Szenet bányásztatna a kormány

2013. december 04. 18:42

A kormány szorgalmazza a több száz éves magyar szénbányászat újraélesztését, a szénvagyonra mint stratégiai tartalékra tekint, mondta Fónagy János Miskolcon. Mintegy 150-200 évre elegendő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szénvagyon.

2013. december 04. 18:42

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szénbányászati klaszter alapító dokumentumának aláírása előtt Fónagy János újságíróknak úgy fogalmazott: a kormány energiastratégiai programja számol a magyarországi ásványkinccsel, ezen belül a szénnel. Mint mondta, becslések szerint több tízmillió tonnára tehető az ország szénvagyona.

Szólt arról, hogy a Miskolci Egyetemen a felsőfokú bányászképzés soha nem szűnt meg, ugyanakkor a középfokú képzés területén komoly a tennivaló, vájárnak jelenleg két helyen tanulhatnak a fiatalok az országban. A bányászat újraindítására a munkaerő lényegében jelenleg is rendelkezésre áll a kormányzat szándéka pedig adott, tette hozzá, megjegyezve: a két évszázadra visszatekintő magyar szénbányászat újraindítása megkezdődött. Fónagy János azt is elmondta, hogy a cél a meglévő szénvagyon hasznosítása, ám nemcsak tüzelőanyagként, hanem az úgynevezett tisztaszénprogram alapján vegyipari alapanyagként is. A szénbányászat újrakezdése a foglalkoztatást is bővítheti, ami különösen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fontos, tette hozzá.

Riz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke arról szólt, hogy a szenet a kilencvenes években az akkor olcsóbb és környezetbarátabb földgáz kiszorította az energiapiacról, ahogy a lakossági fogyasztásból is. Az iparág összeomlása több tízezer munkahely megszüntetésével járt. Elmondta azt is, hogy a megyei közgyűlés fontos feladatának tekinti a megyében lévő, mintegy 150-200 évre elegendő szénvagyon hasznosítását, azért is, mert az elmúlt években a világgazdaság energiaigénye és az energiatermelés technológiái jelentősen átalakultak. 

Összesen 241 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2013. december 05. 15:59
Én eltenném a szenünket az unokáinknak, amikor az olaj már megfizethetetlenül drága lesz. Dél-Afrika az apertheid miatt hosszú ideig teljes olajembargo alatt volt. A németek háború alatti eredményeit továbbfejlesztve ekkor az egész vegyiparukat és energiagazdálkodásukat "szénalapuvá" tették, és így vészelték át ezt az időszakot. Szénből, különböző gázosítási eljárásokon keresztül szinte minden egyébként "olajalapú" termék előállítható.
Felebarát
2013. december 05. 12:10
akkor most zöldenergia vagy szén....?
bigyomail
2013. december 05. 11:45
Én valahogy ne olvastam sehol, hogy pénzemberek dörömbölnének az ajtókon, mert szénbányát akarnak nyitni. Biztos, hogy megéri?
Berecskereki
2013. december 05. 10:35
Egyet lehet érteni a magyarországi szénbányák újranyitásával. Már 2005 után kellett volna elindítani, amikor rohamléptekkel növekedtek a gázköltségek és a vidéki lakosság fokozatos állt át a hagyományos fűtésre. Ehhez zömében fát, kisebb mértékben cseh és lengyel import szenet használt. 2005 decemberben az energiainfo.hu-n olvasható: Ismét a szénnek kedveznek a piaci viszonyok. A magas gázárak miatt a gáz helyét a szén veheti át a villamos energia termelésben, miközben az olaj magas ára a szénből készült folyékony üzemanyagoknak kedvez - jelzi előre a Nemzetközi Energia Ügynökség. 2003-ban 1,08 milliárd tonna szenet bányásztak a világban, 2030-ra 1,7 milliárd tonnára nőhet a mennyiség, ha évi 1,6 százalékkal bővül a termelés - áll a szervezet 2006-ra vonatkozó előrejelzésében. A fogyasztás kicsit a termelés fölött lesz 2010-ig, ezen időszak alatt az importszén egészíti ki a hiányt. A szénfelhasználás 2020 után nő majd erőteljesebben, ekkorra a szén már nagyobb szerepet tölt be a villamosenergia termelésben, mint a földgáz, s általánossá válik a szénből készülő folyékony energiahordozó használata is. A szén aránya a világ villamosenergia termelésében 57 százalékos lesz 2030-ra. Forrás: http://energiainfo.hu/cikk/ujbol_nagyobb_teret_kaphat_a_szenfelhasznalas.206.html Itt pedig a Magyar Mérnöki Kamara tanulmánya olvasható; Tanulmány a hazai szénvagyon hasznosítási lehetőségeiről „tisztaszén technológiákkal”, http://mmk.hu/szakmai-tagozatok/szilardasvany/tanulmany-a-hazai-szenvagyon-hasznositasi-lehetosegeirol-tisztaszen-technologiakkal/ (A A magyarországi széntermelés és hasznosítás jövőbeni lehetőségei címre kattintva a dokumentum letölthető.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!