Egyre többen fizetnének a felsőoktatásért

2014. január 22. 07:43

A BGF Educatio kiállításon készített felmérése szerint a tavalyi 87 százalékról idén 79 százalékra csökkent azok aránya, akik állami ösztöndíjas képzésre jelentkeznének, ezzel párhuzamosan 13-ról 19 százalékra nőtt azok aránya, akik önköltséges képzésre mennének.

2014. január 22. 07:43

A tavalyi 87 százalékról idén 79 százalékra csökkent azoknak a diákoknak az aránya, akik állami ösztöndíjas képzésre szeretnének jelentkezni – egyebek között ez derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) felméréséből, amelyet az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállításon végeztek. Idén február 15-éig lehet jelentkezni a felsőoktatásba.

A főiskola MTI-hez eljuttatott összegzése szerint ezzel párhuzamosan a tavalyi 13 százalékról 19 százalékra nőtt az önköltséges képzést megjelölő felvételizők aránya. Alapképzésen a diákok 54 százaléka, felsőoktatási szakképzésen 25 százalék, míg szakirányú továbbképzésen és mesterképzésen 8-8 százalék szeretne tanulni, a kiállításra kilátogató fiatalok 4 százaléka érdeklődött a doktori képzések iránt.

A BGF vizsgálata szerint a diákok többsége elsősorban a képzési terület elismertsége (24 százalék), és a megszerezhető diploma munkaerő-piaci értéke (20 százalék) alapján dönt arról, melyik felsőoktatási intézményben szeretne továbbtanulni. Kismértékben segíti őket a választásban az intézmény hírneve és földrajzi elhelyezkedése (14-14 százalék), de a szülők, barátok véleménye (10 százalék), a felsőoktatási elemzések, statisztikák (8 százalék) és a tanárok (6 százalék) már alig befolyásolják a diákokat döntéseikben. A reklámok pedig állításuk szerint még ennél is kisebb mértékben (2 százalék) vannak rájuk hatással.

A felvételi előtt álló diákok 32 százaléka még nem döntött arról, melyik felsőoktatási képzésre adja be majd a jelentkezését, további 28 százalékuk is csak nemrég jutott elhatározásra. Igazán tudatosnak a diákok alig 23 százaléka nevezhető, ők azok, akik már körülbelül egy éve meg tudták volna nevezni a kiválasztott szakot. Néhány hónappal ezelőtt döntött a megkérdezettek 14 százaléka. 

A Budapesti Gazdasági Főiskola 518, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon résztvevő diák megkérdezésével készítette el - idén második alkalommal – kutatását.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2014. január 22. 10:20
"A BGF Educatio kiállításon készített felmérése szerint a tavalyi 87 százalékról idén 79 százalékra csökkent azok aránya, akik állami ösztöndíjas képzésre jelentkeznének," Emelkedett az államilag támogatott szakok ponthatára. Ennyien belátták, hogy azt már tuti nem fogják elérni ...
nyugalmazott tanár
2014. január 22. 08:07
Rengeteg a csúsztatás a felsőoktatás körül. Pl: A valamikori egyetemi végzettséggel a mesterképzés lett egyenértékű. Amikor "diplomás munkanélküliekről" szólnak a hírek, akkor a felsőfokú szakképzésben részvevőket is számításba veszik, és azokat, akik a csapatmunkában végzett munkából mutatkoznak elégtelennek. Ugyanaz a képzés hatalmas minőségi különbségeket mutat a különböző intézményekben. Ha egyszer valaki venné a fáradságot pl., hogy összevesse a tanulmányi- és vizsgakövetelményeket a BME, ELTE és PPTE szakvizsgára előkészítő kurzusain, biztos, a pedagógusképzésben, hogy a három közül az egyikben azonnal megszűntetnék ezt a képzést, és a kiadott okleveleket visszavonatnák. Akkorák a minőségi hiátusok a 3 közül az egyik helyen. Tulajdonkléppen a magyar felsőoktatás szégyene némelyik oklevélgyártó üzleti vállalkozás, ill. képzőhely. Ha a főhatóságot közelebbről érdekli, jó lesz, ha utánanéz.
Wazze
2014. január 22. 08:06
Jobban teljesítenek... Tandíj pedig NINCS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!