Merkelt David Cameron követi, Orbán Viktor az utolsó előtti helyen végzett.

2014. május 09. 13:30

Angela Merkel német kancellár a legismertebb és legnépszerűbb, míg Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a legkevésbé ismert 13 európai vezető közül egy friss közvélemény-kutatás szerint. Az Ipsos-Mori 12 európai országban – köztük Magyarországon – végzett felmérésének eredményét a lengyel rádió hozta nyilvánosságra. A kutatásban a 13 uniós miniszterelnök (Franciaország esetében elnök) ismertsége mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók hogyan értékelik az adott vezetőt: pozitívan, kevésbé pozitívan, inkább negatívan, nagyon negatívan. A közvélemény-kutatást két héttel az európai parlamenti választások előtt tették közzé.

 
Az így kialakult sorrendben Merkelt David Cameron brit miniszterelnök követi, a harmadik helyen pedig Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök áll. A további sorrend: Francois Hollande francia elnök, Mark Rutte holland, Elio Di Rupo belga, Matteo Renzi olasz, Enda Kenny ír, Mariano Rajoy spanyol, Bohuslav Sobotka cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és végül Zoran Milanovic horvát miniszterelnök.
 
Merkelnél a megkérdezettek 51 százaléka a „nagyon pozitív” vagy „inkább pozitív” választ jelölte meg. A francia elnök ugyan a negyedik legismertebb európai vezető, de egyúttal a legkevésbé népszerű európai vezető, 32 százalék negatívan értékelte teljesítményét. A felmérésből az is kiderült, hogy az európai választók 62 százalékát „egyáltalán nem” vagy „nem nagyon” érdeklik a május 22-25. között rendezendő európai parlamenti választások.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2014. május 11. 09:15
Hámongyuk speciel nekem a hátam is borsódzik tőle, de ez valszeg az egyéni tolerancia hiányommal magyarázható. Inkább tartanám a legsikeresebbnek, vagy a legjobban teljesítőnek, de népszerűnek....háááát azt inkább nem, mert ahhoz némi pozitív személyiségjegyre is szükség volna.
Apáczai
2014. május 09. 16:18
Senki nem látta a kérdéseket, és semmit sem lehet tudni a megkérdezettekről. Ez egy jellegzetes sajtókacsa. Ugyanolyan, mint a korházi, csak sokkal nagyobb.
Akitlosz
2014. május 09. 15:44
"A kutatásban a 13 uniós miniszterelnök (Franciaország esetében elnök)" Mi ez a kivételezés Franciaországgal? Csak nem azért, mert az összes többi elnök csupán egy paprikajancsi báb?
bini
2014. május 09. 15:03
Semmi mást nem mutat az eredmény, mint amit eddig is tudtunk, hogy a nyugat nem tartja és nem tiszteli az ujonnan csatlakozótt országokat. Jó szerivel itt nem személyekről szól a nóta, hanem országokról akiket a ME testesít meg. Nem a teljesítményről, vagy egy ország társadalmi, gazdasági, kulturális állapotáról, hanem hatalmi viszonyának helyzetéről. Mitől olyan népszerüek azok az országoknak a vezetői(német kivétel) akik hitelválságba sodorták országukat és nem tudnak kikászálodni belőle. Akik resszesziót idéztek elő sőt politikai instabilitás kormányváltások sorozatát produkálták. Itt látszik az eu értékitélete és morális erkölcsi álapota, valamint a kétsebeséges Europa teljes valósága. "a bugris, lenézett keleteuropaiak" előítélet erősen tartja magát, természetesen a nagyarc melett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!