MSZP: Újra a felsőoktatás lesz az egyik nagy vesztes

2013. október 30. 12:14

Nem éri el a 2010-es szintet a büdzséből az oktatásra szánt keret, de több lesz idén, mint tavaly. Hiller István szerint szakmai konszenzus van arról, hogy a megszorítások átgondolatlanok és eltúlzottak voltak.

2013. október 30. 12:14

Hiller István volt oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a büdzsé további színvonalesést okoz majd és növeli a fiatalok elvándorlását. Noha az idei 123 milliárd helyett jövőre 136,7 milliárd forint támogatáshoz juthat a felsőoktatás, és további tízmilliárdot elkülönítenek egy struktúraátalakítási alapban, az ágazat így is negyvenmilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint négy évvel korábban, ez 20 százalékos, reálértéken 30 százalékos veszteség a kormányváltás óta – fűzte hozzá. A szocialista politikus azt mondta: ma már szakmai konszenzus van arról, hogy a felsőoktatásban a Széll Kálmán-tervekkel végrehajtott megszorítás átgondolatlan és eltúlzott volt.

A támogatás radikális csökkenése miatt – folytatta – működési zavarok alakultak ki az intézményekben. Példaként hozta a Nyugat-magyarországi Egyetemet, a Pécsi Egyetemet és a Budapesti Corvinus Egyetemet, hozzátéve: jövőre az összes vidéki főiskola válságos helyzetbe juthat, de nehézségei lesznek minden olyan intézménynek, amelynek nincs jelentős külső bevétele, veszélybe kerülhetnek az ösztöndíj- és bérkifizetések. Hiller István megjegyezte: a meggondolatlan felsőoktatási megszorításnak közvetlen társadalmi hatásai vannak, egyre több fiatal hagyja el az országot és tanul külföldön.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2013. október 30. 13:09
Válságos helyzetbe juthat az összes vidéki kamufőiskola. Megszűnhet egy csomó tök felesleges melegedő büfészak. Kevesebb filozófus, esztéta, szociológus, médiageci, esélyegyenlőségi szakértő, stb. lesz. Szörnyűség. A kamuegyetemek nem képezhetnek még több hivatásos állástalant.
di maggio
2013. október 30. 12:32
Mszp: Újra a felsőoktatás lesz az egyik nagy vesztes. A választók: Újra az Mszp lesz az egyik nagy vesztes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!